SPARA EXTRA 10% på allt* - använd rabattkoden: 10pV32SE *Gäller ej Fast Pris

Korg
Korg

Goda råd om trädgårdsmöbler

Läs mer om trädgårdsmöbler i polywood

Det syntetiska plastträet polywood är som hittat för trädgårdsmöbler. Det liknar riktigt trä men kräver minimalt med underhåll och har lång livslängd. 

Materialet avvisar fukt och mögel och kan dagligt enkelt tvättas av med vatten och såpa. Det rekommenderas att du använder bordsunderlägg och undviker glasprodukter direkt på ytan i skarpt solljus p.g.a. förstoringsglaseffekten. När det inte är säsong förvarar du bästa dina polywoodmöbler i ett torrt och ventilerat rum.

För underhåll rekommenderar vi: Guardian poly wash.

Läs mer om den populära polyrottingen

Polyrotting är ett gradvis välkänt material för trädgårdsmöbler. Det är väder- och UV-beständigt, tåler höga temperaturskiftningar och kräver med minimalt underhåll.

Polyrotting rengörs med en blötlagd borste och såpavatten. Du bör undvika rengöring med högtryckstvätt och skrapande eller slipande rengöringsmedel. När det inte är säsongen förvarar du bäst dina polyrottingmöbler i ett torrt och ventilerat rum.

För underhåll rekommenderar vi: Guardian poly wash.

Bli klokare på FSC-certifierat eukalyptus

FSC-certifierat eukalyptus är ett miljövänligt val. Det är producerat och designat för det nordiska sommarklimatet och är efterbehandlat med en olja som förebygger sprickor. Se exempelvis de ljuvliga Langkawi loungesofforna, som är framställda i FSC-certifierat eukalyptus.

Kom ihåg att trä alltid ska efterspännas när det har anpassat sig till nya miljöer.

När det inte är säsong förvaras dessa möbler bäst i ett torrt och ventilerat rum.

Vill du veta mer om möbler i akaciaträ?

Akaciaträ är en hård träsort som används till både målade och oljade möbler.

Om ytan får sprickor p.g.a. träets naturliga anpassningsprocess bör målade möbler putsas med finkornigt sandpapper och lagas med reparationsfärg - annars kan fukt tränga in och färgen kommer att flagna bort.

Målade och oljade möbler i akacia rengörs med milt såpavatten och förvaras i ett frostfritt utrymme om vintern - undvik att täcka möblerna med t.ex. plast. Oljade möbler i akacia behandlas med utomhusolja. 

Bambu - det hållbara alternativet

Ett av de nyare men extremt populära materialen, är bambu och med goda anledningar. Det är mycket starkt och enkelt att bearbeta under produktion. Samtidigt är det hållbart då bambu växer väldigt snabbt och producerar 25 gånger mer virke per hektar än lövskog.

Bambu kan få en djup glöd som liknar teakträ. Det uppstår naturligt p.g.a. rörens sockerinnehåll när bambun ångas under tryck. Sörj för att mätta bordsplattor i bambu med olja innan användning. När det inte är säsong ska bambu förvaras inomhus i ett ikke-uppvärmt rum.

För underhåll rekommenderar vi: Guardian träolja.

Naturbambu och naturrotting

Många korgmöbler är producerade i naturmaterial som rotting och bambu. Rottingen kommer från samma växtfamilj som tropiska palmer. Den är besläktad med exempelvis lianer och bambu. 

Rotting och bambu i sin naturliga form är känsligt mot väder. Vi rekommenderar därför inte att möblerna används för utomhusbruk.

Möbler i rotting och bambu kan hålla i många år om de står i uterum eller på en skyddad terrass. Utsätts möblerna för regn och sol kommer de snabbt att förändra i färg och förlora sin naturliga glöd.

Möbler i naturrotting och naturbambu bör förvaras torrt och ventilerat utanför säsong. Dock får rummet ej vara för torrt då möblerna kan torka och därmed förlora sin elasticitet och brytas. Det kan vara bra att med jämna mellanrum spraya möblerna med demineraliserat vatten eller tillfälligt placera möblerna ute i fuktigt väder, dock ej direkt under regn.

Till dagligt underhåll rekommenderar vi rengöring med en urvriden trasa.

För grundlig rengöring rekommenderar vi Guardian lacktvätt. Rengörs med en mjuk borste som sköljs med rent vatten.

