Korg
Korg

Japandi: En fusion av skandinavisk och japansk design

Denna säsong hämtar vi inspiration från inredningsstilen Japandi, som är en fusion mellan japansk och skandinavisk idétradition. Här är fokus på att inreda med neutrala färger och linjer, som skapar lugn i hemmet. Läs mer om Japandi här, och få fem tips till hur du själv kan inreda med stilen hemma.

Balans, enkelhet och funktion

Kärnan i Japandi är rena linjer, nedtonade nyanser och bra hantverk i naturliga material. Särskild vikt läggs också på möblernas funktion och bekvämlighet, samt den balans de skapar i inredningen. Därför kan du se att Japandi använder sirliga mönster och strukturer, som är inspirerade av de japanska zen-trädgårdarna Karesansui, vilka uttrycker ett behagligt lugn med sina närmast meditativa former och strukturer.

Lek med kontraster

I den japanska kulturen anses färgen svart utstråla en särskild styrka, och i inredningen kan färgen användas som en tydlig kontrast till det nedtonade och neutrala. Genom att leka med svarta eller färgade inslag i en i övrigt dämpad inredning, kan du skapa en dramatisk kontrast och gärna en harmonisk balans i rummet.

 

Japandis 5 grundelement

1 // Skippa det onödiga i din inredning och prioritera i stället få men bra saker, som kvalitetsmöbler eller arvegods som du håller kärt.

2 // Välj mjuka och organiska former som återkommer över flera ytor. De bidrar med en mjuk atmosfär i rummet och till en känsla av meditativt lugn.

3 // Håll färgerna dämpade och naturliga, men låt gärna enskilda element bryta av. Till exempel med en färggrann vas eller sittpuff.

4 // Ta inspiration från yin och yang och skapa kontraster med mörkt trä mot ljusa textiler, eller ljust trä mot mörkare objekt.

5 // Ställ lampor, möbler och växter nära golvet. Det understryker förnimmelsen av att vara jordnära.

Shoppa Japandi