Korg
Korg

Goda råd om stoppningsmaterial

Vi använder stålfjädrar, gummigjordar eller hela skivor som botten och stoppningen består av polyeter- eller kallskum och fibervadd. I kuddar kan stoppningen bestå av skumgummi, granulat, fibervadd, fjäder, dun eller kombinationer av dessa. Om polydun, som är en kombination, används i sittkuddar eller dynor kan den ha något kortare livslängd än andra typer av kuddstoppningar.

Stoppningen behöver inte något underhåll, men kan eventuellt dammsugas.


All stoppning förändras vid användning, så flytta runt på sittplymåerna om det går och sitt inte alltid på samma ställe. På så vis "sätter sig" stoppningen jämnare över hela sittytan och förlorar inte så mycket form vid användning. Om stoppningen utsätts för stora belastningar, exempelvis personer med hög kroppsvikt eller konstant användning hela dagen, bör du välja en fastare stoppning med bra förmåga att resa sig och återfå formen efter användning. Rådfråga ILVA.

Många lösa kuddar behöver skakas och puffas upp för att inte sjunka ihop. Det gäller till exempel alltid äkta dun som saknar bärighet. Dunkuddar sköts på samma sätt som huvudkuddar. Skaka dem lätt och puffa upp dem. Kuddar med kraftigare stoppning behöver skakas lite hårdare. Ju större och tyngre kuddarna är, desto mer behöver de skakas och puffas upp för att behålla formen.

Alla kuddar brukar ändra form när de används. Ofta är mjuka kuddar som trycks ihop och skrynklas en del av möbelns bekväma look. Om sådana kuddar ska behålla formen bör de skakas och puffas upp nästan varje dag. Fråga ILVA hur du hanterar dina kuddar bäst.