Korg
Korg

DIY: Panelvägg

Drömmer du om att piffa upp ditt hem lite extra, men är inte helt säker på hur du ska göra det?


Vi guidar dig till hur du kan göra din egen panelvägg. Det är inte så svårt som man kan tro. 

1. Material

Det behöver inte alltid vara dyrt att piffa upp, och ge sitt hem ett mer ståtligt uttryck. Allt du behöver är en hammare, spik, lister, vattenpass, pensel och färg.

2. Mät

Ta en list och håll den horisontellt mot väggen. Håll den så högt som du vill att den översta listen ska vara. Använd ett vattenpass för att se till att den är helt rak. Använd en penna för att markera var listen ska sitta. För att få de finaste detaljerna, är det en bra idé att se till att listernas ändar är skurna på snedden. De kan också vara rakt skurna men det kommer inte att ge samma uttryck.   

3. Fäst listerna 

I varje ände av listerna hamrar du i en spik, så att listen sitter fast på väggen. Gör det hela vägen runt, så listerna bildar en kvadrat på väggen. Gör därefter så många kvadrater bredvid varandra och med det mellanrum som du själv tycker är snyggt. När du har gjort alla dina kvadrater, hamrar du fast en lång list över dem som markerar där din panelvägg slutar och utgör en fin ram. 

4. Måla

Det är en bra idé att sätta upp maskeringstjep på den översta sidan av den långa listen, så det inte kommer färg på resten av väggen. Glöm inte att täcka golvet så det inte kommer fläckar. Ta bort maskeringstejpen när du har målat klart, medan färgen fortfarande är våt. Du bestämmer själv vilken färg du vill måla din panelvägg i, men tänk på att det ska vara en färg som du kommer att uppskatta en längre tid framöver och att den ska passa ihop  med resten av din inredning.

5. Inred

När färgen har torkat och du har strukit som många lager som du tycker är passande, kan du börja att inreda rummet. En panelvägg passar bra både i ett vardagsrum, matrum eller hall och tillför extra charm.

Få mer inspiration till din heminredning