Korg
Korg

Skötsel av klädsel

Soffor, fåtöljer, bäddsoffor etc.

GenerelLt

ILVAs möbler är tillverkade av solida material som säkerställer lång livslängd. Men för att förlänga livslängden krävs underhåll. Du undviker inte underhåll om du vill behålla möblerna i många år. Men valet av material, typer av tyg/läder på exempelvis soffor, har stor påverkan på hur mycket underhåll man kan förvänta sig.

Montering och allmän användning

När du får ditt nya produkt rekommenderar vi att du börjar med att försäkra dig om att informationen på produkten överensstämmer med din beställning. Om det finns oenigheter är det alltid lättare för oss att hantera returen om den är i originalförpackningen.

Om du eventuellt har beställt soffan med höger- eller vänstervänd schäslong, bedöms detta alltid utifrån att man står framför soffan och tittar mot den. Har du köpt en U-uppställning med vilo- och schäslongmodul, så är det alltid schäslongmodulen som avgör om den är placerad till vänster eller höger.

Höger- och vänstervänd soffa

Utför monteringen utan att använda en kniv. Var alltid två personer och lyft varan försiktigt. Följ bruksanvisningen för montering steg för steg. Monteringsanvisningen finns online under varje enskild produkt.

Observera att varan kan ha haft en längre transporttid när den tas emot. Dynor, fasta säten och ramar kan därför ha fått små temporära veck eller snedheter, som snabbt kommer att rätta till sig när varan tas i bruk. Banka upp dynorna ordentligt med kraft och slät ut tyget genom att stryka med händerna från mitten och ut mot sidorna, och ge möbeln lite tid att acklimatisera sig. Inom 14 dagar kommer möbeln ha acklimatiserat sig till temperaturen och luftfuktigheten i ditt hem.

Undvik att skjuta runt på möblerna. Det är en kraftig belastning för benen. Om de måste flyttas, lyft dem på ett säkert sätt.

Placera inte stoppmöbler nära värmekällor (20-30 cm från element. Eldstad mer än 1 meter).

Sätt filt/skydd under benen för att undvika repor och friktionsljud. Det är ditt eget ansvar att sätta på och underhålla dessa.

På vissa tyger kan det finnas lite lösa trådar som syns vid mottagandet. Dessa kan enkelt klippas av. Det försämrar inte produkten.

Undvik att placera möbler i rum med hög luftfuktighet, eftersom det kan leda till mögel, missfärgning och försämrad kvalitet.

Skydda tyg- och särskilt lädermöbler från direkt solljus så att de inte förlorar färgen. Även om varorna kan ha hög färgäkthet tål de flesta inte direkt solljus utan att blekna. Undvik att placera lädermöbler nära värmekällor som element och eldstäder, eftersom det torkar ut lädret.

knarrande SOFfoR

Ibland kan du uppleva att soffan knarrar när den precis har levererats eller om du flyttar den. De material som soffan är tillverkad av är flexibla och kan ge vika vid förändringar som till exempel temperatur, luftfuktighet eller helt enkelt en ny placering. Så snart soffan har vant sig vid de nya omgivningarna slutar knarrljuden. Annars kan du försöka med följande tips:

  • Dra ut soffan lite från väggen så att luften kan cirkulera. Om den står för nära väggen kan det orsaka knarrande ljud. Benen kan eventuellt stå mot golvlister.
  • Om soffan är sammansatt av flera delar, försök att separera dem så att du kan höra om det även knarrar när soffan är isär. Ofta beror knarrande ljud på att moduldelarna eller chaiselongdelen inte har satts ordentligt ihop.
  • Om soffan är monterad med kopplingar kan du försöka placera en bit gammalt tyg eller ett täcke mellan de två metall delarna.
  • Det kan också vara golvet som knarrar. Försök att lägga en matta, filtduttar eller annat mjukt under benen på soffan. Speciellt om du har trägolv och filtduttar som har varit påsatta och har blivit slitna. Du har själv ansvaret för att säkerställa filtduttar under benet.
  • Efterspänn alla skruvar, ben och monteringsbeslag under soffan, kopplingsbeslag mellan modulerna och de inuti soffan som håller t.ex. utbytbara armstöd på plats. Dessa kan och kommer med tiden att bli lite lösa.
  • Om det fortfarande knarrar efter kontroll av ovanstående, spela in en video och använd ILVAs reklamationsformulär, som du kan hitta här: Reklamationsformular

