Korg
Korg

Guide till bättre belysning

Ljus i vardagsrummet

När man inreder ett rum låter man gärna möblerna bilda grupperingar. Du kan göra likadant med belysningen och på så vis skapa flera rum i rummet.

När det handlar om större ytor, som till exempel vardagsrummet, är det en god idé att ha ett basljus som lyser upp hela rummet. Komplettera med lite mindre lampor placerade vid soffgruppen, favoritfåtöljen och i läshörnan.

Tips: Om du placerar möbler och lampor ute i hörnen ger rummet ett rymligare och luftigare intryck.

Tips: I bostaden har vi ofta mycket nedåtriktat ljus. Det innebär att även om vi satt ut många lampor kan rummen ändå kännas dåligt upplysta. Välj därför gärna lampor med skärmar av glas eller av ljust tyg eftersom de släpper igenom upp till dubbelt så mycket ljus som mörkare skärmar.

Ljus i kök, allrum och matrum

Köket är hemmets naturliga samlingspunkt. Här förbereds måltiderna och här njuter vi av dem tillsammans med nära och kära. Många av dagens göromål och aktiviteter sker just här och det ställer förstås extra krav på belysningen.

Titta på hur viktiga funktioner som vask, spis och arbetsbänkar är placerade och inrätta belysningen efter det. Med direktverkande ljus ser du tydligt vad du gör.

Vid matbordet ska ljuset vara flexibelt och lysa upp hela bordet, oavsett om man är många eller få som sitter runt det. Inte minst när matbordet också används som arbetsbord, eller för läxläsning, vid är det viktigt att hela bordet är upplyst så att det inte blir strid om att sitta i mitten.

Särskilt vintertid är det viktigt att rummet har rejäl belysning så att det inte uppstår små öar av ljus åtskilda av stora mörka partier. Mixa därför nedåtriktat ljus med lampor som kan lysa upp hela rummet.

Belysning i barnkammaren

Ordentlig belysning i barnkammaren visar på omsorg om barnets utveckling.

Barnkammaren ska vara rejält upplyst så att det både kan pysslas och lekas. Kombinera gärna med lågt monterade lampor som skapar stämning och gör det mysigt.

Små barn känner sig ofta trygga om en svag lampa är tänd när de ska sova. Prova att ta en titt på rummen hemma – men i barnets ögonhöjd. Bländar lamporna i hallen, över soffbordet eller vid matbordet? Då kanske det är dags att rikta om ljuset.

Lite större barn behöver bra vägglampor. De är utmärkta både för lek och för läsning på golvet eller i myshörnan.

Läxor och dator kräver en ordentlig skrivbordslampa med ett starkt, direktverkande ljus.

Belysning i sovrummet

I sovrummet blir det en trivsam atmosfär med en jämn belysning. Förvarar du kläder och har spegel i sovrummet är det bra med ett så naturligt ljus som möjligt. Välj till exempel tak- och sidolampor med tygskärmar som ger ljus i hela rummet.

Vid garderoben passar det bra med spotlights som kan köpas till eller är inbyggda i skåpet redan från början.

Om du tycker om att läsa i sängen är en sänglampa med ett fokuserat sken extra värdefull. Sänglampan ska gärna vara avskärmad eller gå att vrida så att man inte stör sin partner.

Belysning i arbetsrummet och på kontoret

Det blir mer och mer vanligt arbeta hemifrån eller att ta med arbete hem på kvällen. Därför är det viktigt med bra ljus vid bordet så att man kan vara effektiv och samtidigt skona ögonen.

Investera i en bra belysning runt om så att hela skrivbordet bli upplyst. Välj till exempel en snygg bordslampa som både är funktionell och ger hela rummet karaktär.

Kombinera detta med en skrivbordslampa som kan vinklas efter hur du vill sitta och arbeta. Den ska gärna också kunna ge ett mer koncentrerat ljus som är behagligt att läsa i.

Placera ut lamporna efter vad hela rummet kräver. Tänk på att arbetsmiljön blir bättre om det är ljus i hela rummet så att inte skrivbordet blir som en upplyst ö omgiven av stora mörka partier.

Belysning i hall och grovkök

Hallen eller grovköket är ofta det första man ser när man går in i huset. Detta är också rum med många olika funktioner. Till exempel förvaring av olika saker samt påklädning respektive tvätt och köksarbete.

Här har du mest nytta av en bra taklampa eller av spotlights. Särskilt vid tvättmaskinen är det en stor hjälp att ha det ordentligt upplyst.

I hallen kan taklampan gärna kombineras med stämningsskapande belysning. Prova även vägglampor. Det är snyggt och dessutom utrymmesbesparande.