Korg
Korg

DIY: Dekorativa pumpalykta

Hösten är över oss vilket innebär att det är dags att skruva upp höstmyset - finns där något mysigare än kreativa DIY-projekt som du och dina vänner kan hjälpas åt med därhemma?

En pumpalykta är en nästan oemotståndlig höstklassiker som pyntar upp och sprider stämning framför ytterdörren. Vi har jobbat med den traditionella pumpalyktan och gjort en utförlig step-by-step guide så att du också kan trolla fram en dekorativ lykta därhemma.

Step-by-step: Pumpalykta

Du behöver en pumpa, en kulspetspenna, en kniv, en sked och skruvmejsel eller borrmaskin.

1. Använd kulspetspennan för att markera var du ska skära och använd därefter kniven för att skära längs med markeringarna.

2. Använd en stor sked för att ta bort innanmätet - holka ur pumpan ordentligt.

3. Använd en skruvmejsel eller borrmaskin för att göra hål i pumpan, måttligt placerade hela vägen runt. Om du vill kan du också sätta hålen lite mer strategiskt i form av snygga mönster.

4. Sätt i ett stearinljus eller en ljusslinga i pumpan när du är färdig. Använder du en ljusslinga kan du eventuellt göra ett lite större hål på baksidan som slingan kan dras igenom. 

5. Hitta en snygg plats åt din pumpalykta för en extra mysig höst.

Tips: Få ut mesta möjliga av din pumpa

Förläng din pumpas livslängd: Om du gärna vill njuta av din pumpalykta så länge som möjligt så är det en bra idé att invändigt pensla pumpan med Atamon. Detta förhindrar uppkomsten av mögel och pumpan ruttnar inte lika snabbt. Alternativt kan du använda olja eller vaselin som också ökar livslängden.

Rostade pumpakärnor: Kasta inte pumpakärnorna som du har holkat ut ur pumpan. Rengör istället dessa genom att ta bort pumpaköttet och koka dem sedan i saltvatten i cirka 20 minuter. Avsluta sedan med att baka dem i ugnen i 160 grader i 30 minuter med olja och salt. Kom ihåg att vända på kärnorna under tillagningen. De rostade pumpakärnorna smakar gott som snacks eller i en sallad eller soppa.

DELA MED OSS OCH ALLA ANDRA

Har du testat denna DIY vill vi jättegärna se resultatet. Tagga dina foton med #ILVAsverige och @ilvasverige så både vi och alla andra kan se din fina lykta och känna höststämningen 🧡

MAXA HÖSTMYSET MED DESSA PRODUKTER

FÅ MER INSPIRATION TILL HÖSTEN