Toleranser

Stoppade möbler är handgjorda möbler, tillverkade av mjuka material och är ofta uppbyggda som moduler. Därför bör man förvänta sig vissa toleranser när det gäller fogar och sömmar. Måtten som anges på stoppmöbler är riktlinjer och mäts från det bredaste/högsta punkten. Det betyder att om stoppningen är rund på mitten av armstödet, är det här den bredaste/längsta punkten på soffan. Ju mjukare en soffa är i sin stoppning, desto större toleranser kan förekomma.

Kemikalier - hållbarhet

På ILVA strävar vi efter att ha certifierade och miljömärkta produkter och arbetar hårt för att uppnå detta på alla våra produkter. Alla våra produkter följer EU:s REACH-initiativ, som har strikta krav på användning och närvaro av kemikalier i möbler. Läs mer om kemikalier och hållbarhet här.

underhållning

Att dra åt alla skruvar och ben efter några månader, vid köp av en ny soffa och därefter ett par gånger om året, säkerställer att möbeln inte börjar röra sig och därigenom avger ljud under användning.

Dammsug alla ytor med en mjuk borste och lågt sug på dammsugaren. Det är viktigt att regelbundet dammsuga stoppade material, eftersom smuts fungerar som sandpapper på tyger och läder.

Lädermöbler kan eventuellt torkas av från damm med en lätt fuktig trasa.

Alla sitt- och ryggkuddar kommer att ändra form med användning. En kraftig "uppbankning" av kuddarna är därför nödvändig med jämna mellanrum. Kuddar med kraftigt stoppningsmaterial kan kräva en hårdare uppbankning, men inte lika ofta. Å andra sidan kommer mjukare stoppningsmaterial snabbt att anpassa sig efter kroppen och behöver puffas till regelbundet.

Stoppade möbler är tillverkade av flexibla material, så det kan uppstå exempelvis sittveck på stora ytor. Detta är helt normalt och underhålls genom att glida händerna från mitten av dynan och ut mot sidorna. Tyget eller lädret ska inte vara helt stramt runt dynorna, eftersom det då kan påverka flexibiliteten och mjukheten.

Det kan förekomma skillnader i fastheten mellan olika kuddar. Detta kommer att försvinna med tiden. Orsaken är att skummet består av många cellväggar, och det är först när dessa cellväggar "krossas" som skummet får sina elastiska egenskaper. En ny soffa kommer därför vanligtvis kännas lite hård, men kommer med tiden att bli mjukare. Detta är normalt.

Ett hörnmodul på en soffa kan ibland kännas som om man sjunker lite djupare än på de andra sittplatserna. En av orsakerna till detta är att man oftast sitter med hela sin vikt eftersom man oftast sitter djupare och lyfter sina ben från marken, något man vanligtvis inte gör när man sitter normalt på de andra platserna.

DETaljer att notera

Även om möbler kan se robusta ut, tål de inte alla påfrestningar. Till exempel kan en armstöd inte tåla att man sitter på det eller lyfter i det.

"Lösa kuddar" som är sydda fast på soffan klarar inte av att man lyfter i dem. Möbler är vanligtvis konstruerade för att tåla belastningar upp till maximalt 110 kg (personvikt) per sittplats. Om man belastar soffan genom att exempelvis hoppa i den finns det stor sannolikhet att stommen kan gå sönder.

