Korg
Korg

Guide: Välj den rätta madrassen

Sömn är mer än bara timmar i drömmarnas land. Det är faktiskt kvaliteten som räknas lika mycket. Optimal sömn, som förnyar kropp och sinne, uppnås särskilt genom det rätta valet av säng och madrass. En passande säng stöder inte bara kroppen korrekt, utan främjar också en djupare och mer ostörd vila, vilket är avgörande för kognitiv funktion, emotionell balans och din allmänna hälsa. I jakten på välbefinnande och effektivitet under våra vakna timmar blir det tydligt att en god natts sömn börjar med rätt grund – och här spelar madrassen en nyckelroll.

Varför är en madrass viktig?

En bra madrass är avgörande för mer än bara en bekväm natts sömn. Den spelar en central roll för att upprätthålla kroppens hälsa och välbefinnande. När vi är vakna är det hjärnan som är i kontroll och styr våra rörelser och muskler. Men i sömnens värld förändras ansvaret. Våra muskler slappnar av och kroppen övergår till en tillstånd av djup vila och återhämtning. Det är här madrassen kommer in i bilden. En passande madrass stöder kroppen jämnt och säkerställer att ryggraden behåller en naturlig position. Utan rätt stöd kan kroppen hamna i en onaturlig position, vilket över tid kan leda till smärta och obehag. Detta försämrar sömnkvaliteten och kan ha en negativ påverkan på din allmänna hälsa. Madrassens uppgift är därför att anpassa sig efter kroppens konturer, fördela vikten jämnt och minimera tryckpunkter, så att musklerna kan slappna av helt utan att skapa spänningar eller obehag.

Vad händer om jag sover på en dålig madrass?

Att vakna upp efter en dålig natts sömn har vi alla nog upplevt. Det påverkar både humöret och kroppen resten av dagen, och det är tydligt hur stor påverkan sömnen har på ens välbefinnande. Att vakna upp efter en natt på en dålig madrass kan därför också vara starten på en dag fylld med utmaningar. Otillräckligt stöd från madrassen kan resultera i stelhet och smärta i rygg, nacke och axlar, vilket kan göra även enkla dagliga aktiviteter till en prövning. Dålig sömnkvalitet påverkar inte bara ditt fysiska välbefinnande, utan också din mentala skärpa, humör och energinivå, vilket kan leda till en känsla av trötthet och minskad produktivitet hela dagen. Därför är effekten av en dålig madrass inte bara begränsad till nattetid. Den kan faktiskt ha en inverkan på din totala livskvalitet.

Välj den rätta MADRASsen

På marknaden finns ett brett utbud av material, från minnesskum som varsamt formar sig efter kroppen för att minimera tryckpunkter, till latex som erbjuder en naturlig elasticitet och andningsförmåga för dem som vill ha en svalare sovyta. Valet av material beror på personliga preferenser och individuella behov. Till exempel kan vissa föredra den omfamnande känslan av minnesskum, medan andra uppskattar latexens responsiva och andningsbara natur. Dessutom spelar faktorer som sovställning, vikt och eventuella hälsotillstånd som allergier eller ryggproblem en betydande roll i beslutsprocessen. En annan viktig övervägande är madrassens förmåga att reglera temperaturen. Vissa material, som skum, kan ha en tendens att behålla värme, medan andra, såsom latex eller speciellt designat kylskum, kan hjälpa till att avleda värme och främja en mer behaglig sömn-temperatur.

DIN SOVposition avgör

Den idealiska madrassen erkänner vikten av din föredragna sovställning. Även om vi rör oss och byter position flera gånger under natten har de flesta av oss en sovställning vi föredrar och som vi oftast vaknar upp i. En bra madrass är designad för att erbjuda det specifika stöd och den komfort som passar denna position, vilket säkerställer en djup och återhämtande sömn.

SOVER DU PÅ SIDaN? 

  • Tryckavlastning: Se till att madrassen ger bra tryckavlastning för att undvika obehag i axlar och höfter, där kroppens vikt koncentreras mest. En madrass som kan forma sig efter kroppens naturliga kurvor minskar risken för ömhet och smärta i dessa områden.

  • Medium till mjuk fasthet: En madrass med medium till mjuk fasthet är ofta idealisk för sidsovnare. Den mjukare ytan tillåter axlar och höfter att sjunka tillräckligt in i madrassen, vilket stöder en neutral ryggradsposition och bidrar till en mer bekväm sömn.

