Korg
Korg

Det finns flera saker att ta hänsyn till när du ska köpa en ny säng, och det kan vara som ett stort beslut eftersom vi tillbringar så mycket tid i sängen. Vilka typer av sängar, fastheter och bäddmadrasser finns det, och vad passar bäst för just dig? Här guidar vi dig genom hela sängdjungeln och rustar dig för att välja din perfekta sängmatch.

SOV GOTT

Vi vet det väl. Med ett sömnbehov på 7-9 timmar spenderar vi ungefär en 1/3 av våra värdefulla timmar i vår säng. Det är under denna tid som kroppen behöver vila efter en lång dag och bli redo att ladda om energin för morgondagens utmaningar och sysslor. Oavsett om ditt fokus ligger på sängens funktion, storlek eller utseende vet vi att det finns många alternativ, så hur väljer man rätt? Få koll på allt från latex, fastheter och till ställbarhet, så att du kan skapa harmoni och balans i hela din vardag med denna ultimata sängguide.

Varför behöver du en ny säng?

Det finns många skäl till varför det kan vara en bra idé att köpa en ny säng. Vissa anser att en tumregel är att byta ut sin säng var 10:e år, eftersom den helt enkelt slits med åren. Du använder vanligtvis din säng varje natt och sover dessutom på samma plats på madrassen, vilket naturligtvis lämnar sina spår. Och även om du tar väl hand om din säng kommer din kropp att förändras med åren och utveckla skiftande behov av komfort och vila. En annan väsentlig faktor för att byta ut din säng är att under de 7-8 timmar du tillbringar i den utsöndrar du en mängd vätska som direkt hamnar i din madrass. Det handlar om mycket vätska varje år, vilket kan leda till synliga fläckar och dessutom locka till sig mögel och kvalster. Det är bara några av de saker som kan orsaka sämre nattsömn och därför är goda skäl att skaffa en ny och bekväm säng.

 • Smärtor och obehag under natten
 • Sängen knarrar eller låter när du rör dig
 • Förändringar i kroppen och nya behov av komfort och sömn
 • Synliga fläckar kan vara tecken på mycket vätska i madrassen
 • Förändringar i livet som skapar ett nytt behov av en annan typ av säng
 • Och många, många fler...

Sängetyper: hur väljer jag rätt säng?

Den rätta sängen är avgörande för din nattsömn, men hur navigerar man bland alla olika sängar som finns? Få insikt om de fyra sängtyper du hittar hos ILVA och ta reda på vilken typ som är bäst för dig och din kropp.

ResårBoTTEN

En resårbotten är en madrass med en träram byggd runt, där även benen monteras. På nolltid har du en fullt fungerande säng som är redo att användas, och dessutom är den lätt att flytta omkring vid behov. Den enkla konstruktionen innebär att du får mycket säng och komfort för pengarna. En kontinentalsäng är alltså det enkla och prisvänliga valet, och du kan fortfarande välja just den fjädringen och bäddmadrassen som passar dig för att skräddarsy din nya säng.

KONTINENTALSENG

En kontinentalsäng är en säng uppbyggd av flera lager madrasser som kan kombineras efter dina behov och säkerställa optimal komfort för kroppen hela natten. Sängens många madrasslager ger också en bra höjd, vilket gör det lättare att komma i och ur sängen. Eftersom kontinentalsängen är uppbyggd av flera lager kan du själv kombinera dem för att passa dina önskemål om fasthet, stöd och storlek. Det kan även vara möjligt att välja olika fastheter för sängens två sidor om ni är två personer med olika krav på avlastning.

ställbar säng

En ställbar säng har en motor som låter dig anpassa sängens position efter behov. Du får alltså en funktionell säng där du kan höja och sänka olika delar beroende på dina behov. Det är därför det perfekta sängvalet för dig som gillar att sitta upp i sängen och läsa, eller behöver ligga med huvudet eller benen upphöjda när du sover.

varför äR GOD sömn VIGTIGt?

God sömn är generellt sett mycket viktigt för ditt dagliga välbefinnande. Din säng bör faktiskt fungera som din egen mänskliga laddare. Liksom din mobiltelefon är det nödvändigt att du laddas ordentligt varje natt så att du har tillräckligt med energi och kraft för hela dagen.
Med för lite eller dålig sömn påverkas bland annat din koncentrationsförmåga, reaktionshastighet och kreativitet kraftigt, medan en god natts sömn förbättrar immunförsvaret och hjälper till att förebygga stress, ångest och depression. Det är också under sömnen som kroppens celler och muskler återhämtar sig och återuppbyggs. Kort sagt är god sömn alltså essentiellt för en väl fungerande vardag.

vad är GOD sömn?

När du lägger dig i sängen bör du relativt snabbt känna dig avslappnad. Hur många timmars sömn man behöver varierar. Vanligtvis minskar behovet med åldern. Men gemensamt för alla är att du bör känna dig pigg och välutvilad när du vaknar. Självklart bör du heller inte ha ont någonstans eller ligga obekvämt så att det stör din sömn.

GODa RÅD för bättre sömn

 • Säkerställ att du har en säng som passar dig och dina behov.
 • Undvik att använda mobil, surfplatta, tv eller andra skärmar en halvtimme innan sängdags.
 • Undvik att dricka alkohol, kaffe och andra koffeinhaltiga drycker på kvällen.
 • Gå och lägg dig, samt stig upp, ungefär vid samma tid varje dag.
 • Se till att ha en behaglig temperatur i sovrummet.
 • Inred sovrummet med en lugn, avslappnande och dämpad atmosfär.