Om vardagsrummet används för måltider som intas vid soffbordet framför TV:n bör man vara medveten om att både läder och tyg bryts ner av fett från mat, så var försiktig med att spilla. Även små mängder fett från till exempel popcorn kan starta en nedbrytningsprocess. Säkra soffans livslängd genom att lägga en matta över om man ska äta i soffan.

Observera att repor och skador från till exempel metallföremål och nitar kan lossa eller ta bort fibrerna i tyget och skada både tyg och läder. Om man skulle vara otursam och dessa trådar har dragits ut kan man med en större nål eller sticka trycka tillbaka dem på andra sidan.

Om flera personer sitter i en soffa kan man hamna i mellanrummet mellan två dynor. Vi rekommenderar att det inte sker ofta eftersom det oftast inte finns någon fjädring under mellanrummet. Det innebär att materialen i dynan utsätts för större kraft än om man sitter i mitten och har fjädring.

En soffa som är designad för att vara djup och mjuk kommer oftast att ha en rynkad look.

ILVAS tyg- Och LäDERKOLLEKTION

skötsel av textil och tyg

För att göra tyget mer motståndskraftigt mot smuts och damm bör det alltid impregneras, och detta kommer inte att förändra tygets utseende eller andningsförmåga. Möbelöverdrag kan vara tillverkade av plast, naturfibrer eller syntetiska fibrer. Kom ihåg att skydda mot direkt solljus. För vanligt bruk bör ljusäktheten inte vara under 4 (skala från 2 till 8). Särskilt röda och orange färger bleknar i direkt dagsljus.

Överdrag med lugg, som velour, kan ändra färg när ljuset kommer från olika riktningar. Samma sak kan hända om luggen trycks ner. Det är inte en felaktighet utan naturligt för materialet. Ullvelour har en större förmåga att återfå sin form än de flesta syntetiska velourtyger. Färgförändringar är ljusfenomen och påverkar inte slitstyrkan. Man kan köpa en velourborste för att resa upp luggen igen om den inte reser sig själv.

Möbelöverdrag kan vanligtvis inte tvättas. Underhållet består av dammsugning och eventuell försiktig fläckborttagning utan användning av kemiska rengöringsmedel. Att överdraget är avtagbart betyder inte att det alltid kan rengöras eller tvättas. Kontrollera om det finns tvätt-/rengöringsanvisningar sydda på. Om det inte finns några märken kan det inte tvättas.

Mörka färger kan i början avge färg på ljusa tyger om de gnids mot varandra. Var uppmärksam på till exempel nya jeans mot en ljus tygsoffa. Kläder med metallnitar, stora järnsnäppen eller annat hårt material kan slita hårt på möbeltyger och bör undvikas i dagligt bruk av möblerna.

Fläckborttagning från möbelöverdrag bör göras med försiktighet.

LjusSäkthet

Är en term som beskriver tygets förmåga att behålla sin ursprungliga färg när det utsätts för solljus. Skalan för ljusäkthet sträcker sig från 1-8, där 8 är det bästa. Bomull har generellt sett låg ljusäkthet, medan ull oftast har hög ljusäkthet. Även med en ljusäkthet på 8 kan det fortfarande ske en färgförändring. Vi rekommenderar att köpa tyg med minst ljusäkthet 4.

Martindale

Är enheten som används för att beskriva slitstyrkan på möbeltyg. För soffor i privata hem rekommenderas en miniminivå mellan 15 000 och 25 000 Martindale för att klara normalt slitage. Jämfört med detta rekommenderas vanligtvis att man använder tyger med över 50 000 Martindale i offentliga miljöer, som t.ex. tåg och bussar, och 80 000 i exempelvis flygplatser och lobbyer. Ett möbeltyg med till exempel 100 000 Martindale kan fortfarande skadas av vassa kattklor, men det kommer att klara av en stor mängd trafik.

