Korg
Korg

Vilken storlek på säng ska du välja?

Det finns flera saker att tänka på när du ska skaffa en ny säng, och det kan snabbt bli överväldigande. Hos ILVA guidar vi dig genom ditt sängval, så att du är väl förberedd för att fatta beslutet om din drömsäng. Först och främst behöver du ta ställning till sängstorlekar. Sängmåtten är mycket viktiga för din komfort och sömnkvalitet. Hur stor är egentligen en trekvartssäng? Och vad är måtten på en dubbelsäng? Kanske låter skillnaden inte så stor, men 10-20 cm kan göra en stor skillnad när du vänder dig om på natten, eller om du till exempel sover nära din partner.

Vilka sängstorlekar finns det?

Det finns egentligen sängstorlekar i alla möjliga mått eftersom man på vissa ställen kan få sin säng specialtillverkad. Men det finns ett antal standardstorlekar som passar de flesta hem och behov, och det är naturligtvis också dessa som du hittar i ILVAs sortiment. Om du är på jakt efter en ny säng i samma storlek som din nuvarande, behöver du först mäta sängens längd och bredd om du inte redan känner till måtten. Om du känner att du behöver en mindre eller större säng kan du läsa nedan om de olika sängstorlekarna och vilka behov de täcker.

Standard sängstorlekar och madrassmått

De vanligaste sängmåtten är:

Enkelsäng:
80x200cm
90x200cm

"En och en halv"-säng/trekvartssäng:
120x200cm
140x200cm

Dubbelsäng:
160x200cm
180x200cm
210x210cm

mått på en enkelsäng

Måtten på en enkelsäng kan vara antingen 80x200 cm eller 90x200 cm. Är du osäker på vilken sängstorlek du ska ha? En enkelsäng är bland de minsta i sortimentet och är - som namnet antyder - för en person. Om du är singel eller om du och din partner behöver varsin säng kan en enkelsäng vara lösningen. Har ni ofta övernattande gäster? Med de kompakta måtten på en enkelsäng kan du enkelt lägga till en bekväm sovplats för vänner och familj utan att det tar upp för mycket plats. För det yngre publikummet kan en enkelsäng också vara nästa steg efter juniorsängen på barn- eller ungdomsrummet.

Den förhållandevis lilla storleken har inget att göra med sängens kvalitet, utan tillgodoser snarare begränsat utrymme eller möjligheten att ha flera sängar i samma rum. Vill du ha den ultimata upplevelsen och flexibiliteten när det gäller din enkelsäng kan du kolla in vårt urval av justerbara sängar i 90x200 cm. Vill du ha mer benutrymme kan du även hitta justerbara sängar i 90x210 cm.

Trekvartssäng/"En och en halv"-säng 

Hur stor är en 3/4-säng? Måtten på en "en och en halv"-säng är lite bredare än enkelsängen, och man säger generellt att en trekvartssängs mått är 120x200 cm eller 140x200 cm. Om 80 cm eller 90 cm i bredd känns för trångt kan du därför välja en "en och en halv"-säng där det finns mer utrymme att vända sig på. "En och en halv person" är svårt att efterleva, och det betyder att denna sängstorlek både vänder sig till ensamstående, men också kan användas av par som vill sova nära varandra eller inte behöver så mycket plats. Om utrymmet i sovrummet är begränsat kan en 3/4-säng också vara lättare att möblera med på grund av sin smalare bredd jämfört med en typisk dubbelsäng.

Se vårt urval av resårbottnar, kontinentalsängar och justerbara sängar som alla mäter 140x200 cm. Om du letar efter en mindre version av en "en och en halv"-säng kan du också se våra 120x200 cm inom justerbara sängar och resårbottnar.

Mått på en dubbelsäng

Vad mäter en dubbelsäng? När du vill veta måtten på en dubbelsäng finns det flera storlekar som varierar i både bredd och längd. Så hur stor är en dubbelsäng? I vårt sortiment är de antingen 160x200 cm, 180x200 cm eller den kvadratiska varianten på 210x210 cm. När det gäller måtten på dubbelsängar finns det alltså även här flera olika standardstorlekar som du kan utgå ifrån. En dubbelsängs storlek ger plats för både dig och din partner, och om ni har små barn kan det ofta också ligga ett i mitten. Men du behöver inte ta ordet 'dubbelt' så bokstavligt, för om du behöver breda ut dig när du sover kan du också investera i en dubbelsäng för dig som ensamstående.

Mått på EN juniorsäng

En juniorsäng är för familjens yngsta medlemmar och är en typ av barnsäng som kan rymma många åldersgrupper. Den är steget efter spjälsängen och kan vara med öppen sida, sängräcke eller stängd hela vägen runt. En juniorsängs mått varierar och det beror på om barnet behöver en mindre juniorsäng som omsluter så mycket som möjligt, eller om det ska vara en med mycket utrymme som barnet kan växa i. En juniorsängs storlek beror därför på både barnets behov, ålder och rummets storlek. Den typiska storleken på en juniorsäng är antingen 70x140 cm eller 70x160 cm, men du kan också använda större barnsängar så att barnet kan använda sängen längre.
 

Kungliga sängstorlekar

Använder du dessa termer?

Hur stor är en kingsize- eller queensize-säng? De kungliga begreppen kommer från USA och används om en säng med extra längd eller bredd. De är för dig som gillar extra utrymme när du sover eller slappnar av, och de är också för dig som helt enkelt behöver utrymmet på grund av din längd eller kroppsbyggnad.

Kingsize-säng mått = Typiskt 210x210 cm

Queensize-säng mått = Typiskt 200x200 cm

Som du kan se skiljer det inte mycket mellan en kingsize-säng och en queensize-säng, men det är viktigt att överväga om du har utrymme för en säng som i alla fall är minst 20 cm större än den klassiska dubbelsängen - både på längden och bredden.

Hitta storleken på din kommande säng

Det räcker alltså inte att bara fråga "Hur hög eller lång är en säng?", för det finns flera olika standardstorlekar som var och en täcker behov och tar upp plats i mer eller mindre grad. Är det dags för en ny säng men du är ganska nöjd med den storlek du redan har, bör du först överväga om det ska vara en resårbotten, kontinentalsäng eller en justerbar säng du ska blunda i. Men om du känner att sängens storlek inte är helt optimal, kan det vara dags att gå upp eller ner i storlek. Det är också viktigt om du sover med en partner eller inte, och om det ibland smyger in barn i mitten på natten. Vi har alla olika sömn- och vilobehov som förändras genom hela livet, så det är viktigt att ibland stanna upp och överväga om man fortfarande har de bästa förutsättningarna för sömn - och därmed sitt dagliga välbefinnande.

Vill du veta mer om hur du får bättre sömnförhållanden? Läs vidare nedan.