Korg
Korg

LED-lampor

LED-lampor är energieffektiva och har lång livstid. De har ersatt den klassiska glödlampan och finns i flera olika utseenden, styrkor och för olika socklar. På ILVA hittar du bland annat LED-lampor i olika färger och dekorationslampor som liknar äldre, vackra glödlampor.

Produkter: 22
Produkter:22
Välj visning:
Visar 21 av 22

LED-lampor är framtidens ljuskälla

Idag har är det vanligare att välja en LED-lampa än den klassiska glödlampan. LED-belysning hör framtiden till med sin låga strömförbrukning och långa livstid. En LED-glödlampa kan hålla upp till 30 gånger längre än en traditionell glödtrådslampa, bland annat för att de är mindre känsliga för stötar. Dessutom kan du spara upp till 70% av energiåtgången med glödlampor med LED-teknik.

Med andra ord är en LED-lampa fördelaktig både för dig som konsument och för miljön, i jämförelse med traditionella glödlampor.

Ljusstyrka och färg på ljuset

Ljusstyrka mäts i lumen i en stigande skala. Till exempel ger en LED-lampa på 1000 lumen ett starkt sken och kan passa i köket och över matbordet om du vill har rikligt med ljus. I sovrummet brukar det räcka med 250 lumen och i vardagsrummet 470. Det finns också LED-lampor på 2000 lumen och uppåt, men de brukar upplevas för starka för vardagligt bruk.

Även du föredrar dämpad belysning är det praktiskt att också ha några starka LED-lampor, till när du ska städa eller montera något.

Färgtemperatur

Kelvin är namnet på skalan som mäter ljusets färg och temperatur. Ju högre kelvin-tal, desto kallare är ljuset. Kallt ljus går mot vitt och ljusblått, medan varmt ljus går åt gult och orange. Det är vanligt att ha ett varmt sken i vardags- och sovrummet för att skapa en mysig atmosfär. Ett vitt och kallt ljus liknar mer dagsljus. Det är inte ovanligt att välja en något kyligare LED-lampa i badrummet och som arbetsbelysning.

Vilken färgtemperatur man föredrar på sitt ljussken är individuellt och kan dessutom variera från rum till rum. Ett tips är därför att köpa LED-lampor i två eller flera olika färgtemperaturer och testa dig fram.

Dimbara LED-lampor

Med en dimbar LED-lampa och armatur kan du själv styra ljusstyrkan. En dimmer gör att du enkelt kan skifta mellan allmän och mysbelysning. Inte minst på kvällen och vid filmtittning kan det passa att vrida ner på ljuset.

Bland LED-belysning finns det flera dimbara lampor. Inte sällan är våra E27 LED-lampor dimbara, men säkrast är att du läser produktbeskrivningen före köp. Vissa LED-lampor kan också dimras i till exempel tre steg, i stället för sömlöst gradvis. Det finns också speciallampor, som en päronlampa i LED som är dimbar. En päronlampa är har en E14-sockel men har ett extra litet lamphuvud. På ILVA hittar du främst vanliga LED-lampor med E14-sockel som är dimbara.

LED-lampor med skymningsrelä

En LED-lampa med skymningsrelä stänger av och sätter på sig automatiskt efter hur ljust det är omkring. Med en sådan lampa vid ytterdörren har du alltid ett välkomnade ljus om natten och spar samtidigt energi om dagen. Du kan också välja en LED-lampa med fjärrkontroll för att själv kontrollera av- och påsättning.

Välj mellan olika former och storlekar

På ILVA finns både stora och små LED-lampor. Vi har även flera LED-lampor för spotlights. Hos oss kan du också välja mellan billiga LED-lampor och mer exklusiva varianter som dekorationslampor. I regel hittar du följande sorts LED-lampor i vårt sortiment:

  • LED-lampa E27
  • LED-lampa E14
  • 12V LED-lampor
  • LED-lampa G4
  • LED-lampa G9
  • LED-lampa GU10

E27 LED-lampor ersätter de traditionella 25W, 40W och 60W E27-glödlamporna. E14 har likt E27 skruvgängor men är mindre och används ofta i skrivbordslampor och liknande. Flera av våra LED-lampor E14 och E27 är dimbara.

LED-lampor med G9- och GU10-sockel kallas också för stiftlampor. De har två stift som trycks in i armaturen, i stället för att skruvas fast.

När passar en stor respektive liten LED-lampa?

En stor LED-lampa kan exempelvis användas när ljusspridningen ska maximeras. En mini LED-lampa används oftast till spotlights där ljusspridningen är riktad. Eftersom spotlights har en begränsad ljusspridning är det vanligt att ha flera bredvid varandra. Även små LED-lampor kan ge ett mycket starkt sken.

Om du är osäker på vilken lampa med LED-teknik du ska välja är du välkommen att fråga någon av vår personal i en ILVA-butik, eller skriva till oss i chatten på hemsidan.

Inred med LED-lampor inomhus

En så kallad dekorationslampa är en vacker LED-lampa som är till för att synas och passar därför i armaturer som inte skymmer ljuskällan. Många av dekorationslamporna ser ut som vintage-glödlampor, men inte alla. Det finns också modernare modeller med rutmönstrat glas, samt LED-lampor med färg på glaset. Bland ILVAs dekorationslampor hittar du exempelvis flera varianter med bärnstensfärg, som ger ett varmt och behagligt sken.

LED-lampor för alla rum

Idag hittar du LED-lampor i kök, vardagsrum, och sovrum, kort sagt i hela huset. På ILVA finns också massor av snygga lampor för husets alla rum att montera LED-lamporna i. I vårt sortiment hittar du bland annat taklampor, golvlampor och bordslampor. Se gärna hela vårt utbud av lampor och artikeln Inred med dekorativa lampor, för att få inspiration.

Vad är LED-lampor?

En LED-lampa består av lysdiodrar i stället för den traditionella glödlampans glödtråd. Teknikerna mellan de båda lamporna skiljer sig åt och exempelvis kan en 23W LED-lampa motsvara en 200W glödtrådslampa. Förutom att vara energieffektivare är det också möjligt att tillverka färgade LED-lampor som kan skifta i kulör.

Fynda på ILVA

På ILVAs sidor med erbjudanden finns allt möjligt från vårt sortiment till nedsatta priser. Om du har tur kan du hitta en LED-lampa E27 som är dimbar, eller något annat du letar efter till reducerat pris. Erbjudandena gäller bara så länge lagret räcker, ett tips är därför att inte vänta för länge med att beställa om du ser något du vill ha.