Korg
Korg

Guide: Välj rätt säng

Det finns flera saker att tänka på när du ska köpa ny säng. Vilka slags sängar och bäddmadrasser finns det? Och vad passar bäst till just dig? Här guidar vi dig hela vägen genom säng-djungeln och hjälper dig att hitta rätt säng.

En god nattsömn

 

Varför är sömn viktigt?

God sömn är viktigt för din dagliga trivsel. Din säng ska gärna fungera som en laddare, fast till dig. Precis som att din mobiltelefon behöver laddas varje natt behöver du också det, så du har energi hela dagen. Med för lite eller för dålig sömn blir bland annat din koncentrationsförmåga, reaktionshastighet och kreativitet kraftigt nedsatta. Medan en god nattsömn å andra sidan förbättrar immunförsvaret och hjälper med att förebygga stress, ångest och depression. Det är också under sömnen kroppens celler och muskler ersätts och återuppbyggs. Kort sagt är en bra nattsömn viktig för en välfungerande vardag.

Vad är god sömn?

När du lägger dig i sängen bör du ganska snart känna dig avslappnad. Det varierar hur många timmars sömn man behöver och behovet sjunker i regel med åldern. Men gemensamt för alla är att du bör känna dig pigg och utvilad när du vaknar. Du bör självklart heller inte ha ont någonstans när du vaknar eller ligga obekvämt så att det stör din sömn.

Goda råd till bättre sömn

• Se till att ha en säng som passar dina behov.
• Undvik att använda mobil, surfplatta, tv eller andra skärmar en halvtimme före sänggåendet.
• Undvik att dricka alkohol, kaffe och andra koffeinhaltiga drycker på kvällen.
• Lägg dig och gå upp ungefär samma tid varje dag.
• Se till att ha en bra temperatur i sovrummet.
• Inred sovrummet med en lugn, avslappnande och nedtonad stämning.

Olika sängsorter

Resårbotten

En resårbotten är en madrass med en träram runtomkring på vilken benen monteras. Det är en fullt funktionsduglig säng som är klar att användas direkt och som dessutom är lätt att flytta på. Den enkla konstruktionen gör resårmadrassen till ett budgetvänligt val som ger mycket säng och bekvämlighet för pengarna. Och du kan fortfarande välja fjädring och bäddmadrass efter dina önskemål.

Kontinentalsäng

En kontinentalsäng är en säng uppbyggd av flera lager madrasser. Den sammansätts efter dina önskemål om fasthet, stöd och storlek för att ge dig högsta möjliga bekvämlighet hela natten. Sängens många madrasser gör den hög, vilket gör den lättare att lägga sig i och stiga upp ur. Det går bra att välja olika fasthet till sängens bägge sidor om ni är två med olika avlastningsbehov.

Ställbara sängar

En ställbar säng har en motor som låter dig justera positionen efter dina behov. Du kan enkelt höja och sänka huvud- och fotända i olika nivåer. En ställbar säng är ett perfekt val för dig som gillar att sitta i sängen och läsa, eller behöver ligga med huvudet eller benen höjda när du sover.

Sängens fasthet

Det finns olika fasthet på madrassen, från mjuk till extra fast. När du väljer säng är det viktigt att du väljer en fasthet som passar din kropp och individuella sömnbehov. Om du ska ha en mjuk, medium, fast eller extra fast madrass beror på bland annat din kroppsvikt, kroppsform och föredragna sovställning.

Som utgångspunkt rekommenderar man en medium-madrass till personer under 75 kg, en fast till personer mellan 75–95 kg och en extra fast madrass till personer över 95 kg. Men kroppsformen spelar också in. Kvinnor har exempelvis ofta behov för extra stöd till höfterna och plats för att sjunka ned i en mjukare madrass. Likaledes kan det passa med en mjukare madrass om du sover på sidan.

Med rätt fasthet får du bra avlastning av kroppen och förutsättningar för en god sömn genom hela natten. Är du osäker på vilken fasthet du ska välja är det en bra idé att besöka en butik och pröva olika sängar för att märka vad som känns bäst för dig.

Bäddmadrassen – pricken över i

Bäddmadrassen är pricken över i till din säng och ger det sista lagret komfort som bäddar för en utmärkt nattsömn. Det finns bäddmadrasser i olika material som var och ett har bra egenskaper.

Celcius

En bäddmadrass med celsius-skum är tryckavlastande och formar sig efter din kropp och rörelser när materialet värms upp av din kroppstemperatur. Denna slags bäddmadrass blir ofta rekommenderad av kiropraktorer på grund av skummets förmåga att bland annat förebygga liggsår. Om du njuter av att ligga i en mjuk säng som formar sig efter din kropp kan du överväga en bäddmadrass med celsius-skum.

Latex

Latex är en gummisort som har mycket hög spänstighet. En bäddmadrass med latex har lång hållbarhet och är skön att ligga på. Latex låter huden andas och har en god förmåga att anpassa sig till kroppens rörelser och konturer, och därför är liggkomforten på en latex-bäddmadrass hög.

Polyeterskum

En bäddmadrass med polyeterskum ger dig mycket bekvämlighet för pengarna. Polyeterskum har god förmåga att avleda fukt och samtidigt bra bärförmåga, som ger dig hög liggkomfort.

Få vägledning till ditt sängköp

Det stora utbudet av sängar och madrasser kan kännas som en djungel och det kan vara svårt att hitta i det. I ILVAs butiker kan du få kunnig hjälp med ditt sängköp av vår personal. Du kan också prova sängar med olika fasthet och bäddmadrasser för att hitta en som passar dig. Dessutom kan du välja färg, sängben och sänggavel så du kan inreda ditt drömsovrum med en säng som inte bara är bekväm, utan också vacker.

När du har valt