  • Stöd till ryggraden: Även om en mjukare madrass föredras, är det viktigt att madrassen fortfarande erbjuder tillräckligt stöd för ryggraden. Detta säkerställer att kroppen bibehåller en naturlig och ergonomiskt korrekt position under hela natten, vilket förebygger ryggsmärtor.

SOVER DU PÅ RYGG? 

  • Fasthet: En medium till fast madrass är ofta det bästa valet för ryggsovare. Denna fasthet säkerställer att ryggraden behåller sina naturliga kurvor utan att kroppen sjunker för djupt ner i madrassen, vilket kan leda till obalans och ryggsmärtor.

  • Ryggraden: Det är avgörande att madrassen stöder hela ryggraden jämnt. En bra balans mellan komfort och stöd hjälper till att upprätthålla en korrekt ryggradsposition, vilket är avgörande för att undvika ryggproblem.

  • Stöd under länden: En madrass som erbjuder extra stöd under ländryggen kan vara särskilt fördelaktig för ryggsovare. Detta kan hjälpa till att förebygga att ländryggen sjunker för djupt ner i madrassen, vilket säkerställer en sund ryggradsposition och minskar risken för smärta.

SOVER DU PÅ MAgE?

  • Fasthet: En fast madrass är ofta den bästa lösningen för personer som sover på magen. Den förhindrar att kroppen sjunker för djupt in, särskilt runt magområdet, vilket kan bidra till att hålla ryggraden i en mer neutral och hälsosam position.

  • Minimal kurvetilpasning: Även om viss konturering kan vara bekväm, är det viktigt för magsovare att välja en madrass som inte är för mjuk. För mycket anpassning kan leda till en onaturlig böjning av ryggraden, vilket kan orsaka rygg- och nacksmärta.

  • Andbarhet och temperaturregulering: Magsovare kan ha en tendens att känna sig varmare eftersom en större del av kroppen är i kontakt med madrassen. Att välja en madrass med god andningsförmåga och temperaturreglering kan hjälpa till att hålla sovmiljön behaglig och förhindra överhettning under natten.

Mjuk ELLER HÅRD MADRAsS?

Valet mellan en mjuk och en fast madrass blir en mer nyanserad beslutning när vi överväger både personliga preferenser och kroppens fysiska behov. Om du har en lättare kroppsbyggnad kan en mjuk madrass erbjuda den komfort och omfamning du söker, medan en tyngre kroppsvikt ofta kräver en fastare madrass för att säkerställa tillräckligt stöd.

Denna balanspunkt mellan vikt och madrassfasthet är avgörande för en god natts sömn. Om du behöver något konkret kan du följa denna riktlinje: Personer under 75 kg kommer sannolikt att föredra en mediumfast madrass, om du väger mellan 75 och 90 kg rekommenderas en fast madrass för optimalt stöd, och om du väger över 90 kg är det en extra fast madrass som bäst kommer att kunna bära din vikt och ge den nödvändiga komforten.

Sängguide

Att hitta den perfekta sängen som uppfyller dina unika behov för sömn och komfort kan verka som en utmaning, men det behöver det inte vara. Med vår omfattande sängguide blir jakten på den idealiska sängen enkel och överskådlig. Vår guide tar dig genom de viktigaste övervägandena - från sömnprioriteringar och madrassfasthet till material och storlek - och ger dig de nödvändiga verktygen för att fatta informerade beslut. Oavsett om du föredrar att sova på sidan, ryggen eller magen, har vi de tips och råd du behöver för att hitta din drömsäng. Dyk ner i vår sängguide och ta det första steget mot bättre sömn redan idag.

90 NäTTERS bytesrätt och LåNG GARANTI 

Att investera tid i att förstå skillnaderna mellan olika madrassmaterial och hur de möter dina unika behov är en investering i din framtida sömnkvalitet. Därför är det en bra idé att prova olika typer i något av våra butiker. Om din madrass eller säng ändå inte var rätt för dig, erbjuder vi på ILVA en 90-dagars bytesrätt, som du kan läsa mer om här. Men det slutar inte där, när du köper din säng hos ILVA ingår också en förmånlig sänggaranti. Du hittar garantivillkoren uppdelade efter sängmärke på den här sidan.

Lycka till med din nya säng, och sov så gott.