Korg
Korg

Mattor

En fin matta förändrar utseendet på hela rummet. Genom att inreda med snygga mattor kan du på ett enkelt sätt skapa enhetlighet i inredningen och ge liv till stora golvytor. En matta i vardagsrummet får också gärna vara skön att gå och sitta på.

Produkter: 97
Produkter:97
Välj visning:
Visar 21 av 97

Rama in rummet med hjälp av mattor

Mattor är en textil som gör oerhört stor skillnad i rummet. Med en stor och mjuk matta känns ett rum oftast både mer inbjudande och mycket mysigare. Det finns många olika typer av mattor att välja på, till exempel badrums-, vardagsrums-, tras- och orientaliska varianter. Det blir aldrig svårt att hitta en fin matta som just du tycker om. Hos oss kan du välja bland olika sorters mattmodeller och andra produkter. Kanske blir det snyggt med en rejäl orientalisk matta i vardagsrummet, på den kan du placera en vacker soffgrupp. Några lantliga trasmattor är ju ett måste i ett lantligt kök, blanda de olika färgerna för ett mer kreativt intryck. Mattorna som vi erbjuder i vårat sortiment finns förutom i olika färger, även i olika material. Du kan exempelvis köpa ull-, skinn- eller tygmattor, helt beroende på vad som passar i ditt hem.

Mattor ger ditt hem en ombonad känsla

Att handla hos oss ska vara roligt och givande. Vårat mål är att göra dig som kund så nöjd som möjligt. Vi vill ge dig ett brett och varierat sortiment att välja bland och dessutom olika prisklasser att välja på. Våra mattor och de andra produkterna som vi väljer att sälja håller en hög kvalitet som ska hålla i många år. Förutom denna service ger vi dig även bra och relevanta tips, exempelvis om hur man sköter sin matta och om inredning. Förutom stiliga mattor kan du även handla massvis av accessoarer till hemmet som statyer. Alla hem ser olika ut och det är viktigt med personlighet, det är därför vi på ILVA har samlat ett stort sortiment. Få inspiration genom att klicka omkring på vår hemsida som pryds av inspirerande inredningsbilder.

Väj en matta till hallen och andra rum

Mattor passar i alla rum. Du kan till exempel ha en matta under matbordet, i hallen och i sovrummet, och på massor av andra platser i hemmet. Så här kan du tänka när du väljer mattor till olika rum:

 • I vardagsrummet passar det ofta bra med en stor matta som hjälper till att skapa en enhet mellan soffan, soffbordet och fåtöljerna. Med en matta under soffan och de andra möblerna får du känslan av ett litet rum i vardagsrummet. Vardagsrumsmattan brukar vara hemmets finaste och den vi gärna visar upp för våra gäster.

  Om du har plats kan det vara riktigt snyggt med en extra stor matta på 300x400 cm eller liknande mått i vardagsrummet. Storleken bidrar till en tydlig och lättavläst inredningsstil.
 • Mattan i hallen är i regel avlång och följer rummets utseende. En hallmatta skapar trivsel i en smal hall som kanske inte rymmer så många andra möbler. En rektangulär avlång matta är den vanligaste formen i hallen och är ett säkert val som alltid blir bra. Men om du vill testa något mer vågat kan du i stället välja exempelvis en läcker långsmal oval matta till det långa rummet.
 • När du väljer matta till köket kan det vara klokt att ta en mörk eller mönstrad modell för att undvika att spill syns allt för tydligt på den. En matta under köksbordet är snyggt och ger en hemtrevlig känsla, men det är viktigt att du väljer en i ett passande material som inte fångar upp och gömmer smulor.

  Exempelvis är en slätvävd matta bra under matbordet, eftersom den är lätt att dammsuga och hålla ren. Det fungerar också bra med något syntetiskt material. En köksmatta ger en härlig känsla till köket. Den kan vara både stor och liten och ligga under matbordet likaväl som vid diskbänken.
 • En matta i sovrummet skapar en mysig känsla. Till skillnad från mattan i köket får sovrumsmattan gärna vara tjock med långa, täta trådar. Många väljer också en rund matta i sovrummet eftersom den bidrar till den mjuka och avslappnade atmosfären.