Läs mer om de klassiska mahognymöblerna

Några av ILVAs mest charmiga möbler framställs i målad mahogny. Se exempelvis den klassiska Rosenlund-serien.

Det är ett levande material och påverkas som allt annat trä av fukt och temperatur. Om kåda eller olja tränger igenom färgen tas det enkelt bort med grundrens. Under mycket torra förhållanden kan det uppstå sprickor i färgen och träet kan absorbera fukt - reparera sprickorna med färg.

När det inte är säsong ska målad mahogny förvaras inomhus och i ett torrt och ventilerat utrymme - du bör inte täcka möblerna med plast.

Drömmer du om behagliga trädgårdsmöbler i textilin?

Textilin är ett miljövänligt material som passar utmärkt för trädgårdsmöbler. Det består av polyesterfiber täckt med vinyl som ger en god sittkomfort då materialet inte töjer sig. Samtidigt kan regn och smuts med lätthet passera genom de små hålen.

Textilin rengörs med svamp, trasa och såpavatten. När det inte är säsong förvarar du bäst dina textilinmöbler i ett torrt och ventilerat rum.

Läs mer om fibercement

Om du gillar den råa looken kan du med fördel välja trädgårdsmöbler i fibercement. Det är ett starkt naturmaterial med en lätt men stark yta som är väderbeständig. Kom ihåg att mätta ytan med vax. Eventuella mindre sprickor kan försiktigt slipas ner och salt- samt kalkavlagringar kan tas bort med ättika - kom ihåg att efterpolera med vax. När det inte är säsong förvarar du dina fibercementmöbler i ett torrt och ventilerat rum.

För underhåll rekommenderar vi: Guardian stone sealer alternativt Guardian bivax.

Läs mer om de tåliga trädgårdsmöblerna i teak

Trädgårdsmöbler i teak är ytterst tåliga då träet naturligt är mycket hårt och oljerikt. Du kan välja att låta dina trädgårdsmöbler i teak vara obehandlade. De kommer med tiden då få en silvergrå yta. Annars kan du välja att oljebehandla dem under hela sommaren varpå de kommer behålla en varm och gyllene glöd.

Möbler i teak tål att stå ute hela året, men du förlänger möblernas livslängd genom att förvara dessa i ett torrt och ventilerat rum när det inte är säsong.

För underhåll rekommenderar vi: Guardian ädelträrens och Guardian träolja till trädgårdsmöbler.

Läs mer om fördelarna med trädgårdsmöbler i plastfiber

Trädgårdsmöbler med de väderbeständiga plastfibrerna är för dig som önskar möbler som inte behöver annat underhåll än med en blötlagd trasa emellanåt. Samtidigt är trädgårdsmöbler med plastprodukter på sitsen och rygg blivit bättre i kvalitet och design. Det betyder att du enkelt kan få snygga och hållbara möbler även om du väljer plast.

Läs om hur du tar hand om dina trädgårdsmöbler i natursten

Natursten som granit, marmor och skiffer tåler stora mängder värme - en stor fördel när sommaren bjuder på skarp sol och höga temperaturer. Med alla former av natursten är det viktigt med grundligt underhåll med de rätta underhållsprodukterna, både innan och under användning. Använd en stenolja som säkrar dig långvarig glädje av materialet. Natursten förvaras utomhus hela året.

För underhåll rekommenderar vi: Guardian stone sealer.

Glöm inte parasoller och paviljonger

När solen tittar fram en varm sommardag kan det vara skönt att svalka sig i skuggan under ett parasoll eller en paviljong. Om det skulle uppstå fläckar eller smuts på duken kan du rengöra tyget med en svamp och milt såpavatten. Kom ihåg att grundligt skölja av med vatten.

När parasollet inte används förvaras den bäst torrt och täckt - så undviker du fläckar.

Tips för underhåll av dina trädgårdsdynor

Dynor för utomhusanvändning är ofta gjorda i polyester, dralon eller bomull. Undersök produktinformationen om dina dynor tåler maskintvätt. Efter maskintvätt ska du placera dynorna på högkant för att torka - på detta viset torkare de fortare. Om dina dynor inte tåler maskintvätt kan du få bort damm och smulor med en dammsugare samt smuts och fläckar med en ren luddfri trasa. När det inte är säsong förvarar du bäst dina dynor på en torr och ventilerad plats.