Korg
Korg

Kontinentalsäng och resårbotten: Vad är skillnaden?

Vi tillbringar ungefär en tredjedel av dygnets timmar i vår säng. Du har säkert hört det förut, men tänk på det en extra gång. 33% av vår tid spenderar vi på att sova. Och det är en uppenbar anledning till varför vi bör lägga mycket tid och övervägande innan vi köper en säng. För en säng är inte bara en säng. Innan du kan lägga dig för att sova måste du ta ställning till bland annat material, storlek, färg, fasthet, men du måste också bestämma vilken typ av säng du vill besöka drömlandet i. Men många fastnar när de kommer till frågan: Ska det vara en resårbotten eller en kontinentalsäng? I den här guiden får du en rad goda råd och rekommendationer som kan hjälpa dig att fatta beslutet, så att du tryggt kan stänga ögonen.

RESÅRBOTTEN: EN SNABB OCH SMART LÖSNING

Det finns inget färdigt recept på vilken säng man bör välja. Det beror nämligen på många saker, för vi är alla olika när det gäller kroppsbyggnad, behov och preferenser. Dessutom förändras våra kroppar och hälsa hela tiden, så du kan med stor sannolikhet inte låsa dig vid samma sänglösning resten av livet. En säng är för de flesta människor en stor investering, men det sägs som en tumregel att den bör bytas ut ungefär var 10:e år. Därför är det viktigt att du sätter dig in i de olika sängtyperna, så att du är väl förberedd för att fatta rätt beslut för dig och din sömn. Om du funderar på en resårbotten, är den idealisk för dig som vill ha en relativt enkel och lätt lösning. Trots sin enkelhet har man inte kompromissat med komforten, men du får en väl fungerande säng, som vid leverans bara behöver få ben monterade. Resårbotten är byggd kring en träram, och du kan relativt enkelt flytta på den, om du till exempel ska flytta, ändra din inredning, eller bara behöver städa eller dammsuga bakom och under sängen. Med beslutet om en resårbotten får du med andra ord en riktigt förnuftig säng för pengarna, där du har möjlighet att anpassa komforten beroende på typ av bäddmadrass och val av fjädring. Oavsett om du sover själv, snarkar tillsammans med din bättre hälft, eller om ni ligger hela familjen och samsover spelar ingen roll, för hos ILVA hittar du resårbottar i alla möjliga storlekar - från 80x200 cm till 180x210 cm.

KONTINENTALSäNG = EN RESÅRBOTTEN + LITE MER

Vi vill alla gärna få så mycket som möjligt för våra pengar. Och du har möjligtvis - i din jakt på drömsängen - också upptäckt att kontinentalsängar ligger i en lite högre ände prismässigt än resårbottar. Det finns en anledning till det, för medan resårbottnar som nämnts är en riktigt solid lösning för dig som vill ha en kvalitetssäng för rimliga pengar, så har man skruvat upp de flesta välbefinnande- och komfortknapparna när det gäller kontinentalsängar. För som rubriken lyder kan man faktiskt säga att du får en kontinentalsäng "plus lite mer", eftersom en kontinentalsäng innehåller en resårbotten i sin uppbyggnad. Som du kanske har anat, är en av de mest grundläggande skillnaderna mellan respektive resårbottnar och kontinentalsängar graden av komfort (och därav också priset). Medan resårbottnar består av ett lager, som kan justeras i form av storlek, fjädring och tillval av bäddmadrass, har kontinentalsängen ännu ett lager; nämligen en extra madrass. Utöver att ge en helt annan dimension av komfort gör denna typ av säng också mer väsen av sig, då den framstår högre och mer markant i rummet. Du kommer också att märka, när du stiger upp på morgonen, att du stiger ut ur sängen - och inte upp.

HUR ÄR EN KONTINENTALSÄNG UPPBYGGD?

