Korg
Korg

Ryamattor

En ryamatta är en lurvig matta med lång lugg som har blivit modern igen. Ryamattan skapar både en mysig känsla till soffgruppen och är skön att ha fötterna på när den ligger bredvid sängen. Du kan välja mellan långhåriga ryamattor och modeller med kortare lugg.

Produkter: 2
Produkter:2
Välj visning:
Visar 2 av 2

Ryamattor är moderna i svenska hem

Det har återigen blivit modernt att ha en matta med lång lugg och vi förstår varför. En ryamatta är härligt mjuk att gå på och dess lurviga utseende skänker stil till vardagsrummet.

Ryamattor är en klassisk matta och har vävts sedan 1400-talet. Tidigare gjordes ryamattan i ull och tillverkades genom att väva eller knyta materialet för hand. På 70-talet slog den långhåriga mattan slog igenom på allvar och blev riktigt inne. Nu har den mysiga och stiliga ryamattan blivit på modet igen och är populär i både vardags- och tonårsrum.

Få det mjukaste underlaget med en matta med lång lugg

En ryamatta, även kallad luggmatta, är ett varmt och mjukt underlag som är härligt att gå på. Om du inte har golvvärme eller lätt blir kall om dina fötter är en luggmatta ett utmärkt val. Inte minst är det skönt med en ryamatta bredvid sängen när du kliver upp och lägger dig.

Förutom att vara mjuk och varm skapar en ryamatta en mysig atmosfär. Den lurviga ytan som både ser spännande och hemtrevlig ut, bidrar med en särskild karaktär till rummet.

Inred med en grön ryamatta, eller någon annan färg

På ILVA kan du hitta snygga luggmattor i olika kulörer. Vi har bland annat gråa och vita ryamattor, vilka båda är färger som är lätta att inreda med. Mattor i de kulörerna passar också bra in i den skandinaviska inredningsstilen med sitt naturliga och avskalade utseende.

Om du är ute efter en ljus matta kan en ryamatta som är beige vara ett bra alternativ. Beige är en varm och ljus kulör som inte minst är snygg ihop med trämöbler. Just nu är den naturliga färgskalan modern, där du utöver beige även hittar ockrafärgade och bruna ryamattor, för att nämna några exempel. Letar du efter något med mycket attityd? Då är en svart ryamatta ett bra alternativ.

Utöver svarta, vita och gråa ryamattor finns även mer färgrika modeller. Till exempel ger en blå ryamatta en lugn stämning medan en röd skapar dramatik. En rosa ryamatta med lång lugg ger en gullig atmosfär och passar både i flickrummet som i det djärva vardagsrummet.

Är du osäker på vilken färg du ska välja på din nya matta med lång lugg? Ett tips är i så fall att kolla in ILVAs sidor med inspiration till vardagsrummet. Där finns massor med bilder på möbler ur hela vårt sortiment, och med lite tur kan du bli inspirerad i valet av inredning och färger.

Letar du efter en mönstrad ryamatta? Om vi inte har någon mönstrad ryamatta inne rekommenderar vi dig att i stället kolla in våra mönstrade kelimmattor och tuftade mattor.

Väljer du en fyrkantig eller rund ryamatta?

Fyrkantiga och runda ryamattor tillhör de vanligaste formerna. En fyrkantig ryamatta är lätt att inreda med eftersom formen passar bra under ett fyrkantigt bord. En rund ryamatta å sin sida förstärker det mjuka intrycket som materialet ger och bidrar till att skapa en extra mysig atmosfär i rummet.

En liten eller stor ryamatta?

En ryamatta på 300x400 cm är perfekt under det stora matbordet och soffgruppen. Om du vill ha en mindre modell kan du exempelvis välja en ryamatta på 200x300 cm. Det finns också små ryamattor. En liten ryamatta passar lite varstans i hemmet och kan exempelvis ligga på golvet bredvid den stora mattan i vardagsrumsgolvet och skapa en naturlig samlingspunkt vid mingel.

En ryamatta i vardagsrummet hjälper också med att skapa struktur i inredningen. En ryamatta, eller någon annan matta, knyter ihop soffan, soffbordet och fåtöljerna och gör att soffgruppen känns som en trevlig enhet.

Olika material och fluffighet

I vårt sortiment hittar du bland annat ryamattor i ull, polyester och akryl. Vi har också ryamattor som består av en blandning av nämnda material. Polyester och akryl är slitstarka material som gör att kvaliteten på ryamattan blir hög. Syntetiska material gör också mattan förhållandevis lätt att dammsuga och hålla ren.

Du kan också överväga om du vill ha en långhårig ryamatta eller en matta med kort lugg. En lång lugg på mattan gör den fluffigare och mysigare, men tar längre tid att dammsuga. En ryamatta med kort lugg kan vara ett mer praktiskt alternativ, särskilt om det står ett mat- eller soffbord på den.

Ryamatta på rea

Letar du efter en billig ryamatta? Om du har tur har vi nedsatta modeller på våra sidor med erbjudanden. Utbudet på fyndsidorna varierar löpande och erbjudandena gäller bara så länge lagret räcker. Ett tips är därför att inte vänta för länge med att köpa om du hittar någon du gillar.

Ett annat tips är att köpa till en halksäkert mattunderlägg till din nya ryamatta.