Skötsel av möbler i trä


Trämöbler – Skötsel och förståelse för ett levande naturmaterial
Träets naturliga förändring och unika karaktär: Trä är ett unikt naturmaterial som skapar värme och naturlig skönhet i våra hem. Men eftersom trä är levande, förändras det med omgivningen. Denna konstanta förändring innebär till exempel att bredd och form på en massiv bordsskiva kan variera upp till ½ cm per meter beroende på värme, luftfuktighet och årstid. Ådring, kvistar och fina sprickor mellan ådrorna i massivt trä ger dessutom varje möbel sitt helt egna uttryck och vittnar om materialets naturliga ursprung.
Iläggsskivor och rummets inverkan: Vid bord med iläggsskivor i massivt trä kan man märka små skillnader i bredd mellan bordsskivan och iläggsskivan, särskilt när temperaturen eller luftfuktigheten varierar. Det rekommenderas därför att iläggsskivor förvaras i samma rum som bordet. Det är viktigt att komma ihåg att dessa förändringar är helt naturliga för trä och inte ses som fel. Trä kan leva och andas, vilket kräver att vi vårdar det med särskild omsorg.
Skydda träet från ljus, värme och fukt: För att skydda trämöbler så bra som möjligt bör man undvika direkt solljus och kraftiga variationer i luftfuktighet. Många träslag ändrar färg under sin första tid, särskilt fanerade ytor. Det betyder att vaser och andra föremål inte bör stå stilla på bordet de första månaderna, och de ska flyttas ofta för att undvika synliga märken. Var också uppmärksam på att varma eller fuktiga föremål kan lämna fläckar på träet, så se alltid till att skydda ytan från dessa påverkan.
Är radiatorn eller kaminen på? Placera inte dina trämöbler för nära, då detta kommer att torka ut materialet, skapa naturliga sprickor och kräva mer frekvent underhåll.

Trämöblernas ABC
- För daglig rengöring kan obehandlade träytor och tvålförseglade ytor torkas av med en mjuk trasa fuktad i ljummet eller varmt vatten. Vid ytor behandlade med tvål, vax och olja kan upprepade torkningar dock avlägsna något av behandlingen, så den måste appliceras på nytt.
- För grundlig rengöring kan du använda Guardian trärengöring.
- Använd vatten sparsamt på träbord. Använd därför en hårt urvriden trasa för att torka av och torka omedelbart upp eventuellt spill.
- Rengöring, slipning och andra behandlingar av trä bör alltid göras med träets årriktning.
- Massivt obehandlat trä bör få anpassa sig till luftfuktigheten i lokalen, vilket kan ta några veckor. Undvik att täcka över möblerna med lufttäta material som plast eller vaxduk i mer än 12 timmar åt gången.
- Utöver det bör du vara försiktig med värme från grytor, element, vedspisar och liknande.
- Vid mycket varierande luftfuktighet kan trämöbler ta skada eftersom materialet ständigt kommer att förändras på grund av omgivningen. Undvik därför snabba temperaturväxlingar - till exempel mellan kyla och värme, som i tak, källare, uthus och liknande.
Skötsel av träytor

Skötsel av fanér
Fanér är tunna skivor av trä som skärs, skalas eller sågas från trästammar.
- Möbler av fanér är mer stabila än massivt trä när det gäller inomhusklimatförhållanden.
- Fanér kan mörkna vid påverkan av ljus, och därför kan det uppstå nyansskillnader mellan olika fanérstycken, mönster och ådringar. Detta är helt naturligt.
- Spillda vätskor bör torkas bort omedelbart.

Lackerat trä
Lackering är en försegling av träytan så att det blir svårt för vätskor, smuts och liknande att tränga ner i träet. Små repor som med tiden kan uppstå på lackade ytor går inte att ta bort.
- Lackerade ytor rengörs med en ren, torr eller hårt urvriden trasa från rent vatten.
- De flesta typer av lack tål tvål och milda rengöringsmedel, men det är viktigt att alltid torka efter med en torr trasa.
- För grundlig rengöring av matta lackade ytor rekommenderas Guardian lacktvätt.

Oljebehandlat trä
Oljebehandling framhäver träets naturliga variationer och bidrar samtidigt till en bra hållbarhet, men skyddar inte träet från märken och repor
- Oljebehandlade träytor rengörs med en ren och torr trasa eller en trasa som är hårt urvriden i vatten och mild tvål.
- Innan användning kan det vara rekommenderat att applicera Guardian ädelträolja för optimalt skydd, eftersom oljan som applicerats vid fabriken i viss mån kan torka in under transport/lagring.
- För grundlig rengöring kan Guardian trärens användas eller så kan träet lätt slipas med korn 240 i längdriktningen innan applicering av ny olja för att ta bort fläckar/smuts/små repor.
- Vi rekommenderar att efterbehandla med Guardian ädelträolja 3-4 gånger om året.

Tvålbehandlat trä
- Daglig rengöring görs med en urvriden, luddfri bomullstrasa. Fettfläckar tas bort med en urvriden trasa i tvålsponlösning. Använd aldrig rengöringsmedel baserade på sulfo eller brun tvål. Vid behandling kan träfibrerna resa sig något, och man kan slipa lätt med korn 240 i längdriktningen innan nästa applicering. Det rekommenderas att använda färdigblandad tvålsbehandling från Guardian.

Vaxbehandlat trä
- Vaxbehandlade trämöbler torkas av med en hårt urvriden trasa i en mild tvållösning i ljummet vatten. Kom ihåg att torka efter med en luddfri trasa och efterbehandla med ett tunt lager möbelvax. För att behålla motståndskraften mot fett och smuts bör möbeln efterbehandlas med Guardian möbelvax 3-4 gånger per år.
Skötsel av andra ytor

Linoleum
- Linoleum är ljudabsorberande, lätt att rengöra och fettavvisande.
- Linoleum tål inte fettavlägsnande rengöringsmedel som sulfo, Ajax och liknande: rengör därför med en mjuk och fuktig trasa urvriden i rent vatten.
- För grundlig rengöring rekommenderas Guardian linoleumtvål.
- Undvik att placera varma saker på en linoleumyta.

Laminat
- Laminat är slitstarkt och lätt att rengöra och klarar de flesta livsmedel och kemikalier, men inte vätskor med hög syrahalt eller alkaliska produkter, då de kan orsaka fläckar.
- Ta bort vätskor och fläckar snabbt och använd underlägg och skärbrädor för att skydda laminatytan.
- Pigmentfläckar kan förekomma (upp till 0,5 mm).
- Torka alltid bordet med en torr bomullstrasa efter rengöring, annars kan kalkavlagringar bildas.
- Fettfläckar och märken tas bort med en lätt fuktad Nano-svamp (mirakelsvamp). Behandla först fläckarna och sedan hela bordet med lätta cirkelrörelser. Laminate cleaner kan också användas.

Nanolaminat
- Har en soft-touch-yta som är mycket matt och antibakteriell.
- Torka alltid bordet med en torr bomullstrasa efter rengöring, annars kan kalkavlagringar bildas.
- Fettfläckar och märken tas bort med en lätt fuktad Nano-svamp (mirakelsvamp). Behandla först fläckarna och sedan hela bordet med lätta cirkelrörelser.