Korg
Korg

Sängramar

En sängram skänker stil till både sängen och sovrummet. De flesta sängstommar lyfter upp sängen till en praktisk höjd som gör det enklare att kunna stiga i och ur den. Vi har bland annat sängramar i trä och metall i flera olika storlekar.

Produkter: 4
Produkter:4
Välj visning:
Visar 4 av 4

VI HAR SÄNGRAMAR PÅ 180 CM OCH FLERA ANDRA STORLEKAR

Letar du efter en sängram på 120 cm eller någon annan storlek? Chansen är stor att du hittar den i vårt sortiment. Här kan du läsa mer om sängramar för sängar av olika storlekar.

 • Sängram för dubbelsängar
  En sängram på 180x200 cm passar en dubbelsäng av standardmått. Det finns även bredare sängramar på 200x200 cm för extra stora bäddar. Om du har en extra lång dubbelsäng behöver du inte vara orolig. Det finns långa sängstommar med 180 cm i bredd och 210 eller 220 cm i längd.
 • Sängram för extra breda enkelsängar (trekvartssängar)
  En sängram på 160 cm passar till en extra bred enkelsäng, ibland kallad trekvartssäng. Det finns också sängramar på 140 cm för samma slags bädd. En sängstomme på 140 cm passar vad som burkar klassas som den smalaste trekvartssängen. Är den mindre än så ses den som en vanlig enkelsäng.
 • Sängram för enkelsängar
  En sängram på 90x200 cm passar den klassiska enkelsängen. Det finns också sängramar på 80x200 cm för smalare bäddar. En sängstomme på 120 cm passar till bredare enkelsängar. Letar du efter en sängram på 105x200 cm, eller något annat ovanligt sängmått? Kolla i vårt sortiment, med lite tur har vi en sängstomme på 105 cm inne, även om det är en ovanlig modell.

Oavsett om du letar efter en sängstomme på 160x200 cm eller på 90x200 cm, ska du också överväga vilken slags säng du har. En resårbotten skiljer sig från en kontinentalsäng och ställbar säng. Läs mer under nästa rubrik.

SÄNGRAM TILL RESÅRBOTTEN OCH ANDRA SÄNGAR

En sängram på exempelvis 120x200 cm passar förstås till sängar med de måtten, men sängar kan också vara olika höga, vilket du bör ha i åtanke vid valet av sängstomme. En sängram till en resårbotten behöver nämligen inte passa som sängram till en kontinentalsäng, fastän att båda madrasserna är lika långa och breda. Eftersom en kontinentalsäng kan vara mycket högre än en vanlig resårbotten, finns risken att sängstommen helt enkelt blir för hög, även om det är rätt mått på bredden och längden.

Men du behöver inte misströsta. Om du inte skulle hitta en passande sängram kan du enkelt ge din säng ett ansiktslyft med ett par sängben och en sänggavel.

MED LÅG HÖJD ÖVER GOLVET

En låg sängram kan vara mellan fem till tio centimeter över golvet. En så låg sängram ger ett karaktäristiskt utseende till rummet och sängstommen fyller sin praktiska funktion när det kommer till att släppa ut fukt från sängens undersida. Om du tycker en låg sängram är rätt för din inredning ska du förstås välja den, även om den kan vara svårare att dammsuga under.
Du kan också välja en sängram utan ben. En sådan modell är nödvändigtvis inte i höjd med golvet, även om det kanske låter så. I stället för ben kan sängstommen nämligen ha medar eller något som liknar en sarg, som går från sängen hela vägen ned till golvet.

OLIKA MATERIAL

Det finns sängramar i trä, metall och rotting med mera för att passa olika smaker och inredningsstilar. Här kan du läsa mer om sängstommar i olika material:

 • Trä
  En sängstomme i trä passar bra i den typiskt skandinaviska inredningsstilen, vilken kännetecknas av avskalad formgivning i kvalitativa material. Med exempelvis en sängram i ek får du en hållbar sängstomme som är lätt att matcha med olika färger. En sängram i trä har ett unikt utseende och kan fås både som oljad, lackerad och obehandlad.
 • Metall
  En sängram i metall kan se lyxig ut om den är i exempelvis mässing, och den kan se stilren ut i rostfritt stål. Oavsett hur metallen än är designad ger sängramen i metall en känsla av kvalitet.
 • Rotting
  En sängram i rotting ger liksom sängstommen i trä ett naturligt och levande utseende till rummet. Rotting är ett vackert naturmaterial som beroende på utformning kan framstå som mycket elegant eller mer bohemiskt. En sängstomme i rotting är inte minst ett snygg komplement till rum inredda med levande växter och möbler samt krukor i naturmaterial.
 • Tyg
  En mjuk sängram är fodrad med textil. En sängram i tyg gör att sovrummet ser mysigt ut. För att få en riktigt hemtrevlig känsla kan du välja en sängram i sammet, som är en följsam textil som är behaglig att röra vid. Komplettera gärna den mjuka sängramen med en fluffig och mjuk matta bredvid sängen.

SÄNGSTOMME MED FÖRVARING

En sängram med förvaring är en praktisk möbel som låter dig förvara saker under sängen på ett enkelt sätt. Inbyggda lådor i sängramen ger dessutom ett mer ordnat intryck än att ha lösa lådor under sängen.

En bred eller smal sängram med lådor?
Förvaringsmöjligheterna på en bred sängram på 160x200 cm eller liknande storlekar, ser annorlunda ut än hos smalare sängar. En smal sängstomme på 90x200 cm har i regel bara lådor på ena sidan och kan därför ha den andra långsidan bredvid en vägg. En bred sängram har lådor på bägge sidor av sängen och bör därför stå mitt i rummet.

INRED MED EN RÖD, BLÅ ELLER SVART SÄNGRAM

Välj en blå, brun eller vit sängram för att matcha inredningen i ditt sovrum. Du kan också överväga om du ska välja en sängram med gavel. Flera av ILVAs sängstommar har en inbyggd sänggavel, men det finns också sängramar utan gavel. Gaveln blir en del av inredningen, men den har också en praktisk funktion, eftersom en fodrad sänggavel är skön att luta sig mot när du läser på kvällen.

Få inspiration av ILVA
Är du osäker på om du ka välja en sängram som är svart, vit eller i någon annan färg? Eller överväger du mellan en sängstomme med mycket dekorationer eller en enkel sängram utan ornamentering? I så fall kan det vara värt att kolla in ILVAs sidor med inspiration till sovrummet. Med lite tur kan bilderna där hjälpa dig i valet av ny sängram, men även andra möbler till sovrummet.

EN BILLIG SÄNGRAM

Letar du efter en extra billig sängram? På ILVAs sidor med erbjudanden för sovrummet kan du med lite tur hitta en prissänkt sängram på 140x200 cm, eller någon annan modell du letar efter. Produkterna på fyndsidorna dyker upp utan förvarning och försvinner lika snabbt igen när lagret är slut. Ett tips är därför att inte vänta med att beställa om du hittar något du vill ha.
Du kan också ta del av prissänkningar och andra erbjudanden genom att prenumerera på ILVAs nyhetsbrev och följa oss på Facebook och Instagram.

BESTÄLL IDAG

När du har hittat en passande sängram kan du beställa den och snabbt få den levererad hem. Du kan också välja att själv hämta ut den utan fraktkostnad i någon av ILVAs butiker. Du är mycket välkommen att besöka någon av våra butiker för att se ILVAs sortiment i verkligheten. Förutom att testa och känna på möblerna kan du dessutom få hjälp direkt av vår personal. Välkommen in!