Korg
Korg

RUND MATTA

Runda mattor bryter av från hemmets räta linjer och ger liv till inredningen. Genom att byta ut din fyrkantiga matta mot en stor rund matta förändrar du enkelt utseendet på vardagsrummet eller köket. En rund fluffig matta är också mysig att sitta på framför tvn.

Produkter: 4
Produkter:4
Välj visning:
Visar 4 av 4

MATTOR SOM ÄR RUNDA PASSAR I ALLA RUM

En rund matta passar både i vardagsrummet, köket, hallen och sovrummet. Här är några förslag på hur du kan inreda med runda mattor i olika rum:

  • I vardagsrummet finns det ofta plats för stora mattor, till exempel en rund matta på 180 cm och uppåt. Om den runda mattan ska ligga under matbordet är det en bra idé om den inte har lång lugg, eftersom det gör mattan besvärligare att rengöra. Om du vill ha en fluffig och mysig matta är det mer praktiskt att ha den vid soffan, fåtöljerna och soffbordet i vardagsrummet.

    Ull är ofta ett bra materialval till den runda mattan i vardagsrummet. Ull är vackert, slitstark samt skönt att stå och sitta på. En rund matta i ull kan fås som både fluffig och slätvävd.
  • I köket passar en rund matta perfekt under runda köksbord. Men en rund matta i köket behöver inte ligga under köksbordet. Till exempel passar en rund matta på omkring 120 cm också bra framför köksbänken eller mellan matbordet och köksön. En liten matta som är rund piffar enkelt upp köket och mattan kan placeras nästan var som helst i rummet.
  • En rund matta hallen är ett trevligt välkomnande för både dig och dina gäster när ni kliver in genom ytterdörren. Eftersom hallen sällan har möbler mitt på golvet kommer den runda mattan framstå i hela sin prakt. Om du har en avlång hall som övergår till en korridor kan du överväga att placera den runda mattan i slutet av gången, innan tröskeln till de andra rummen. Där kommer mattan att synas från alla rummen som vetter mot hallen.
  • En rund mjuk matta i badrummet gör det varmt och skönt åt fötterna. Om du har ett litet badrum kan en vit eller beige rund matta passa bra, eftersom ljusa kulörer gör att rum känns luftigare. En rund matta i bomull är ett bra materialval i badrummet, eftersom bomull är lätt att tvätta.

    Tänk på att ha någon form av halkskydd under den runda mattan i badrummet, klinkers kan vara hala.
  • En rund matta i sovrummet är perfekt mellan exempelvis sängen och garderoben. En mjuk rund matta är behaglig att gå på och den runda formen är trivsam att se på. Om du är ute efter en mysig atmosfär i sovrummet är en blå eller svart rund matta bra val.
  • I tonårsrummet binder rund matta snyggt samman sängen, skrivbordet och den lilla 2-sits soffan. En rund matta på 140 cm med lång lugg skapar en mysig atmosfär och blir extra hemtrevlig ihop med en sittsäck.

Tips: Är du osäker på om du ska välja en rund matta på exempelvis 130 eller 140 cm? Testa i så fall att tejpa ihop omslagspapper och klippa ut bägge måtten på mattorna och prova sedan vilken storlek som passar bäst.

EN STOR RUND MATTA PÅ 200 CM

Det finns runda mattor i alla möjliga storlekar. Du kan hitta allt från en stor rund matta på 300 cm till en liten rund matta på 80 cm. Om du har plats för en stor rund matta på exempelvis 250 cm kan du överväga att inreda med en sådan under matbordet eller vid soffgruppen. Tänk bara på att en rund matta under matbordet inte får vara för liten, då finns risken att några av stolsbenen kommer utanför mattan och gör att stolen vickar.

Mellanstora runda mattor på 160 cm

Runda mattor mellan 120 cm upp till omkring 160 cm är mellanstora och passar vanligtvis i hallar, kök och sovrum. Mellanstora runda mattor kan både ligga under möbler och fria mitt på golvet.

Tips: Med en rund matta på omkring 130 cm och ett litet runt bord med stolar, kan du bilda en mysig fikahörna.

INRED MED EN LITEN RUND MATTA

Små runda mattor är enkla att inreda med eftersom de aldrig kan ligga snett. En rund matta ser både naturlig ut mitt på golvet eller vid möbler som bokhyllan, byrån med mera. Och en liten rund matta på exempelvis 90 cm är perfekt för att aktivera delar av golvet som känns öde. En liten rund matta gör sig exempelvis även bra under sidobordet bredvid fåtöljen.

Du kan också inreda med små runda mattor i olika kulörer för att få in fler färger i ditt hem. En rosa eller grön rund matta blir en trevlig färgklick, och du kan enkelt flytta på den om du vill ha variation.

SÅ HÄR KAN DU TÄNKA NÄR DU INREDER MED FÄRGER

Runda vita mattor är snygga till många inredningsstilar. Vita mattor har fördelen av att de känns lätta och luftiga, och vitt är dessutom lätt att kombinera med andra kulörer. Tycker du att vitt är för ljust? Då kan du exempelvis i stället välja en rund matta i ett naturmaterial som jute eller bambu. Naturfärger är ofta ljusa och kulören påminner om halm. En rund matta i jute har en vacker ljus kulör och ger ett levande utseende till rummet.

En annan vanlig färg på runda mattor är grått. En grå rund matta ser modern ut och är snygg till både metall- och trämöbler. Är du ute efter en rund matta som matchar både ljusa och mörka trägolv? Då är en brun rund matta ett bra val. Brun är en färg som är riktig snygg tillsammans med svart och vitt, och material som skinn, glas, lera och trä.

Söker du i stället efter något som ger liv och värme till rummet? Då kan en orange eller röd rund matta passa bra. Orange och rött finns i massor av olika nyanser, från intensiv lingonrött till mer dämpade vinröda nyanser. Ett annat sätt för att få liv till rummet är att välja en rund matta med mönster. En mönstrad rund matta är exempelvis snygg under ett soffbord med glasskiva.

BESTÄLL IDAG

På ILVAs sidor med erbjudanden kan du hitta billiga runda mattor om du har tur. Utbudet på rea-sidorna ändras kontinuerligt, ett tips är därför att inte vänta för länge med att beställa om du finner något du gillar. Genom att följa ILVAs nyhetsbrev kan du också läsa om när vi har rea på runda mattor och annat ur vårt sortiment. Nyhetsbrevet innehåller även nyheter och spännande inredningstips.

Beställ enkelt en rund matta, soffa och andra ILVA-möbler

Det ska vara enkelt att handla möbler. Därför kan du få ditt köp levererat hem av oss, oavsett om du handlar på webben eller i en fysisk butik. Du kan också välja att kostnadsfritt själv köra hem din beställning från någon av våra butiker. Då hämtar du bara upp den samlade ordern i valfri ILVA-butik.