Pilling

Pilling är det de flesta skulle kalla "noppor" – små textilbollar som också sitter på dina stickade tröjor. Det är faktiskt bara överflödiga fibrer som kan komma både från möbeln och från dina kläder, kuddar och filtar. Naturtextilier avger ofta flest fibrer. Pilling har för många blivit ett negativt laddat ord och missförstås ofta, som om det vore en sämre textil om det finns lite överflödiga fibrer på tyget. Det är inte sant. Vid reklamationer tittar man vanligtvis på om det är yttre fibrer eller om de kommer från själva tyget. I de flesta fall är det dock fibrer från kläder, filtar eller täcken.

Så förebygger du pilling
Städa soffan regelbundet med den mjuka munstycket på dammsugaren för att avlägsna överflödiga fibrer och damm/sandkorn innan de börjar bilda noppor. Om det redan har kommit lite överflödiga fibrer på din soffa, kan de enkelt avlägsnas med en luddrulle eller en elektrisk textilrakhyvel.

UlL

Ull är både smutsavvisande (i högre grad än andra naturfibrer), elastiskt och slitstarkt. Ulltyg kan i början avge lite överflödiga fibrer från ytan - pilling. Detta påverkar inte kvaliteten.

 

LINNE

Linnetyg har god slitstyrka men kan vara känsligt för att knycklas och är benäget för att samla smuts. Tänk på att det inte tål kemisk rengöring, textilrengöring eller impregnering, och att undvika att torka med en fuktig trasa för att undvika gula fläckar. 

BomulL

Bomull har god slitstyrka, men tryckta mönster är inte motståndskraftiga mot slitage och solljus. Grova tyger som denim sliter hårt på bomull. Bomull är olämpligt för möbler som utsätts för mycket solljus eller intensiv daglig användning. Var försiktig med att rengöra bomull eftersom färgen kan förändras. Om överdraget är avtagbart, se till att följa tvättråden innan tvätt. Om det inte finns några anvisningar kan tyget inte tvättas.

 

Syntetiskt fiber, polyester, nylon, mikrofiber, velour, polypropylener m.M.

Är slitstarka och lätta att underhålla. Gnistor kan lämna små hål. Mikrofiber är också en typ av syntetisk fiber. De är vanligtvis både slitstarka och enkla att sköta om. De kan försvagas i fuktigt tillstånd och tål inte att gnuggas under fläckborttagning. Följ anvisningarna eller fråga säljaren. Velour kan ändra utseende och färg beroende på ljus och vinkel, vilket är en naturlig egenskap för velour.

 

PÄLSIMITATION

För att pälsimitationen ska behålla sin ursprungliga look och inte tappa struktur, är det viktigt att man regelbundet dammsuger och vädrar pälsen försiktigt.

Skötsel av läder

Äkta läder är en ren naturprodukt, och precis som med trä finns det inte två som är helt lika. Hudens utseende och egenskaper varierar beroende på vilken del av djuret den skurits från och vilka påfrestningar den har utsatts för, vilket bidrar till att skapa en unik möbel. Naturmärken som inte är fel, utan helt naturliga, kan vara:

  • Sår efter insektbett, revor och sprickor från grenar eller taggar. Om såret har läkt samman finns det ingen försvagning av lädret.
  • Fettremsor från området runt revbenen syns också i det färdiga lädret och betonar hudens naturliga karaktär.
  • Veck (nackveck) kan variera i art från djur till djur. Dessa veck kan skönjas i det färdiga lädret och bidrar till att framhäva att det handlar om en naturprodukt.
  • Ätskador från exempelvis gödsel, som har lämnat frätande märken på huden. Svamp och ringorm förekommer på många djur.

Dessa oregelbundna variationer är karakteristiska för äkta läder och ger en unik historia.

Lädertyper

Det är viktigt att tydliggöra ens önskemål och tillsammans med säljaren hitta det läder som motsvarar ens behov.

