Korg
Korg

MATBORDSLAMPOR

Lampan över matbordet ger ett behagligt sken när vi äter och umgås. Ett populärt val av belysning över matbordet är pendellampan, vilken är en hängande lampa. I ILVAs sortiment hittar du flera olika pendellampor och andra sorters armaturer att sätta ovanför matbordet.

Produkter: 77
Produkter:77
Välj visning:
Visar 21 av 77

ETT STORT UTBUD

På ILVA kan du välja mellan flera lampor att hänga över matbordet. Vi har bland annat både kvadratiska, runda och avlånga lampor till matbord. Dessutom har vi matbordslampor i metall, glas, rispapper, textil och massor av andra material. Om du vill ha något annat än en taklampa över bordet kan du också välja bland våra vägglampor till matbord.

Utöver ILVAs fasta utbud kan du också hitta matbordslampor på våra sidor med erbjudanden. Varorna på fyndsidorna ändras konstant, och de prissänkta produkterna finns bara kvar så länge lagret räcker. Ett tips är därför att beställa direkt om du hittar något du vill ha.

Tips: Genom att prenumerera på ILVAs nyhetsbrev kan du också läsa om våra erbjudanden och realisationer. Nyhetsbrevet kommer med jämna mellanrum och kan även innehålla inredningstips om allt från taklampor till matsalsbord och annat ur ILVAs sortiment.

VÄLJ RÄTT TAKLAMPA ÖVER MATBORDET

Pendeln är en klassisk matbordslampa, och det av en bra anledning. Eftersom en pendellampa hänger ned en bit från taket kommer den närmare bordsskivan och kan ge ordentligt med ljus. Det finns flera olika sorters pendellampor att välja mellan.

Med en rund takpendel ovanför matbordet sprids ljuset i alla riktningar, vilket kan passa små matplatser där matbordsbelysningen också fungerar som primär ljuskälla till resten av rummet. Om du i stället önskar en mer koncentrerad belysning kan du välja en taklampa med nedåtriktat ljus mot köksbordet.

Det är också en bra idé att överväga antalet taklampor ovanför matbordet. Om du har en litet matrum räcker det i regel med en lampa över bordet. I ett vardagsrum med ett stort matbord med iläggsskiva kan du behöva flera ljuskällor. En avlång lampa över matbordet är också ett bra val om du vill ha mycket ljus.

Sist men inte minst är det viktigt att du väljer rätt led-lampa. Till lampor över matbordet är en ljusstyrka på runt 800 lumen behaglig för de flesta. Om du har två ljuskällor kan du låta de vara på 400 lumen var. ILVA har också specialdesignade led-lampor med extra stiligt utseende. De ljuskällorna är perfekta om din lampa ovanför matsalsbordet har en öppen formgivning med synliga led-lampor.

TILL OLIKA BORD

Letar du efter en lampa över ett runt matbord? Eller en lampa till ett långt matbord? En bra idé är att välja en lampa vars form liknar bordets, för att få en bra och jämn fördelning av ljuset. Om du har en stor lampa över matbordet är formen inte lika viktigt, ljuset kan ändå räcka till hela bordsytan.

På ILVA hittar du bland annat flera runda lampor till runda matbord, vi har både stora och små modeller.

HÄNGNING AV MATSALSLAMPOR

En tumregel är att mindre matbordslampor med en diameter på runt 50 cm hängs cirka 60 cm ovanför bordsskivan. Om lampan är större, runt 60 cm och uppåt, kan du hänga den 10 cm högre.

Det är en bra idé att vara två när ni ska hänga en lampa över matsalsbordet. Den ena kan då sitta ner och direkt märka om lampans höjd över matbordet känns bra. Förstås ska man inte bländas av lampan över köksbordet, och det är även viktigt att man kan se varandra utan att armaturen är i vägen.

Om du har två lampor över matbordet kan de hänga lite högre upp, eftersom de tillsammans ger ett starkare sken.

LAMPA ÖVER MATBORD - INSPIRATION

Det finns ett stort utbud av lampor att hänga över köksbordet och det kan därför vara svårt att välja den som passar bäst i ditt hem. Men lyckligtvis finns det råd att få. På våra inspirationssidor till matrummet finns massor av bilder på matrum med matchande inredning. Ett besök där kan med lite tur ge dig inspiration till valet av lampa till din matplats. Se också gärna vår guide till hur du kan lysa upp ditt hem.

Här nedanför kan du också läsa om olika övervägningar du kan göra när du väljer taklampa över matplatsen:

MATERIAL

Matbordslampor finns i flera olika material. Är det något material som passar särskilt bra hemma hos dig? En lampa i glas ovanför matbordet ger ett stiligt och elegant utseende, medan en lampa i trä skapar en jordnära och levande atmosfär. Med en matbordslampa i rispapper får du en japanskinspirerad inredning och en matsalslampa i robust metall ger ett industriellt och häftigt utseende.

FÄRGER PÅ MATSALSBELYSNINGEN

Matbordslampor finns i både vitt, svart, pastell och starka färger. Du kan därför överväga om lampan över köksbordet ska vara del av en dämpad inredning med naturliga jordfärger, eller om du vill ha en livlig och färgglad matplats med starka kulörer.

SKA LAMPAN ÖVER KÖKSBORDET HA EN SÄRSKILD STIL?

Det finns både moderna och klassiska lampor att hänga över köksbord. Om du vill ha en tidlöst och traditionell stil på inredningen kan en rund taklampa vara ett bra val. Till den skandinaviska inredningsstilen passar bland annat lampor i naturliga färger och material som trä, metall och textil. Oavsett om du är ute efter en klassisk eller modern lampa över matbordet hittar du den på ILVA.

Tips: Genom att byta lampskärm kan du på ett enkelt sätt förnya utseendet på din taklampa över köksbordet.

EN LAMPA ÖVER MATBORDET DESIGNAD I DANMARK

ILVAs matsalslampor är designade i Danmark och formges efter flera höga standarder. Vid skapandet av en matbordslampa ställer vi stora krav på utseendet, funktionen, kvaliteten, miljöpåverkan och att produkten inte ska belastas av onödiga kostnader.

Utöver ILVAs snygga lampor att hänga över matbordet hittar du bland annat också golvlampor, vägglampor och bordslampor i vårt sortiment.

VÄLKOMMEN TILL EN ILVA-BUTIK

Är du osäker på vilken matplatslampa över matbordet du ska välja? Ett tips är i så fall att besöka en ILVA-butik. Ibland kan det nämligen vara lättare att ta ett beslut efter att ha sett lampan i verkligheten.

I butik kan du också få hjälp direkt av vår personal. Personalen kan både hjälpa dig att resonera kring hur stor lampan över matbordet bör vara, och ge dig råd om vilken led-lampa du ska välja. Om du vill ha hjälp direkt här på hemsidan är vår personal redo att hjälpa dig i chatten.