Korg
Korg

Guide: Så inreder du med mattor

Med mattor kan du enkelt skapa en trevlig och personlig inredning i ditt hem. Inred med dina favoritfärger och former. Det kan dock vara svårt att navigera sig bland alla olika typer av mattor. Därför har vi gjort en guide som du kan läsa här.

Hur kan mattor användas i inredningen?

Mattor är ett utmärkt tillbehör och kan hjälpa dig att skapa rum i rummet. Har du exempelvis ett stort vardagsrum kan du enkelt dela upp rummet i mindre zoner med olika mattor. Placera en matta under fåtöljen i läshörnan, använd en annan matta i matrummet för att avgränsa matplatsen. Det skapar en trevlig effekt och gör inredningen i hemmet tydlig och genomtänkt.  

Hur ska du använda din matta?

På ILVA tycker vi att mattor passar in i alla hemmet rum. I sovrummet är det trevligt att på morgonen kunna ställa sig på en varm och mjuk matta. I köket är det praktiskt med en matta som skyddar golvet. I matrummet kan mattan hjälpa till att avgränsa matplatsen från resten av rummet. Du kan med fördel använda mattor i alla hemmets rum för att skapa en personlig och funktionell inredning.

 

Hur väljer du rätt matta?

Möjligheterna är oändliga när det gäller att välja matta till ditt hem. Ska den vara praktisk, vacker eller unik? Oavsett vad du är ute efter kommer du utan tvekan hitta en matta som passar dig.

 I köket och hallen kan det vara bra med en matta som är enkel att rengöra. Här utsätts mattan för mer smuts och det kan vara praktiskt med en matta som är enklare att rengöra.

 I sovrummet och vid soffan bör du ha en behaglig och mjuk matta som även värmer fötterna. Tänk dig att du vaknar på morgonen och ställer dig på en mjuk och långhårig matta. Visst låter det underbart?

 Under matbordet passar en tätvävad matta bra då den både är praktisk och slitstark. Dessutom kan en tätvävd matta bidra till bättre akustik i rummet. Något som passar bra vid matbordet när flertal personer sitter tillsammans och talar.

Sist men inte minst är det viktigt du väljer en matta med en design som passar dig och ditt hem.

Hur ska din matta se ut?

Det är naturligtvis din personliga stil som avgör vilken matta som passar bäst hemma hos dig. Det finns dock några viktiga riktlinjer som kan vara värda att tänka på när du väljer din nya matta.

Gällande färg bör du vara uppmärksam på att mattor i många kulörer och mönster kan bidra till en mer levande inredning. Speciellt om du bor i ett hem med enfärgade, neutrala och stilrena möbler. Om du har en färgglad inredning och skaffar en neutral och enfärgad matta kan den istället tillföra balans, ro och harmoni i ditt hem. Ibland kan den mest harmoniska lösningen vara att avstå från sin favoritfärg, det är viktigt att tänka på rummets helhet och balans.

Vilken storlek ska mattan ha?

Låt oss beskriva några av de viktigaste tumreglerna när det gäller storlek på mattor. I de flesta situationer handlar det framförallt på storleken på dina möbler. För att skapa en dynamisk och behaglig inredning rekommenderar vi att du som utgångspunkt väljer mattor som är i harmoni möblerna i rummet.

Mattan under matbordet ska gärna vara stora så att alla stolar runt bordet står på mattan, även när bordet är utdraget. En större matta kan göra så att rummet upplevs mer rymligt. Med en större matta undviker du även problemet att stolens ben fastnar i mattans kant. Du kan med fördel utgå från detta både när det gäller kvadratiska och runda mattor.

Mattan i vardagsrummet ska placeras så att de yttersta benen står på mattan. Alternativt kan du placera den så både de yttersta och bakre benen står på mattan. Låter du mattan ligga fritt intill soffan kan placeringen upplevas som ”ensam” då den inte hänger samman med soffan.

Är du redo att inreda ditt hem?