Korg
Korg

Förläng livslängden på din soffa

Kanske har du precis köpt en ny soffa och vill veta i förväg hur du ska ta hand om rengöringen. Eller så har det kanske precis uppstått en fläck, och du vill vara helt säker på hur du ska få bort den utan att möbeln tar skada. Kanske är du osäker på om det kräver professionell ångrengöring, eller om du kan ta hand om fläcken själv?

Därför hittar du här en guide till soffrengöring – både för daglig rengöring och när envisa fläckar uppstår. Och om du behöver ännu mer kunskap, kan du alltid besöka vår skötselguide.

HUR RENGÖR MAN EN SOFFA?

DET DU BÖR VETA

Du kan absolut rengöra din soffa själv så att den håller sig fin år efter år. Den bästa rengöringen beror på materialet. Därför skiljer vi mellan tygsoffor och skinnsoffor – men vi börjar med några allmänna tips för underhåll och rengöring av soffor:

- Dammsug regelbundet. Gör det till en vana att dammsuga soffan när du ändå dammsuger golvet.

- Ta bort fläckar omedelbart. Ju snabbare du börjar med fläckborttagningen, desto enklare är det vanligtvis att bli av med fläcken. Använd en väl urvriden trasa för att ta bort fläcken om du har en ytbearbetad lädersoffa. Om du har en tygsoffa bör fläcken behandlas med textilrengöring.

Vid rengöring av soffa bör du undvika:

- att vara för hård mot din möbel. Oavsett vilket material din soffa är gjord av är mjuka och dubbande rörelser bättre än att skrubba.

- att använda för mycket vatten. Även om det kanske är frestande att använda mycket vatten när en fläck har uppstått, kan det faktiskt ha motsatt effekt på fläcken. Använd istället en fläckborttagare som är lämplig för tygsoffor eller en väl urvriden trasa om du har spillt på din lädersoffa.

RENGÖRING AV SOFFA BASERAT PÅ MATERIAL

Det finns massor av rengöringstips och gamla husmorstips för soffrengöring. Vissa föreslår att rengöra soffan med bakpulver och lyfter fram dess förmåga att ta bort lukter från soffor, medan andra svär vid ångrengöring av soffor. Vi rekommenderar att du följer den anvisning som medföljer din soffa, samt anvisningarna på den möbelrengöring du använder. Det är din bästa garanti för att du får ett bra resultat när du rengör din soffa hemma.

RENSNING AV TYGSOFFOR

Här kan du lära dig mer om hur du rengör veloursoffor, soffor i sammet, ullsoffor och andra tygsoffor.

I allmänhet kan möbeltyg inte tvättas, och som en utgångspunkt bör du också undvika att ångrengöra soffan själv, om det inte anges som ett alternativ i rengöringsinstruktionerna.

Till vardags innebär det att rengöring av tygsoffor består av regelbunden dammsugning (med låg sugeffekt). Om materialet tillåter det, kan du använda textilrengöring på soffan om du behöver ta bort envisa fläckar – se vilka material som tål textilrengöring nedan. Var eventuellt också förebyggande med soffrengöringen genom att impregnera soffan med textilimpregnering; då blir tyget mindre mottagligt för fläckar och det blir lättare att rengöra din tygsoffa. Du kan hitta både impregnering och textilrengöring i vårt sortiment av vårdprodukter.

Rengöring och rengöring av olika tygtyper:

  • Linne: Lin har en hög slitstyrka, vilket gör det lämpligt för soffor. Om du har en linnesoffa bör du dock vara medveten om att den bör rengöras försiktigt: materialet tål varken impregnering, textilrengöring eller andra former av kemisk rengöring.

  • Bomull: Materialet kan rengöras med textilrengöring, men var försiktig då det kan påverka färgen.

  • Ull: Ull är ett både stilrent och smutsavvisande material som tål att dammsugas och rengöras med textilrengöring.

  • Fibermaterial: Sammet och andra syntetfibrer (polyester, nylon och mikrofiber) är extremt lämpliga för soffor, eftersom de är slitstarka och lätta att underhålla. Dessa material tål både textilrengöring och tvålvatten, och du kan också dammsuga dem friskt. Var medveten om att sammet särskilt kan ändra färg beroende på ljusinfall och luggens riktning.

Särskilt om tvätt av tygklädsel:

Om du behöver rengöra en soffa som luktar, vore det mest praktiskt om du bara kunde slänga tyget i tvättmaskinen. Var dock medveten om att om det inte finns någon tvättinstruktion, kan soffklädseln inte tvättas.

Vi rekommenderar

rengöring av soffor i läder

Läder finns i många olika kvaliteter, liksom det skiljs mellan äkta läder och konstläder. För den dagliga rengöringen och rensningen av lädersoffor kan du hålla dig till dammsugning och eventuell avtorkning med en väl urvriden trasa. Det är särskilt viktigt att du följer rekommendationerna för underhåll och använder rätt läderrengöring, eftersom olämpliga rengöringsmedel kan skada din soffa – inklusive sulfo. Alla typer av läder tål att underhållas med produkterna från Guardian lädervårdsset.

Vi rekommenderar

SÅ HÄR TAR DU BORT FLÄCKAR FRÅN DIN SOFFA

Hur du bäst tar bort fläckar beror på om din soffa är i tyg eller läder:

TA BORT FLÄCKAR FRÅN LÄDERSOFFA:

Generellt är ytbearbetat läder motståndskraftigt mot fläckar, eftersom det skyddande lagret ger dig tid att reagera på fläcken innan den verkligen sätter sig. Rengör området omedelbart med en väl urvriden trasa; så är chansen god att förhindra en permanent fläck.

Var dock medveten om att fett bryter ner läder, så om du gillar att kombinera soffhäng med snabbmat (och andra fettrika livsmedel), är det en god idé att lägga ett skyddande lager på soffan så att du undviker att spilla direkt på den.

TA BORT FLÄCKAR FRÅN TYGSOFFA:

Guardian textilrengöring, som vi säljer, kan användas på både vatten- och oljebaserade fläckar. Det betyder att du inte behöver oroa dig för spilld kaffe eller matrester. Testa dock gärna produkten på ett diskret ställe på soffan innan du behandlar en eventuell fläck. Det görs för att säkerställa att produkten inte påverkar färgen på din soffa.

När du har spillt något som kan leda till en fläck, ska du:

  • Ta bort överskottsvätska med en torr trasa innan du använder fläckborttagaren.

  • Spraya fläckborttagare på området och gnugga lätt på fläcken.

  • Använd en torr trasa eller annat absorberande material för att absorbera textilrengöringen. För att undvika skuggor är det viktigt att du får med allt.

  • Slutligen kan du med fördel använda en hårtork för att torka området och avsluta med en dammsugning – upprepa hela processen om fläcken är envis.

5 års garanti

VÅRT LÖFTE TILL DIG

Hos ILVA tror vi att design och kvalitet går hand i hand. Vi tror också att bra hantverk är den bästa byggstenen för dina framtida möbler, och därför kan vi erbjuda 5 års garanti på alla våra produkter.

Vad betyder 5 års garanti för dig? Som kund hos ILVA kan du med ro i sinnet välja dina favoriter i vårt sortiment. Vi är dedikerade till att skapa produkter av hög kvalitet, så du kan därmed tryggt hitta varor hos oss med lång livslängd.

Du kan läsa mer om 5 års garanti här.