Korg
Korg

Guide till täcken och kuddar

Varför är sömnen så viktig?


Du blir friskare när du sover. En vuxen människa sover sex till åtta timmar varje natt. Endast en av dessa används till djupsömnen. Trots det är det den som är viktigast för kroppens och hjärnans återuppbyggnad.

Djupsömnen inträffar cirka en halvtimme efter att du har somnat. Nu är du helt tömd på tankar – en vila som är viktig för hjärnan som får tid att bearbeta dagens många nya intryck och spara dem i minnet. 

Utöver det reparerar hjärnan de skador den får i vaket tillstånd, och utsöndrar samtidigt ett växthormon som skapar nya proteiner, som i sin tur bygger upp kroppens vävnader och reparerar förslitningar. Med andra ord är den djupa nattsömnen värd att vårda.
 

Hur bra isolerar täcket?


Enkelt sagt är det fjädrarna som väger, men dunet som värmer. Det är mängden dun i ditt täcke som avgör hur god isolering, lätthet och komfort du får.

Ju finare dun desto mer luft och därmed högre bärighet och bättre isolering. T ex isolerar 450 gram fint dun lika bra som 1 000 gram fjädrar!

Bärighet: så funkar det
Ju högre tal desto bättre isoleringsförmåga.

Bärighet 12
- uppnås oftast genom användning av 100% dun

Bärighet 10
- uppnås oftast genom användning av minst 90% dun

Bärighet 8
- uppnås oftast genom användning av minst 60% dun

Bärighet 6
- uppnås oftast genom användning av minst 15% dun

Naturstoppning är världens bästa isoleringsmaterial, och när du köper täcket eller kudden hos ILVA kan du vara säker på att både kvaliteten och etiken är noggrant kontrollerade.

Vi använder bara naturstoppning från slaktade änder och gäss.

 

Täcken och kuddar för dig som svettas eller fryser

Många människor vaknar flera gånger under natten för att de svettas eller fryser – eller omväxlande båda delar.

En TEMPRAKON dunprodukt med det speciella OUTLAST-materialet kommer i de flesta fall att avhjälpa det här problemet.

OUTLAST-materialet, som har utvecklats i samarbete med NASA, har en unik förmåga att ta upp, spara och åter frige värme. Det betyder att när temperaturen stiger så tas värmen upp och när temperaturen faller friges den igen.

Materialet tar också upp fukten, för att leda bort den. Resultatet är minimala svängningar i temperaturen, vilket främjar en god nattsömn.

 

Goda råd för ett friskt sovrum

Du tillbringar en tredjedel av ditt liv i sovrummet. Därför är det viktigt att rummet har ett friskt och allergivänligt inomhusklimat.
10 goda råd för ett friskare sovrum:

 1. Inred ditt sovrum enkelt och lättstädat. Undvik material som samlar damm, som tunga gardiner, mattor, strukturtapeter m.m.
 2. Undvik att övermöblera sovrummet.
 3. Välj en säng som låter madrassen andas och som är lättstädad – även under sängen.
 4. Sängkläder, täcken och kuddar ska tvättas vid minst 55 grader, eftersom huskvalster dör när temperaturen överstiger 55 grader.
 5. Kvalsterallergiker rekommenderas att tvätta täcke och kudde tre till fyra gånger om året. Bäddmadrassen ska tvättas varje eller varannan månad.
 6. Håll rumstemperaturen i ditt sovrum mellan 18-23 grader.
 7. Lufta ut rejält minst två till tre gånger om dagen, i 10-15 minuter varje gång.
 8. Gör grundligt rent en gång i veckan.
 9. Rök inte i sovrummet.
 10. Tillåt inga husdjur i sovrummet. 

 

Täcken och kuddar för dig som är allergiker

Tidigare trodde man att syntetiska täcken var det bästa att sova i för allergiker. Idag vet man bättre. Det är nämligen inte dunen som är skadliga utan kvalstren. Alla ILVAs täcken och kuddar med naturstoppning har 100% kvalstertäta ytskikt.

Det är svårt att helt undvika huskvalster i hemmet. Men man kan begränsa antalet och deras överlevnad genom att tvätta sitt täcke och sin huvudkudde tre till fyra gånger om året.

Alla ILVAs täcken och kuddar med naturstoppning kan tvättas vid 60 grader. Detta är viktigt eftersom huskvalster dör när temperaturen överstiger 55 grader.

