Korg
Korg

Ljuskällor och glödlampor

Glödlampor med LED-teknik är en av våra vanligaste ljuskällor. På ILVA kan du hitta flera olika glödlampor med E27-sockel och andra vanliga storlekar. Oavsett om du letar efter en stor glödlampa, en dimbar glödlampa eller en liten päronlampa, hittar du det hos oss.

Produkter: 22
Produkter:22
Välj visning:
Visar 21 av 22

Tre goda råd för när du ska köpa glödlampa

1. Välj en glödlampa med rätt ljusstyrka.

Tidigare mättes ljusstyrkan hos glödlampor i watt, men har sedan LED-glödlampans genombrott som ljuskälla bytts till skalan lumen. LED-lampan slog igenom för några år sedan men fortfarande är många konsumenter vana att tolka ljusstyrkan hos glödlampan i watt. Därför brukar både ett lumental och det översatta watt-antalet anges på glödlampans förpackning.

Här är en översättningstabell för watt till lumen (skalorna ger en fingervisning men är inte helt jämförbara då watt anger strömförbrukning och lumen mäter ljusstyrkan):

  • 15 watt - 140 lumen
  • 25 watt - 250 lumen
  • 40 watt - 470 lumen
  • 60 watt - 800 lumen
  • 75 watt – 1050 lumen
  • 100 watt - 1520 lumen

2. Välj en glödlampa med varmt eller kallt ljus

Klassiska glödlampor hade en färgtemperatur på 2700 kelvin. Det är ett gul-orange sken som även går att få med LED-glödlampor. En glödlampa med varmt ljus är ett populärt val eftersom den ger ett behagligt sken som passar i de flesta rum.

Glödlampor med kallt ljus har ett vitt ljussken som påminner om dagsljus. En glödlampa med vitt ljus passar bra att ha i exempelvis skrivbordslampan eftersom den ger en behaglig arbetsbelysning. I badrum brukar det också sitta vita glödlampor eller andra ljuskällor som ger ett kallt sken.

Även om det är vanligast med glödlampor med varmt ljus är det många som väljer att variera färgtemperaturen mellan olika lampor i bostaden.

3. Se till att du det är rätt sockel

Glödlampor kommer i flera olika socklar. En glödlampa med E27-sockel är den vanligaste modellen som används i de flesta golv- och taklampor. En glödlampa med E14- sockel är mindre än E27-modellen och är vanlig i bland annat bordslampor. En glödlampa med liten sockel kan också förekomma i taklampor, fönsterlampor med mera.

En ljuskälla med E27 eller E14-sockel har skruvgängor. Det finns också så kallade stiftlampor som har två pinnar som skjuts in i armaturen. De vanligaste modellerna heter G9 och GU10. En glödlampa med G9 eller GU10-sockel är liten och används ofta i bland annat spotlights och inbyggda armaturer. De är små glödlampor men kan ge ett mycket starkt sken. En glödlampa med halogenteknik brukar också ha två stift som sockel.

Ändra ljusstyrkan och automatisk släckning

Om du vill ha en dämpad mysbelysning är det inte nödvändigt att köpa en svag glödlampa. Du kan i stället välja en armatur med dimmerfunktion för att själv kunna ändra ljusstyrkan efter behov. Tänk på att glödlampan också måste vara dimbar, vilket står angivet i produktbeskrivningen.

Letar du efter en glödlampa med E27-sockel som är dimbar? I vårt sortiment hittar du flera dimbara E27-modeller, men också andra storlekar. Om du tycker att ljuskällan ger ett för starkt sken kan du också välja en toppförseglad glödlampa. En sådan modell har täckt ovandel som gör att lampan fortfarande ger ett bra ljus, men blir mindre stark att se på.

Glödlampa med skymningsrelä

En glödlampa med skymningsrelä gör att lampan tänder sig själv när det är börjar bli mörkt utomhus, och sedan släcks när det ljusnar. Med en sådan ljuskälla kan du alltid ha ett välkomnande sken vid ytterdörren.

Välj någon av ILVAs snygga glödlampor

På ILVA kan du välja mellan många fina glödlampor som är vackra i egen rätt. Flera av våra dekorationslampor har synlig glödtråd och ett klart eller bärnstensfärgat glas. Med en sådan typ av glödlampa är det inte nödvändigt med en lampskärm. Och om du tycker att ljusskenet blir för starkt utan skärm kan du antingen välja en glödlampa med svagt ljus eller en dimbar modell.

Bland ILVAs dekorationsglödlampor hittar du bland annat en stor glödlampa med E27-sockel. Den stora glödlampan är vacker att se på och sprider mycket ljus. Om du har en mindre armatur kan du i stället kolla efter en stor glödlampa med E14-sockel.

Hur fungerar en glödlampa?

Idag har en vanlig glödlampa LED-teknik som baseras på lysdiodrar. Lysdiodrar behöver likström med rätt polaritet för att lysa, medan de äldre glödlamporna med glödtråd kunde lysa med både växel- och likström. Fördelen med dioders är att de är mycket mer energieffektiva och har längre livslängd än den klassiska glödlampan.

Inred med ljus

En glödlampa och lampa är en bra början för att inreda ett trevligt rum. När du inreder är ljuset lika viktigt som hur armaturen ser ut. Fundera därför gärna på om du vill ha en stark allmänbelysning som ger ett jämnt ljussken över hela rummet, eller många små punktbelysningar. Det är också fullt möjligt att kombinera dem bägge. Med en färgad glödlampa kan du också skapa en helt ny atmosfär i rummet.

På ILVA finns massor av lampor som ger bra allmänbelysning och avgränsad mysbelysning. Fråga gärna i chatten eller prata med vår personal direkt i butik om du letar efter något särskilt. Se också gärna våra sidor med inspiration om du vill få nya idéer till hur du kan inreda.

Handla från ILVA

Köp glödlampor från ILVA och få dem smidigt hemlevererade. Du kan välja om du vill köpa glödlampor online eller i någon av våra butiker.

Tips: Kolla in ILVAs sidor med erbjudanden. Om du har tur hittar du billiga glödlampor bland våra prissänkta produkter. Du kan också ta del av erbjudanden genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.