Korg
Korg

ULLMATTOR

En ullmatta är både mjuk och varm att gå på, och är därför perfekt i vårt kyligare klimat. Mattor i ull är dessutom slitstarka och allergivänliga. I ILVAs sortiment hittar du allt från traditionella till moderna ullmattor i en rad olika utföranden.

Produkter: 1
Produkter:1
Välj visning:
Visar 1 av 1

OLIKA TILLVERKNINGSMETODER

Det finns både maskin- och handvävda ullmattor, samt knutna och tuftade modeller. Här beskrivs några av de vanligaste varianterna av ullmattor:

  • Är du ute efter en ullmatta med lång lugg? Då är det en tuftad ullmatta du ska välja. En tuftad ullmatta tillverkas maskinellt eller för hand genom att garnet förs genom en ögla och pekar uppåt. Resultatet blir en matta med uppstående lugg som är skön att gå och sitta på. Det finns både kort- och långhåriga ullmattor som är tillverkade med denna teknik.
  • Motsatsen till tuftade mattor i ull är slätvävda ullmattor. En slätvävd ullmatta saknar lugg och garnet går i stället vågrätt längs med golvet. Om du är ute efter en matta som är lätt att dammsuga är den slätvävda ett bra alternativ. Inte minst passar den slätvävda ullmattan bra i hem med husdjur som fäller, eftersom hårstråna hamnar ovanpå och inte inne i mattan. Vävda ullmattor är ofta hårdare än tuftade modeller.
  • En ullmatta med bubblor eller bollar är mjuk och skön att gå på. En ullmatta med bollar är tillverkad med en särskild teknik där den täta ullen bildar små bubblor som är behagligt tryckavlastande.

 

INRED MED MÖNSTRADE, BLÅA OCH VITA ULLMATTOR

I ILVAs sortiment finns ullmattor i beige, grått, grönt och flera andra färger. Ull är ett naturmaterial och det är inte ovanligt att ullmattor har en naturlig färgskala, med pigment utvunna ur naturen. Sådana pigment återfinns ibland annat jordfärger som sienna, ockra och umbror i varierande kulör. Här är några förslag på du inreda med ullmattor i olika färger:

  • En vit eller grå ullmatta ger en lugn atmosfär till rummet. En ljus ullmatta har ofta naturliga färgskiftningar och är behaglig att se på. Om du har ett ljust trägolv förstärks det ljusa och luftiga om du väljer en ljusgrå eller vit ullmatta. En ljus ullmatta är också ett bra val i små vardagsrum, eftersom ljusa färger gör att rum känns större.
  • En blå eller grön ullmatta drar blickarna till sig och ger karaktär till rummet. En blå ullmatta känns lugn och harmonisk och en grön ullmatta ger en naturlig känsla. Trämöbler som drar åt gult och orange brukar vara snygga ihop med blå ullmattor, eftersom orange och blått är varandras komplementärfärger. Av samma anledning är röda möbler ofta fina i kombination med med gröna ullmattor.
  • En svart, mörkblå eller brun ullmatta ger djup till rummet. Mörka ullmattor ger ofta en mysig känsla och bildar en snygg kontrast till ljusa trägolv. En svart ullmatta är ett häftigt val och de naturliga nyansskiftningar som brukar finnas på ullmattor gör den intressant att se på. En brun eller svart ullmatta passar ofta bra till möbler i oljad eller behandlad ek, samt olika varianter av skinnsoffor och skinnfåtöljer.
  • Genom att välja en ullmatta med mönster kan du kombinera olika färger i samma matta. Att inreda med en mönstrad ullmatta är ett bra sätt för att få in liv och något spännande i rummet. Det går absolut att kombinera en mönstrad ullmatta och en mönstrad soffa, men det kan också skära sig. Ett säkert kort är att kombinera en mönstrad soffgrupp med en enfärgad matta, eller vice versa.

VÄLJER DU EN ULLMATTA PÅ 200X300 CM, ELLER NÅGON ANNAN STORLEK?

Oavsett om du letar efter en stor eller liten ullmatta hittar du den på ILVA. Det finns flera fördelar med att inreda med en stor ullmatta, bland annat är den är skön att stå och sitta på, och den dämpar också ljud i rummet. Om du exempelvis väljer en ullmatta på 300x400 cm får du en stor matta som blir en betydelsefull del av inredningen och som tack vare sin storlek ger en hemtrevlig och mysig känsla.

En ullmatta på 250x300 cm är en vanlig mellanstorlek och passar till de flesta soffgrupper och soffbord. Om du inte vill att mattan ska gå in under soffan och fåtöljerna kan du välja en mer långsmal modell, till exempel en matta i ull på 200x300 cm.

EN GÅNGMATTA I ULL HÅLLER LÄNGE

Tack vare ulls naturligt slitstarka egenskaper lämpar sig materialet bra för mattor som utsätts för regelbundet slitage. En lång ullmatta i hallen är därför ofta ett bra val. Långa hallmattor i ull är ger också ett karaktäristiskt utseende till gången. Dessutom bidrar ullmattan till en behagligare akustik.

Köket och sovrummet

Det är heller inte ovanligt att inreda med en ullmatta i köket. Många tycker det är praktiskt eftersom en ullmatta är ganska motståndskraftig mot väta och fläckar. Om du vill ha en ullmatta i köket kan du överväga en slätvävd matta eftersom en sådan är lättare att rengöra än en tuftad matta. Om mattan ska ligga fritt på golvet utan möbler ståendes på den, kan du överväga en liten och rund ullmatta.

En ullmatta i sovrummet ger behaglig värme till dina bara fötter innan du lägger dig. En tjock ullmatta vid sängen kan göra att det känns lite lättare att stiga upp på morgonen. Överväg om du ska ha en stor matta i ull under dubbelsängen, eller om du och din partner ska ha varsin liten matta på var sida av sängen.

HITTA DIN MATTA I ULL PÅ ILVA

På ILVA finns gott om snygga ullmattor att välja mellan. Vi har både fyrkantiga och runda ullmattor tillverkade i olika tekniker. Om du exempelvis letar efter en knuten, tuftad, vävd eller flätad ullmatta är chansen stor att du finner den i vårt sortiment.

Fynda ullmattor på rea

Gå gärna in på ILVAs sidor med erbjudanden. Där kan du exempelvis hitta en rund matta i ull, eller något annat du letar efter, till extra bra pris. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan du också läsa om när ILVA har realisationer. Nyhetsbrevet innehåller även möbelnyheter, trender och inredningstips.

BESTÄLL IDAG ELLER HANDLA DIREKT FRÅN EN ILVA-BUTIK

Beställ enkelt från ILVA.se och få varorna hemlevererade. Du kan också själv hämta ut beställningen i någon av våra butiker. Besök gärna en ILVA-butik om du har möjlighet. Ibland är det lättare att ta ett köpbeslut efter att sett ullmattan i naturfärg, eller vad du nu letar efter, i verkligheten. I butik kan du också få hjälp direkt av vår personal.