SPARA EXTRA 10% på allt* - använd rabattkoden: 10pV32SE *Gäller ej Fast Pris

Korg
Korg

Goda råd om skiffer

Vad är skiffer?

  • Skiffer är mycket finkornig och oftast skiktad sedimentär bergart, som kan klyvas i tunna plattor. Skiffer är lätt att förarbeta och är ett hållbart och starkt material som har använts i århundranden till fasad – och takbeläggning, klinkers, tavlor, bordsskivor mm.
  • Varje bordsskiva är tillverkad av ett unikt stycke skiffer, som är bruten natursten och med begränsad efterbehandling för att framhäva stenskivans individuella uttryck.
  • Skiffer har en hård yta, men det är luft mellan varje lager. Skiffern är efterbehandlad med en olja. På så sätt förlängs genomträngningstiden, vid olyckor med spillda vätskor på ytan.

Rengöring av skiffer

Daglig rengöring:

  • För daglig rengöring av skifferskivor rekommenderas avtorkning med en mjuk trasa eller handduk som fuktas med varmt vatten, efterföljt av avtorkning med en ren och torr trasa eller handduk.
  • Använd aldrig starka och sura rengöringsmedel, diskmedel eller skursvampar.

Grundlig rengöring:

  • En mer grundlig rengöring kan utföras med lite såpvatten. Torkar efteråt med en ren och fuktig trasa så inte såparester efterlämnas och avsluta med en ren och torr trasa.

Vård och underhåll:

Det rekommenderas att man regelbundet behandlar skifferytor med Guardian Stone Oil, som ger skiffer en djupare mörkgrå färg och förlänger genomträngningstiden, så skifferytan förbli underhållsvänlig.

Fläckar och skador

Undvik direkt kontakt med vätskor (vatten, vin, läsk, rödvin etc.) och sura matvaror (citrusfrukter, ketchup etc.). Torka omedelbart bort spillda vätskor för att undvika skador/missfärgningar på ytan. Använda alltid skärbräda och underlägg.

Värmeskador och brännmärken

  • Placerar aldrig varma grytor och pannor direkt på skifferskivan, då detta kan påverkar stenmaterialet och resultera i repor och avskavningar.
  • Var uppmärksam på värmeutveckling från ljusstakar och stearin från stearinljus.

Dessa typer av skador kan INTE tas bort eller repareras.