SäNGENS FASTHEt

Fastheten är avgörande för hur hård eller mjuk madrassen är. Så när du väljer din nya säng är det viktigt att du väljer en fasthet som passar din kropp och dina individuella sömnbehov. Oavsett om du behöver en mjuk, medium, fast eller extra fast madrass beror bland annat på din kroppsvikt, kroppsbyggnad och föredragna sovposition.

Som grundrekommendation föreslår man en medium madrass för personer under 75 kg, en fast madrass för personer mellan 75-95 kg och en extra fast madrass för personer över 95 kg. Det beror också på din kroppsbyggnad. Till exempel behöver kvinnor oftast extra stöd för höfterna och plats för att sjunka lite ner i en mjukare madrass. På samma sätt kan det vara bra med en något mjukare säng än normalt om du mestadels sover på sidan. Med rätt fasthet får du den mest optimala avlastningen för kroppen och en god natts sömn genom hela natten.

Om du är osäker på vilken fasthet du ska välja är det en bra idé att gå ut och prova olika sängar och fastheter i någon av våra butiker för att känna vad som känns bäst för dig. I våra butiker finns alltid en sängexpert, redo att vägleda dig genom ditt sängköp.

Ny säng eller ny bäddmadrass: vad ska jag välja?

Att investera i en ny säng är verkligen inte en billig affär, och därför får vi ofta frågan om det räcker att bara byta ut bäddmadrassen istället för hela sängen. På det sättet kan man ge sängen längre livslängd och samtidigt spara lite i budgeten. I vissa fall kan man verkligen göra mycket för sin sömnupplevelse genom att skaffa en bra bäddmadrass, men det kräver att du undersöker din sängs skick.

Stök och oro under natten
Om sängen knarrar eller låter mycket kan det skapa enorm störning under natten - både för dig själv, din partner och resten av huset. Dessutom bör du inte kunna känna när din partner vänder sig, och det är en stor risk om madrassen rör sig för mycket

Smärtor och obehag
Om du vaknar på morgonen med smärta i kroppen, eller om du störs flera gånger under natten på grund av exempelvis öm nacke eller rygg, finns det en stor chans att din säng och din kropp inte längre är en bra match. En ny säng som ger dig de bästa och mest optimala förutsättningarna för en god natts sömn kommer med stor sannolikhet att förbättra din sömnkvalitet och ditt välbefinnande.

Sätt dig på sängen
Ett enkel test du enkelt kan göra hemma är att helt enkelt sätta dig på sängen och bedöma om sängen tar för lång tid att återställa sig. Om den fortsätter att ge vika kan det också vara ett tecken på att det är dags att byta ut den.

BÄDDMADRASSEN

Bäddmadrassen är pricken över i till din säng och ger det sista extra komfortlagret som säkerställer en optimal nattsömn. Det finns topmadrasser i olika material, var och en med sina egna fördelaktiga egenskaper.

CELCIUS

En bäddmadrass med celcisusskum är tryckavlastande och formar sig efter din kropp och dina rörelser när materialet värms upp av din kroppstemperatur. Denna typ av topmadrass rekommenderas ofta av kiropraktorer på grund av skummets förmåga att bland annat förebygga trycksår. Om du gillar att ligga i en mjuk säng som formar sig efter din kropp, bör du överväga en topmadrass med memory foam.

LATEX

Latex är en typ av gummi med mycket hög elasticitet. En bäddmadrass med latex kommer att ha lång hållbarhet och ge dig god liggkomfort. Latex låter huden andas och har en förmåga att anpassa sig till kroppens rörelser och konturer, vilket gör att liggkomforten med en latex-bäddmadrass blir utmärkt.

POLYETERSKUM

Om du väljer en bäddmadrass med polyeterskum får du bra komfort för pengarna. Polyeterskum har en god förmåga att leda bort fukt, samtidigt som det har en bra bärförmåga, vilket ger dig god liggkomfort.

Skäm bort dig själv och din säng med vårt stora urval av bäddmadrasser.

FÅ RÅDGIVNING vid DItT sängköp

Det kan vara lite av en djungel att navigera genom hela utbudet av sängar och madrasstyper. I våra butiker kan du få vägledning för ditt sängköp av en av våra sängexperter och prova olika kombinationer av fastheter och bäddmadrasser för att välja en säng som passar dig. Du kan också anpassa din nya säng genom att välja den färg, de ben och den sänggaveln du önskar, så att du kan inreda ditt drömsovrum med en både dekorativ och bekväm säng.

Hitta din närmaste butik här

Sängköp i lugn och ro - Vi slappnar inte av, förrän du sover

Vi vet att köp av en säng inte är en impulshandling, och något de flesta människor tar lång tid på sig att bestämma sig för. Därför är det också en av våra hjärtefrågor att du är väl förberedd innan du väljer din kommande säng hos ILVA. Med vår sängguide, inspiration för sovrummet och skickliga medarbetare både i chatten och i butikerna har du gott om möjligheter att få veta mer om vårt utbud av sängar, precis när det passar dig. Ta en titt på vårt stora utbud av bekväma och hållbara sängar och ta det första steget mot nätter med lugn andning och sinnesfrid.

Se alla sängar