  Du kan också ha en matta under sängen, men välj då gärna en fyrkantig modell som sticker ut en bit runt hela sovplatsen. Det både ser fint ut och är skönt att gå på när du lägger dig och stiger upp.
 • Entrémattan är farstuns riktiga grovjobbare och bildar en trevlig övergång mellan ute och inne. En entrématta fångar upp smuts och väta utifrån och både skyddar hallgolvet och gör det lättare för gästerna att kliva in med blöta och grusiga skor.
 • I barnrummet är det ofta uppskattat med en rund eller kvadratisk matta med ett kul mönster på, till exempel en bilväg. Eftersom barnens rum inte alltid är stora kan också en smal och lång matta passa bra. En sådan matta är även kul att leka kring.
 • I ett tonårsrummet kan det passa med en fluffig matta ihop med exempelvis en sittsäck och dämpad belysning. Det skapar en mysig stämning. En fluffig matta med många och långa strån är skön att gå och sitta på, men kan vara besvärlig att göra ren. Det finns också mjuka mattor med mer lättrengjord kompakt väv, som kan vara bra alternativ.

                            

En matta på 200x300 cm och andra vanliga storlekar

Letar du efter en matta på 250x350 cm? Eller en matta på 300x300 cm? På ILVA finns flera mattor i populära storlekar omkring två till fyra meter. Bland annat kan du välja en kvadratisk matta på 250x250 cm eller en avlång matta på 160x230 cm.

Är du osäker på vilken storlek du ska välja på din nya matta? Ett tips är mäta och lägga ut handdukar på golvet där mattan ska ligga. Då kan du exempelvis testa en matta på 140x200 cm och sedan en på 200x200 cm och se vilken som ser bäst ut i ditt rum.

Tips: Ser det lite konstigt ut när du lagt ut vardagsrumsmattan? I så fall kan du kolla att den inte ligger för nära väggen. En marginal mellan golvet och väggen kan hjälpa till med att ge en känsla av balans. Ju större och tjockare mattan är, desto längre från väggen brukar den behöva vara. En tunn matta kan komma undan med att ligga nästan var som helst i rummet.

ILVA har också små mattor

Om du är ute efter en liten matta hittar du också det i vårt sortiment. Små mattor brukar oftast vara i entrén och i badrummet, men de passar också i resten av hemmet. Om du till exempel har ett gästrum eller ett litet tv-rum i hallen är det riktigt snyggt med en passande liten matta.

Få inspiration

Har du svårt att bestämma dig för om du ska köpa en rund, avlång eller kvadratisk matta? På ILVAs sidor med inspiration finns massor med bilder på våra möbler i hemmets alla rum. Kolla gärna in dem för att få idéer till hur din nya matta kan se ut.

Inred med en vit matta eller någon annan färg

Är du sugen på att inreda med en färgglad matta? Eller en entonig eller mönstrad matta? På ILVA hittar du allt från vita till svarta mattor, samt mer färggranna modeller i olika mönster. Här är några förslag på hur du kan inreda med mattor i varierande färger:

 • Om ditt rum redan är fullt med färger kan en grå matta vara ett bra val, eftersom grått är lätt att matcha med andra färger. Om du i stället vill få in liv i ett rum kan en röd matta i en stark nyans vara ett bra val. Tänk bara på att färger upplevs som intensivare när de täcker stora ytor. Om du å andra sidan vill skapa lugn i rummet passar det bättre med en blå matta.
 • På senare tid har det varit inne med bruna, ockrafärgade och beigea mattor. De har följt trenden med en naturlig färgskala utan skrikande nyanser, till exempel en grön matta i en bruten kulör. Dessa färger passar till den skandinaviska inredningsstilen som överlag är ljus och minimalistisk. De mörka färger som förekommer brukar härstamma från naturen, exempelvis bränd sienna.

  Om du har ljusa väggar och trägolv är det snyggt med en brun matta – eller om du vill ha det extra luftigt – en vit matta.

En billig matta

Besök gärna ILVAs sidor med erbjudanden för att finna mattor på rea. Med lite tur kan du hitta en matta på 200x200 cm eller något annat du letar efter. Ett tips är att inte vänta för länge om du hittar en matta du gillar, erbjudandena gäller bara så länge lagret räcker.

Du kan också läsa om när ILVA har billiga mattor och andra realisationer genom att följa vårt nyhetsbrev. Utskicken innehåller också mycket annat kul för den inredningsintresserade, som inredningstips och möbelnyheter.

Mattor online och i butik

Du kan köpa en matta från ILVA både via hemsidan och i någon av våra butiker. Om du har hittat en produkt, till exempel en matta på 250x300 cm, på hemsidan kan du besöka en ILVA-butik för att se mattan i verkligheten. Genom att klicka på produkten kan du se vilka butiker som har den framme.

Att köpa en matta från ILVA är enkelt. Du kan alltid välja att få den levererad hem, eller att du själv hämtar ut den utan fraktkostnad i någon av våra butiker.