Anilinläder

Anilinläder tillhör den mest exklusiva kategorin av läder. Kännetecknande för denna lädertyp är att det är nästan orört från naturens sida. Det innebär att naturliga märken som insektsbett och nackveck är synliga - detta är inte fel, utan bör ses som adelstecken som visar att det är ett kvalitetsläder. Strukturella skillnader förekommer ofta på denna läderkategori. Det kan även finnas tydliga färgskillnader, eftersom det är naturligt läder. Det är ett mycket öppet läder utan täckfärg och ytbeläggning, vilket ger fantastisk komfort men samtidigt gör det mycket mottagligt för spill och fläckar.
Lädret är genomfärgat och ytan är grundläggande sett ganska naken. I vissa fall har lädret fått en lätt smutsavvisande ytbehandling i form av en tunn impregnering. Alla naturmärken kommer att vara synliga på skinnet, vilket samtidigt innebär att skinnet fortsätter att andas. Detta bidrar i hög grad till läderets komfort och exklusivitet. Lädret är mjukt, lyxigt och smidigt. Ljusäktheten är inte hög, vanligtvis 4 eller lägre, varför det bör skyddas mot direkt ljus. Det absorberar lätt vätskor och fett, till exempel från håret, och blir ofta mörkare med användning, med andra ord får det med tiden patina.


Nubuckläder

Är ett lätt slitet anilinläder där det naturliga och mjuka lädret framhävs. Färgförändringar, djurets egen struktur, insektsbett, ärr och gödselfläckar är synliga. Lädret har därför hög komfort och möjlighet att andas, men är samtidigt mycket känsligt för fläckar. Nubuck bör impregneras innan användning och rengöras och impregneras 4-6 gånger om året.

Semianilinläder

Har fått ett tunnare lager färg och ytbehandling jämfört med det täckfärgade lädret. Denna behandling gör lädret mer motståndskraftigt och lättare att underhålla. Samtidigt behåller lädret sin goda sittkomfort. De naturliga märkena kommer också till viss del att synas på semianilin. Fördelen är att det kombinerar den naturliga utseendet som kännetecknar anilinläder med en god hållbarhet och en enklare underhåll. Semianilin tål hårt slitage och är inte lika mottagligt för fett och ljus som anilin.

Däckfärgat läder

Har högre ljusäkthet än anilinläder, eftersom däckfärgat läder är ytbehandlat. Det står emot de flesta påverkningar från användning och är lätt att underhålla. Lädret har fått ett lager färg samt ett lager transparent ytbehandling för att göra lädret mer motståndskraftigt mot smuts, fläckar och vätskor. Däckfärgat läder är vanligtvis antingen slipat eller präglat. Detta innebär att endast mycket få naturliga märken kan ses på ytan. Rengöring utförs med dammsugare med mjukt munstycke. Ytbehandlat läder rengörs med en mjuk trasa, eventuellt fuktad i demineraliserat vatten. Vid noggrann rengöring bör man använda en professionell rengörings- och skyddsprodukt för att skydda lädrets yta mot smuts och fläckar, samtidigt som den hjälper till att hålla lädret smidigt. Fråga säljaren om vad ditt läder mår bäst av. En effektiv läderkräm hjälper till att behålla ytan intakt. Följ alltid bruksanvisningen. Om ytan är bruten kan olja och kräm orsaka fula fläckar.


OBSERVERA! Använd aldrig diskmedel, sulfater, lösningsmedel eller andra rengöringsmedel på läder. Tidigare användes främst tvålspån, men på grund av förändringar i garvningsprocessen och det faktum att de flesta tvålspån inte är naturliga (fyllda med kemiska tillsatser), är det inte längre rätt vård för läder. Tvålspån som inte är naturliga torkar ut lädret och ger ingen skydd.

spalt

Har ingen narv, det är insidan av huden. Den är sedan präglad, färgad och ytbehandlad. Ska underhållas som däckfärgat läder.

mocka

Får endast rengöras med en dammsugare och inte med vatten eller såpa. Mocka får INTE behandlas med läderfett.