Värt att veta om täcken och kuddars ytskikt

Kvaliteten på det som finns inuti ditt täcke eller din kudde är viktig för din sovkomfort och för hållbarheten. Detsamma gäller täckets eller kuddens ytskikt.

De flesta ytskikt framställs idag av 100% ren bomull. Bomull finns i olika kvaliteter. En långfibrig bomull (god kvalitet) ger en stark och smidig produkt, medan en kortfibrig bomull (medelgod kvalitet) ger en mer ojämn yta, som inte heller är lika hållbar.

På många täcken/kuddar anges utöver 100% bomull även beteckningar som Cambric, super Cambric och batist, vilket visar på hur tjock bomullen är innan den vävs.

Så sköter du ditt täcke och din kudde
 

9 goda skötselråd:

 1. När du vaknar på morgonen finns det fortfarande fukt kvar i täcket/kudden. Låt dem ”ånga av” innan du lägger på överkastet.
 2. Lufta täcket och kudden regelbundet – men undvik att dammsuga eller banka dem.
 3. Tvätta täcket (eller 2 huvudkuddar) ensamma i en tvättmaskin med kapacitet på minst 5 och helst 7 kg. 
 4. Har täcket/kudden behov av fläckborrtagning görs det enklast med en urvriden svamp. 
 5. Använd ett av de duntvättmedel som finns på marknaden. Gärna ett som rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet. Använd dock alltid ett tvättmedel utan enzymer.
 6. Tvätta på skontvättsprogram vid 60 grader eller liknande program med hög vattennivå och låg trumrotation.
 7. Centrifugera täcket/kudden efter tvätt. Välj den mest skonsamma centrifugeringen.
 8. Torka endast i torktumlare. Temperaturen ska vara cirka 60-80 grader. Lägg eventuellt ett par tennisbollar i torktumlaren tillsammans med täcket/kudden. Bollarna ser till att stoppningen hålls i rörelser under torkningen och gör den mer effektiv. 
 9. Torktiden bör vara minst 3-5 timmar, men beror också på torktumlaren. Det viktigaste är att täcket/kudden är helt torr – även de fina dunen inuti, som annars ”går sönder”.EXTRA TIP: Du kan väga täcket/kudden innan tvätten och sedan igen efter tvätt och torkning. Täcket/kudden ska väga lika mycket eller mindre. Väger de mer är de inte torra nog och bör torkas längre, annars riskerar du att förstöra dunen/fjädrarna.


Märkningar och standarder

Med ILVAs täcken och kuddar i naturstoppning följer en rad märkningar och standarder, som vittnar om produkternas höga kvalitet och den omtanke med vilken de är tillverkade.

Quilts of Denmark 

”Quilts of Denmark” levererar ILVAs täcken och kuddar med naturstoppning. Företaget är medlemmar av den europeiska dun- och fjäderorganisationen EDFA. Organisationen utarbetar föreskrifter och standarder som säkerställer att de produktkvaliteter som kunderna lovas också finns i produkten.

ØKO-TEX standard 100

Alla våra täcken och kuddar med naturstoppning är kontrollerade och godkända enligt ØKO-TEX standard 100, som kontrollsöker efter alla kända hälsovådliga ämnen.

Astma- och Allergiförbundet

Huvudparten av våra dunprodukter är godkända i samarbete med Astma- och Allergiförbundet, som ställer en rad hårda krav på minimeringen av allergiriskframkallande ämnen.

NOMITE

Den här märkningen är din garanti för att du köper en produkt som är anpassad för huskvalsterallergiker. Alla ILVAs täcken och kuddar med naturstoppning är märkta med NOMITE.

Kvalitet och garanti

Alla ILVAs täcken och kuddar med naturstoppning tillverkas av råvaror av högsta kvalitet, och alla täcken och kuddar har en lång livstid. På täcken ger vi dig 10 års garanti mot bristande sömmar och otätheter.

Vi uppfyller de krav som ställs för att våra täcken och kuddar med naturstoppning ska kunna certifieras med ”NOMITE-märkningen” - din garanti för att produkterna inte innehåller kvalster - samt Astma- och Allergiförbundets rekommendation och ØKO-TEX-märkningen. Alla täcken och kuddar tillverkas i Danmark.