Korg
Korg

Dags att byta säng?

Din säng spelar en avgörande roll för hur du sover och därmed också hur du känner dig när du vaknar upp till en ny dag. Men många av oss tänker inte på att en gammal säng kan vara orsaken till att vi inte får den vila som vår kropp och själ behöver. Om din säng har många år på nacken kan det vara dags för en noggrann översyn - kanske är det dags att byta ut den eller skaffa en ny madrass för att säkerställa optimal sömn och välbefinnande för dig.

När ska jag ha en ny säng? 

En bra tumregel är att skaffa en ny säng ungefär vart tionde år. Det beror på att din säng med tiden blir sliten, och du förändras också – kanske har du nu andra behov än tidigare. Dessutom lämnar vi alla lite svett och hudceller i sängen, vilket är en fest för kvalster. Så medan experter - både för din sömn och hygien - rekommenderar att förnya sängen var tionde år, finns det även andra tecken som kan indikera att det är dags att uppdatera sovrummets viktigaste möbel.

När sömnen bråkar

Har du svårt att somna eller vaknar du flera gånger under natten? Känner du dig inte utvilad på morgonen utan istället har ömma muskler och leder? Har du lagt märke till att du faktiskt sover bättre på hotellrum eller kanske till och med på din soffa jämfört med i din egen säng? Om du känner igen dig i bara ett av dessa frågor kan det vara dags att överväga att byta säng.

Ge din säng en kritisk granskning

Du kan också gå mer praktiskt tillväga och testa följande punkter:

  • Sittestet: När du sätter dig ned hårt på madrassen, hur snabbt lugnar sig sängen? Rör den sig för mycket, eller knakar den?
  • Rede-facon: Har madrassen en böjd form nedåt i mitten när du ser på den utan sängkläder? Om så är fallet ger sängen troligtvis inte tillräckligt med stöd för din rygg.
  • Tryck och känn: När du trycker på madrassen, känns fjädrarna mjukare i mitten eller kan du känna fjädrarna? Det kan vara ett tecken på att madrassens stoppning börjar bli sliten.
  • Dålig nattsömn för er båda: Om ni är två som delar säng, är det inte meningen att den ena ska kunna känna när den andra rör sig. Om madrassen rör sig för mycket varje gång någon av er vänder på er, kan det vara en alltför störande faktor i er nattsömn.

Ska du välja en ny bäddmadrass eller en helt ny säng?

 

Att skaffa sig en ny säng utgör en stor post i budgeten. Därför funderar många på om det räcker att bara byta ut bäddmadrassen och inte hela sängen. Det kan i vissa fall vara tillräckligt, men endast om det är bäddmadrassen som behöver bytas ut medan resten av sängen fortfarande är i gott skick.

Och hur vet du det? Vi rekommenderar att göra de tester som nämnts ovan för att på bästa sätt kunna avgöra om problemen ligger i bäddmadrassen eller hela sängen.

Kom ihåg att bäddmadrassen ofta behöver bytas ut innan själva sängen. Dess uppgift är att skydda madrassen underifrån mot slitage, så den naturligtvis tar mest skada. Men hur länge en bäddmadrass håller kan variera mycket beroende på kvalitet.

Se vårt stora utbud av bäddmadrasser

Ny säng - men vilken?

En bra säng är en säng som passar perfekt för dig och din kropp. Men vad ska du överväga när du ger dig in i madrassdjungeln?

Först och främst bör du överväga dina behov och hur mycket plats du har i ditt sovrum. Om du till exempel har snedtak i ditt sovrum kan det vara praktiskt med en låg säng. En bra tumregel är att din madrass helst bör vara 90 cm bred och 10 cm längre än din kropp. De flesta sängar i vårt sortiment finns tillgängliga i extra längd.

MJUK ELLER FAST MADRASS?

Huvudregeln är att din ryggrad bör vara helt rak från nackkotorna till svanskotan när du ligger på sidan i sängen. Vi rekommenderar att du får hjälp av en partner eller en av våra sängrådgivare när du ska hitta den perfekta madrassen.

STÄLLBAR ELLER EJ?

Ägnar du dig mycket åt sport, eller tycker du om att läsa eller titta på TV i sängen? Då kan det vara en bra idé att investera i en ställbar säng. Trötta idrottsben kan ha nytta av att lyftas något under natten, medan en sittande position kan vara trevlig när du läser eller tittar på TV i sängen.

Sov på saken: Se din nya säng som en värdefull investering

Det finns massor av fördelar när du köper en ny säng från ILVA. Vi vet att det för de flesta är en ganska stor post i budgeten när man ska skaffa en ny säng. Därför är det många som väntar alldeles för länge med att byta ut den gamla, eftersom det kan vara svårt att ta steget. Hos ILVA ser vi det så, att en säng är en investering i både kropp och själ. Du ger dig själv de bästa förutsättningarna för dagligt välbefinnande, så att du varje morgon kan vakna pigg och utvilad och ta dagen med storm.
Och rent praktiskt finns det också många fördelar med att köpa din kommande säng just från ILVA. Vi erbjuder fördelaktiga sänggarantier för både Nocturne, Wonderland och Tempur. Och om du har svårt att bedöma om du har betalat rätt pris, kan du använda vår prissäkerhet, som ger dig pengarna tillbaka i form av ett presentkort upp till 30 dagar efter ditt sängköp om du skulle hitta sängen billigare någon annanstans.

Ibland måste man prova sig fram. Om din säng inte var rätt för dig, erbjuder vi en ombytningsrätt på 90 nätter, som du kan läsa mer om här.

 Hitta din nya säng bland ett stort urval

ILVA erbjuder sängar som uppfyller alla behov. Vill du uppleva drömsömn på en ramsäng, en kontinentalsäng eller en justerbar säng? Oavsett dina preferenser står ILVA redo med den nödvändiga assistansen. Våra erfarna sängexperter i din närmaste ILVA-butik är alltid redo att hjälpa dig att säkerställa optimal sömnkvalitet. Vi är mer än villiga att hjälpa dig på vägen mot en bättre nattvila.