Korg
Korg

5 bra tips till hemmakontoret

För många har arbete därhemma blivit en del av vardagen. Men är din arbetsplats därhemma den bästa för dig? Här ger vi dig 5 goda råd på hur du kan förbättra ditt hemmakontor så att du kan se fram emot arbetsstunderna.

Det kan verka lite ensamt att arbeta hemma och därför är det viktigt att du har en arbetsplats som du trivs med. Både för att vara produktiv men även för att du ska tycka om ditt arbete. En trevlig inredning skapar både lugn och ro och hjälper dig att komma igång med dagarna på ett bra sätt.

1. Använd dagsljuset

Dagarna är korta och med detta vet vi att D-vitamin är viktigt - därför kan det vara en bra idé att placera hemmakontoret nära ett fönster. Vid fönstret kan du kika ut och njuta av solens strålar, men även öppna fönstret om du behöver lite frisk luft. Dessutom kan du få användning av dagsljuset när du arbetar och behöver inte ha alla lampor tända därhemma. Använd också fönsterbrädan som en liten uppställningsplats där du kan placera en vas eller några ljusstakar för en trevligare stämning i ditt hemmakontor.

2. Använd utrymmet effektivt

Om det är ont om plats hemma hos dig så kan det vara en bra idé att inreda en hörna i ditt hem, t.ex. i sovrummet eller vardagsrummet som ditt hemmakontor. Din arbetsplats behöver inte ta upp så mycket utrymme i hemmet - t.ex. kan ett smalt skrivbord med lådor göra det väldigt överskådligt. Med lådorna får du då dessutom plats att förvara din arbetsdator, skrivblock, pennor eller annat arbetsmaterial när arbetsdagen är slut. På detta sätt håller du det prydligt och snyggt när du sen ska slappna av i samma rum eller när du ska sova. En annan idé är att du sätter upp hyllor vid din arbetsplats och med förvaringslådor i - så kan du enkelt gömma bort dina arbetsverktyg när de inte används.

3. Bli inspirerad av vackra motiv

Oavsett om du är kreativ eller inte, så kan det vara en bra idé att sätta upp konst och annat vid din arbetsplats och särskilt ovanför ditt skrivbord. På detta sätt kan du skapa en gallerivägg med massor av olika motiv och genast får du ett mycket mer spännande hemmakontor men också ett hemmakontor där din personlighet ges utrymme. Sätt t.ex. upp bilder på nära och kära, ett naturmotiv eller något annat tredje - du bestämmer.

4. Hitta den perfekta belysningen

På kontoret är det viktigt med belysningen för att kunna fokusera men även för att skapa en trevlig stämning. Med en bra bordslampa eller en trevlig taklampa så kan du enkelt skapa översikt. Allt efter vilket rum du har placerat ditt hemmakontor i, kan en bordslampa vara en bra idé. En bordslampa behöver nämligen inte ta upp så mycket plats men kan ändå skänka dig det ljus som du behöver och kan samtidigt vara en del av inredningen. Har du väldigt ont om plats så kan en taklampa vara att föredra - då har du en lampa som sprider ut ljuset på ett behagligt sätt i hela rummet.

5. Bra förvaring

Förvaring är viktigt. Till exempel kan det vara att du använder många verktyg i samband med att du arbetar och att du behöver plats att förvara dessa när de inte används. Dessutom ska det gärna vara lätt att både kunna hitta och lägga undan sakerna. Därför kan du t.ex. sätta upp hyllor på väggen i ditt hemmakontor i kombination med förvaringslådor, så skapar du massor av plats, och kan även kombinera både hyllor och förvaringslådor med din övriga inredning. Utöver hyllor kan du också använda dig av en byrå, där du kan placera din skrivare, några fina vaser och ljusstakar, eller något annat fint eller användbart. På så sätt pyntar du också upp ditt hemmakontor och skapar en trevlig atmosfär.

Hitta mer inspiration till inredningen av ditt hemmakontor