Korg
Korg

Så här sköter du dina utemöbler i trä

Att koppla av i trädgården med eleganta trämöbler är ett rent nöje. Trämöbler tillför en naturlig charm och värme till varje uteplats och kan förvandla även den mest blygsamma trädgården till en mysig oas. För att bevara deras skönhet och funktionalitet år efter år, är det viktigt att ge dem rätt vård. Därför är det också viktigt att du sätter dig in i vilken typ av trä dina utemöbler är gjorda av, så att du kan ge dem den kärlek och vård de förtjänar.

KOM IHÅG ALLTID...

Trämöbler för trädgården är ett brett begrepp som omfattar många olika material och typer av möbler. Det finns naturligtvis några allmänna riktlinjer som du bör följa, men det är viktigt att förstå att varje träslag har sina egna unika behov. Framför allt bör du komma ihåg att:

  • Trä är ett naturligt material som påverkas av vädret. Det betyder att det kan krympa eller expandera, därför är det viktigt att göra det till en vana att efterdra skruvar och bultar efter behov. Gör det eventuellt till en vana att justera dem varje gång du tar fram dina utemöbler för en ny säsong.
  • Du kan inte se dem, men luften är fylld med små osynliga gäster som till exempel svampsporer och pollen. De fastnar på dina utemöbler och bildar missfärgningar om de inte tas hand om. Lösningen är regelbunden rengöring och de rätta skötselprodukterna.
  • Det sätter sina spår att stå utomhus. Därför kan det uppstå vindskador och grova ytor eftersom träet måste stå emot olika typer av väder.
  • När säsongen är över, är det viktigt att täcka över sina trämöbler. Se dock till att träet är helt torrt, och ge det gärna en omgång vård innan det ska vila över vintern.

Hitta din träslag:

TEAK

TEAK

Eukalyptus

Eukalyptus

Akacia - och ekträ

Akacia - och ekträ

bambu

bambu

 

Teak

FRÅN gyllene TILL SILVERGRÅ PATINA

Utemöbler i teak är ett populärt val och finns därför i många svenska trädgårdar. De ställer bara några få krav på dig när det gäller vård och underhåll, men ger i gengäld långvarig hållbarhet och många års användning igen. Kort sagt kan du välja att gå två vägar när du behandlar dina teakmöbler. Förutom regelbunden rengöring och rätt förvaring under vinterhalvåret måste du bestämma om dina teakmöbler ska oljebehandlas eller inte. Det rekommenderas att ge en årlig oljebehandling som bevarar träets lyster och gyllene utseende, men du kan också välja att inte göra det och se hur teaken utvecklar en vacker, silvergrå patina över tiden. Om du väljer detta alternativ, bör du bara se till att rengöra med en styv borste för att ta bort nedfall och svampsporer.

3 snabba om teak

1. Teakträ har nästan en naturlig superkraft mot elementen. Tack vare dess höga oljeinnehåll och täta kornstruktur är det särskilt motståndskraftigt mot röta, mögel och insektsangrepp, vilket gör det till ett utmärkt val för trädgårdsmöbler som måste tåla både regn och solsken.

2. Och just det höga oljeinnehållet gör det inte bara idealiskt för utomhusbruk, utan också för våtrum. Dess naturliga oljor fungerar som en inbyggd fuktbarriär, vilket gör teak till ett populärt val för möbler och inredning i badrum, där andra träslag snabbt skulle ge vika under fukt och ånga.

3. Teakträ blir bara vackrare med åldern. I motsats till andra träslag som kan kräva regelbunden målning eller betsning, utvecklar teak en attraktiv silvergrå patina om det inte behandlas, vilket lägger till extra charm till utemöblerna, utan extra arbete.

 

Eukalyptus

VÄLKOMNA NATURENS ROBUSTHET

Om dina utemöbler är i eukalyptus, har du förmodligen redan upptäckt att de är en fantastisk kombination av hållbarhet och elegans. Och varför är de så hållbara? De är bland annat förbehandlade med olja, som hjälper till att förhindra sprickor när vädret visar tänder, men som också framhäver träets djup och gyllene lyster. Men för att de överhuvudtaget ska kunna hålla till att stå ute i väder och vind, finns det några saker du bör vara uppmärksam på. För även de starkaste utemöblerna i trä behöver hjälp och lite kärlek om de ska kunna glädja i många år. Därför är det viktigt att du behandlar dem hela säsongen efter behov. Ser dina eukalyptusmöbler lite trötta ut? En mild slipning i årens riktning och därefter en oljebehandling kommer att ge ett lyft till både möblernas utseende och skydd. När vintermånaderna närmar sig, bör eukalyptusmöblerna förvaras på ett torrt och ventilerat ställe. Täck dem gärna över med ett andningsbart överdrag och se till att de står väl skyddade mot både vatten, smådjur och liknande som kan ställa till med problem för dina möblers välbefinnande under vintern.

