Korg
Korg

8 goda råd när du ska köpa trädgårdsmöbler

När du ska inreda din drömträdgård så finns det massor att tänka på och massor av övervägningar som är värda att ha i åtanke. Vi hjälper dig igenom alla vägval så att du får inrett det perfekta uterummet för sommarhygge och avslappning.

1) Har du tid och ork att ta hand om dina trädgårdsmöbler?

Vissa människor älskar att underhålla sina trädgårdsmöbler samt färdigställa trädgården. Andra föredrar hellre att använda sin tid på att njuta av omgivningarna i lugn och ro utan att lyfta ett finger. Generellt kräver trädgårdsmöbler underhåll då de står utomhus den mesta av tiden. Men om du önskar prioritera möbler som fokuserar på avslappning i solens strålar, så kan du välja en grupp med trädgårdsmöbler som inte kräver så mycket underhåll. Du kan exempelvis välja trädgårdsmöbler i teakträ, som med tiden får en grå patina vilket många uppskattar. Eller så kan du välja trädgårdsmöbler i aluminium, plast eller polyrotting som inte kräver underhåll mer än generell rengöring.

 

2) Hur ska trädgårdsmöblerna förvaras?

Detta är faktiskt en av de viktigaste övervägningarna. För om du vill ta hand om dina nya (eller för sakens skull äldre) trädgårdsmöbler, så ska de förvaras inne under vinterhalvåret. Vi rekommenderar att du har trädgårdsmöblerna ståendes i ett torrt och ventilerat rum, t.ex. ett garage, ett skjul eller i ett växthus. Rummet ska helst inte vara uppvärmt, då vissa material som exempelvis trä och naturrotting kan riskera att börja spricka av värmen.

På sommaren kan trädgårdsmöblerna naturligtvis stå ute hela tiden. Dock rekommenderar vi att du tar in dynorna, täcker dem med överdrag eller förvarar dem i en dynlåda när det kommer mycket regn eller stormar.

 

3) Hur mycket plats har du?

Det är naturligtvis en stor skillnad på om du har en stor terrass eller en liten altan – vi har trädgårdsmöblerna för alla sorters uterum. På den mindre altanen är ett mindre caféset det perfekta valet, medan ett större matbord kan vara passande på en stor terrass. Om du har en stor yta utomhus, så kan du kanske också finna plats åt ett matområde och ett loungeområde – eller kanske en solsäng där du kan slappna av under solen. Oavsett hur mycket plats du har, hjälper vi dig med att hitta de perfekta trädgårdsmöblerna.

 

4) Vad kommer du att använda dina trädgårdsmöbler till?

Älskar du att sitta ute och äta så fort solen visar sina första strålar? Eller vill du hellre bara ligga i solen och slappna av? Om du helst vill använda tiden på härliga middagar och god dryck, så ska du titta efter en matplatsuppsättning där du sitter bra och har en god överblick över hela bordet. Om du hellre vill slappna av i trädgården, så kan du med fördel skapa en loungemiljö, där du enkelt kan luta dig tillbaka på mjuka och sköna dynor.

 

5) Hur många personer ska möblerna användas till?

Bor du själv och njuter oftast av sommaren i eget sällskap, eller älskar du att spendera tiden tillsammans med vänner och familj? Om du föredrar ditt eget sällskap, så behöver du självklart inte investera i en stor trädgårdsgrupp. Kanske är ett mindre altanset och en trevlig loungestol den rätta vägen fram för dig. Om du älskar att ha många individer i trädgården under sommaren, så kan det vara så att du både kan ha ett matområde med plats åt barn och vuxna, samt ett loungeområde där ni kan njuta av sommarkvällarna efter att ha avnjutit en trevlig middag.

 

6) Vilket uttryck önskar du?

Vi är stolta över vårt stora sortiment av trädgårdsmöbler, och det ger dig möjligheten att hitta just de trädgårdsmöbler som går ihop med ditt hem och din trädgård. Om du önskar att skapa ett uterum med liv och färg, så kan du välja trädgårdsmöbler i färgat plast. Om du istället föredrar det stilrena uttrycket, så kan du gå efter möbler i trä eller kanske fibercement. Om du är helt förälskad i det romantiska uttrycket, så är vita trädgårdsmöbler en riktig hit. Och oavsett vad du föredrar, så kan du understryka stilen med dynor, kuddar, plädar, utomhusmattor och diverse andra tillbehör till uterummet.

 

7) Önskar du naturmaterial eller plast?

Som med allt annat finns det både för- och nackdelar med både natur- och plastmöbler till trädgården.

Låt oss börja med att kika på trädgårdsmöbler i naturmaterial. Här får du ytterst snygga trädgårdsmöbler som helt naturligt passar med trädgårdens ”inredning”. Med det rätta underhållet kan trädgårdsmöbler i naturmaterial hålla i många år. Men det kräver också att du spenderar tid på underhåll.

Om ditt val av trädgårdsmöbler faller på plast, så får du i regel mycket för pengarna. Här finns det mycket svängrum att skapa utrymme åt snygga och iögonfallande färger. Och sist men inte minst, kräver dessa inget underhåll utöver en fuktig trasa emellanåt.

 

8) Ska det vara aluminium eller metall?

Väljer du trädgårdsmöbler i aluminium, så får du möbler som är 100% rostfria. I gengäld är aluminium ofta också ett dyrare val. Aluminium är ett lätt material som gör det lätt för dig att flytta runt på trädgårdsmöblerna efter behov. Om du istället väljer trädgårdsmöbler i metall, kommer priset också att vara på den lägre sidan. I detta är metall ett tyngre material, men säkrar samtidigt att trädgårdsmöblerna inte blåser runt när vädret är hårdare.

Hitta dina möbler till ditt uterum