En kontinentalsäng är något alldeles speciellt. Den består av hela 3 lager, som tillsammans skapar en säng som erbjuder både djupt stöd och mjuk komfort, vilket är idealt för en god natts sömn. Kontinentalsängar är också högre än standard sängar, vilket gör det lättare att komma i och ur sängen. En kontinentalsäng är vanligtvis uppbyggd av: 

  1. En bottenmadrass (Bas): Den nedersta madrassen är vanligtvis en resårbotten. Denna är byggd på en fast ram, ofta av trä, och innehåller fjädrar. Resårbottnen utgör grunden för sängen och säkerställer en stabil bas som stöder de övre madrasserna.
  2. Resårmadrass (Mellanmadrass): Ovanpå resårbottnen ligger en resårmadrass, som vanligtvis är tjockare och har mer avancerade fjädringssystem. Denna madrass kan ha olika typer av fjädrar, såsom pocketfjädrar, som är bra på att anpassa sig efter kroppens konturer och reducera tryckpunkter. Resårmadrassen är avgörande för att ge nödvändigt stöd och komfort.
  3. Bäddmadrass (Topp): Överst ligger en bäddmadrass, som ofta är gjord av material som minnesskum, latex eller kallskum. Bäddmadrassen tillför ett extra lager komfort och kan anpassa sig efter individuella kroppsformer. Den spelar också en roll i att förlänga livslängden för de underliggande madrasserna genom att absorbera en del av belastningen och slitaget som sängen utsätts för.

VARJE MED SITT UTTRYCK

Vi har redan nämnt det. Vi tillbringar många timmar i vår säng, och därför är det en viktig möbel i vårt sovrum – ja, faktiskt i hela vårt liv. Därför gör det absolut ingenting att välja en säng som uppfyller krav på komfort, design och estetik, eller hur? Som nämnts är det en väsentlig skillnad i höjden på de två typerna av sängar, eftersom resårbottnen bara består av en madrass. Resårbottnen får därmed en mycket enkel och stilren design, som inte gör mycket väsen av sig i inredningen. Med kontinentalsängen – å andra sidan – får du många lager och detaljer, som också skapar en säng som tar upp mer plats i sovrummet. Det är därför en god idé att ta hänsyn till din nuvarande inredning och stil, så att du får ett utseende som är i linje med det du önskar.

5 SNABBA OM RESÅRbottnar

En resårbotten är enkelt uppbyggd och består av en träram med en madrass. Efter montering av sängben har du snabbt och enkelt en vettig säng med god komfort.

På grund av resårbottnens enkla uttryck tillför den rena linjer och en minimalistisk design i sovrummet

Eftersom resårbotten består av en madrass, har denna typ av säng en lägre instigning

Vissa resårbottnar hos ILVA:s sortiment är ställbara, vilket ger möjlighet för höj- och sänkfunktion, för ännu bättre komfort

Du kan välja din resårbotten efter storlek, färg, typ av bäddmadrass samt val av fjädring.

5 SNABBA OM KONTINENTALSÄNGAR

En kontinentalsäng består av 3 lager: en resårbotten, en resårmadrass samt en bäddmadrass.

På grund av de många lagren har kontinentalsängar typiskt en högre instigning. Detta kan vara en fördel för dig som har problem med smärtor i knä, höft, rygg, osv.

Kontinentalsängen innehåller ett extra lager, vilket för många är lika med extra lyx, välbefinnande och komfort

Med en kontinentalsäng finns ingen risk att "ligga i skarven". De flesta har provat att känna delningen mellan madrasserna i en dubbelsäng, eftersom endast bäddmadrassen har skyddat, men med en kontinentalsäng har du inte detta problem.

Du kan välja din kontinentalsäng efter storlek, färg, typ av bäddmadrass samt val av fjädring.

HITTA DIN DRÖMSÄNG

Vi hoppas att du har blivit klokare på skillnaderna mellan resårbottnar och kontinentalsängar. I jakten på drömsängen är det viktigt att känna till de olika lösningarna som kan optimera just din sömn. Om du behöver prova din framtida säng innan du verkligen kryper till kojs, kan du naturligtvis alltid besöka din närmaste ILVA-butik och känna efter i hela kroppen om det är den du har bestämt dig för. Våra kunniga medarbetare står redo att rådge och vägleda dig så att du kan sova gott – varje natt.