3 snabba om eukalyptus

1. Koalans favorit: Eukalyptus är mest känt för att vara koalans huvudföda, men vad många inte vet är att eukalyptusträdets olja kan användas för att behandla och skydda trämöbler. Eukalyptusträ är naturligt fyllt med olja, vilket ger en robust motståndskraft mot skadedjur och röta, vilket gör det idealiskt för utemöbler.

2. En naturlig luftrenare: Eukalyptusträd är inte bara användbara för sitt robusta trä till möbler, utan de spelar också en viktig roll i att rena luften. Bladen från eukalyptusträdet avger en kraftig doft som kommer från de eteriska oljorna.

3. Eukalyptus otroliga mångfald: Visste du att det finns över 500 olika arter av eukalyptus? Från små buskar till gigantiska träd som kan nå mer än 100 meter i höjd, är de som naturens egna skyskrapor. Nästa gång du kopplar av i eukalyptusutemöbler, kan du fundera på om du kanske sitter och kopplar av i en släkting till en av världens högsta levande organismer.

 

Akacia - och ekträ

SKÖNHETEN OCH STYRKAN HOS AKACIA- OCH EKTRÄMÖBLER

Är du den lyckliga ägaren till utemöbler i antingen akacia - eller ekträ? Då kan du här få kunskap om hur du ser till att vårdar och underhåller dem så att de kan hålla i många år. Även om materialen nästan är skapta för livet utomhus, finns det fortfarande några saker du bör komma ihåg under hela säsongen. Om det handlar om lackerat akaciaträ, kan du klara dig bra med regelbunden rengöring med mild såpvatten, men är möblerna istället olackerade, rekommenderar vi att du - efter grundlig rengöring - slipar möblerna lätt längs med åren med fint sandpapper för att därefter ge dem en god oljebehandling. När säsongen är över, och det är dags att packa undan dina utemöbler, bör du se till att de förvaras på ett torrt och ventilerat ställe. Om du täcker över möblerna under denna period är det viktigt att det görs med ett andningsbart överdrag så att det inte uppstår fukt.

3 snabba om akacia - och ekträ

1. Akaciens överlevnadsinstinkt: Akaciaträd har en fantastisk förmåga att överleva i extremt torra miljöer. De har djupa rotsystem som gör det möjligt för dem att nå långt ner under jordytan för att hitta vatten.

2. Ekträdets historiska makt: Ekträ har varit en symbol för styrka och uthållighet genom historien och har ofta använts i skeppsbyggnad, inklusive av vikingarna och senare i många europeiska flottor genom historien. Dess täta och hårda trästruktur gör det till ett idealiskt material för långvariga och slitstarka konstruktioner.

3. Akacieträets hemliga vapen: Akacieträ innehåller naturliga oljor som gör det otroligt motståndskraftigt mot röta, fukt och insektsskador. Detta gör akacieträ till ett idealiskt val för utemöbler, eftersom det kan hantera stränga väderförhållanden utan mycket underhåll.

 

Bambu

UPPLEV NATURENS GÅVA I DIN TRÄDGÅRD

Bambu är för många synonymt med både lång hållbarhet och vacker design. Och det är inte utan anledning, för utemöbler i bambu presterar verkligen högt på skalan när det gäller styrka. Men precis som med alla andra utemöbler är det viktigt att vårda möblerna genom hela säsongen. Det innebär att du regelbundet rengör för att hålla svampsporer och pollen borta. För att både framhäva bambussens naturliga färger och för att skydda mot väderens ombytlighet, kan du med fördel ge möblerna en lätt slipning innan en grundlig oljebehandling. Återigen är det - precis som vi har beskrivit det med de övriga trämöblerna - viktigt att du förvarar dem på ett ställe som är både torrt och ventilerat, så att det inte uppstår fukt. Om dina utemöbler är gjorda av naturbambu, är det viktigt att påpeka att de passar bäst i skyddade utrymmen som till exempel vinterträdgårdar.

3 snabba om bambu

Explosiv växtkraft: Bambu är känt för sin nästan övernaturliga tillväxthastighet, där vissa arter kan växa mellan 30 och 100 cm på bara en enda dag. Denna imponerande egenskap gör bambu till ett fascinerande material, eftersom det snabbt kan nå sin fulla storlek och är redo för skörd mycket snabbare än de flesta träd.

Naturlig styrka: Bambu har en tryckstyrka som är jämförbar med stål, vilket gör det extremt robust och hållbart. Denna naturliga styrka i kombination med dess lätta vikt gör bambu till ett idealiskt material för både inomhus- och utomhusmöbler.

3. Pandans favoritsnacks: Medan bambu är ett utmärkt material för möbler, är det också huvudkällan till föda för pandor. De spenderar upp till 12 timmar om dagen med att äta bambu och kan konsumera upp till 12 kg av det dagligen.

NYFIKEN PÅ MER?

Oavsett vilka möbler eller textilier du har köpt hos ILVA, är det viktigt att sätta sig in i hur de ska skötas och underhållas. På så sätt bidrar du till att säkerställa de bästa förutsättningarna för dina produkter och ge dem optimal livslängd. Vill du läsa mer om hur du gör detta, kan du titta i vår skötselguide.

Vård för dina trädgårdsmöbler i trä: