Korg
Korg

Goda råd om möbelanvändning

Det finns inte två familjer som sliter möblerna på samma sätt. Därför bör du vara uppmärksam på hur möblerna används. I ett hem med många gäster, barn, hundar, katter, etc. kommer klädsel och målade/lackerade ytor att slitas snabbare än i ett ensamhushåll där sällan någon är hemma. 

Alla möbler påverkas av solljus och även material med mycket hög färgäkthet kan blekna. Därför bör alla möbler av trä, tyg och läder skyddas mot direkt solljus. Framförallt under vinterhalvåret när solen står lågt och skiner direkt in genom fönstren kan det behövas gardiner eller persienner. Möbler bör inte placeras nära en värmekälla, t.ex. element. Man bör också lämna en luftspalt vid placering mot vägg. Det är viktigt att använda möbeltassar i rätt utformning på samtliga möbler då det annars kan ge åverkan på golvet.

När vi sitter eller ligger i möblerna kommer kroppen i direkt kontakt med klädseln. Svett kan påverka läder och textilier och vissa typer av läkemedel kan göra att man svettas mer och kan ändra svettens sammansättning. Du bör vara uppmärksam på detta och rengöra möblerna noga, så förlänger du möblernas livslängd. Använd alltid demineraliserat vatten vid fläckborttagning, tvätt och eventuell behandling. Det förhindrar kalkfläckar. Mörka/färgade textilier som du har på dig kan färga av sig på ljusa tyger och läder. Man bör även undvika kläder med nitar, dragkedjor och andra detaljer som kan repa eller skada möbeln. 

Många familjer brukar äta vid soffbordet framför tv:n i vardagsrummet. Undvik att spilla eftersom både läder och textilier bryts ned av fett från mat - bara lite fett från exempelvis popcorn kan starta en nedbrytningsprocess. Välj möbelklädsel med hög slitstyrka, ljusäkthet och nötningsbeständighet och skona läder och textilier i möjligaste mån.

 Möbler är normalt inte konstruerade för belastningar över 120 kg (personvikt). Det finns inte några fasta riktlinjer, men om det finns risk för större belastningar bör du rådfråga ILVA. Armstöd på soffor är ingen sittplats och är inte heller ämnade att lyftas i. Vid komplettering av möbeldelar kan färgskillnader/nyanser uppstå. 

Mal kan vara ett problem eftersom man inte alltid impregnerar hemtextil numera. Observera att möbler som inte används under en längre period eller magasineras kan angripas av mal. Tyger av enbart syntetfibrer angrips inte av mal.