Korg
Korg

Dags att byta säng?

Generellt sätt är vi inte så  bra på att byta säng i god tid - det finns många bra anledningar att göra det. Kort och gott är det sängen som hjälper dig att få en god nattsömn. När du köper en riktig kvalitetssäng är det stor sannolikhet att fjädrar och metalldelar håller i många år för ett stöd som behövs. Och oavsett hur bra din säng än passar dig och hur bra kvaliteten än är, kommer skum och stoppning så småningom att brytas ned av vätska och svett över tid.

 Om du ofta vaknar om natten med en öm kropp, så kan det enkelt skyllas på att madrassen inte passar din kropp längre. Varken vi vill det eller ej förändrar kroppen sig med åldern. Och därför är det inte säkert att den säng som passade din kropp när du var 25, fortfarande passar din kropp när du är 40 år. Samtidigt är det långt ifrån säkert att du och din partner har behov av att sova på samma madrass. Därför är det inte helt otänkbart att ni ska ha två olika madrasser i er säng - kanske från olika märken.

Hos oss hittar du ett stort och bra urval av madrasser och tillbehör till sovrummet. Du hittar ett sortiment av både erkända och berömda märken samt våra egna märken som ger dig ett ordentligt värde för pengarna.

Vad är det du ska överväga när tiden är inne för en ny säng?

En bra säng är en säng som passar dig och din kropp perfekt. Men vilka överväganden måste du ha i åtanke innan du går på upptäcktsfärd i sängdjungeln?

Enkelsäng, trekvartssäng eller dubbelsäng?

Först och främst måste du tänka på vad ditt behov är och hur mycket plats du har i sovrummet. Har du t.ex. ett sluttande tak kan det vara praktiskt med en låg säng. En bra tumregel är att din madrass helst ska vara 90 cm bred och 10 cm längre än din kropp. De flesta sängar i vårt sortiment finns tillgängliga med denna extra längd.

Mjuk eller fast madrass?

Huvudregeln är att din ryggrad ska vara rak från nacken till svanskotan när du ligger på sidan i sängen. Vi rekommenderar att en fackman eller en av våra sängexperter hjälper dig när du ska hitta den perfekta madrassen.

Vilken temperatur sover du i?

Om du ofta vaknar om natten och har det antingen för varmt eller kallt, så är det också en aspekt du måste vara vaksam kring. Du kan både hitta madrasser, täcken och huvudkuddar som kan hjälpa dig att reglera temperaturen så att den passar dig när du sover.

Ställbar säng eller ej?

Gillar du att träna, tycker du om att läsa eller se på TV i sängen eller brukar du servera frukost på sängen? Då kan det vara en god idé att investera i en ställbar säng. Trötta ben efter träning mår bra av att höjas upp en aning under natten medan en sittande ställning kan vara skönt när du läser eller ser på TV i sängen.

Är det andra faktorer som spelar in?

Har du andra behov? Vaknar du till och från p.g.a. smärtor i muskler och leder så kan du med fördel välja en madrass som fördelar kroppsvikten på ett särskilt sätt. Eller om du lider av kvalsterallergi är det en bra idé att välja en madrass med ett överdrag som kan tvättas i 60 grader.

Få ut så mycket som möjligt av din säng:

- Vädra sovrummet 2-3 gånger om dagen för att undvika fukt och kvalster

- Vänta med att bädda sängen till madrassen är helt torr

- Dammsug madrassen ordentligt - och varje gång du byter sängkläder

- Använd ett madrasskydd för att skona din madrass från fläckar och fukt

- Rengör din madrass med en blandning av vatten och citronsyra eller ättika

- Dålig lukt kan tas bort med Rodalon

Se vårt stora sortiment av...