By-Castläder

Är spalt (insidan) som har fått en konstgjord narv och sedan har fått en polyuretanfilm ovanpå. Denna typ av läder har samma sittkomfort som Skai (plast), vilket innebär att produkten inte kan andas, och det kan kännas lite fuktigt att sitta på. Slitstyrka och motståndskraft mot smuts är rimliga. För att behålla plastöverflaten smidig bör den rengöras med en rengöring och efterbehandlas med en lämplig kräm. Detta bör göras 2 till 4 gånger om året beroende på luftfuktighet, solljus och temperatur. Daglig rengöring görs med en torr trasa. By-Cast är känsligt för värme, var försiktig med glödande föremål osv. Om ytan skadas så att det finns en passage ner till lädret kan det i vissa fall repareras.

Bonded läder/ återvunnet läder

Bonded läder bör inte jämföras med läder; det har inte samma egenskaper eller hållbarhet. Om man ska jämföra bonded läder med trä skulle det vara spånplatta. Plattor som är tillverkade av överskottsträ och limmade ihop.

Bonded läder är på samma sätt tillverkat av överskottsläder + en konstprodukt, t.ex. vinyl, som är sönderdelat och sedan pressat ihop under tryck. Det limmas sedan på en textilbaksida. Slutligen får det en polyuretanbeläggning som ger glans och en viss styrka. Produkten är nästan underhållsfri – dock kan man torka av den med en urvriden trasa med kokt avsvalnat vatten eller kolsyrat vatten.

Man bör inte använda starka rengöringsmedel eftersom det löser upp ytan.

Pull-up läder

Betraktas antingen som anilin- eller semianilinläder som har behandlats på ett speciellt sätt för att ge en spännande och karaktärsfull look. Ytan kan vara behandlad med vax eller olja för att skapa en ytterligare speciell effekt. Pull-up läder rengörs med en rengöringsprodukt och behandlas sedan med en speciell Pull-up-kräm 4-6 gånger per år. Pull-up effekten innebär att lädret får en "gammal look". Det betyder att när man sträcker på lädret blir det ljusare i botten och lädret ser därför "använt" ut från början.

Daglig underhållning av lädermöbler

ChatGPT

Läder är en naturprodukt och blir ofta vackrare med åldern om du ser till att lädret får rätt vård. Många människor glömmer dock att vårda sina lädermöbler och slutar med slitna och missfärgade möbler som ingen vill äga. Det är därför upp till dig hur länge din möbel ska hålla.

Läder har från början fått ett ytskydd, men det tillsätts kroppsfett från händer och nacke genom regelbunden användning. Regelmässig rengöring och skydd av ditt lädermöbel är därför nödvändigt, annars kommer kroppsfettet med tiden att bryta ned ytskyddet. Detta kan leda till missfärgning, fettfläckar och göra lädret mer sårbart för vanligt slitage, vilket kan resultera i sprickor på ytan.

Fördelen med läder är att det är lätt att underhålla. Det kräver mycket lite vård och underhåll, men det kan inte upprätthålla den angivna livslängden om det inte vårdas regelbundet. Det handlar om 2-4 gånger om året, beroende på användningsmönster.

  • Undvik att placera lädermöbler i direkt solljus eller nära värmekällor som radiatorer och vedspisar, eftersom det kan torka ut lädret.
  • Håll skarpa föremål borta från lädret.
  • Om du spiller vätska på dina lädermöbler, se till att torka upp det så snabbt som möjligt.
  • Dammsug dina lädermöbler en gång i månaden. Kom dock ihåg att använda det mjuka munstycket för att undvika repor.
  • Jeans och andra färgglada kläder kan orsaka missfärgningar.

Alltid kom ihåg att rengöra din lädermöbel innan du behandlar den med läderkräm. Det gäller oavsett om möbeln är ny eller gammal. När du behandlar med läderkräm kommer du att märka att lädret ändrar färg. Det är endast temporärt, och lädret återfår sin naturliga färg så snart vårdprodukten har absorberats. Kom ihåg att följa anvisningarna på produkten.

Lädermöbler bör vårdas mellan två och sex gånger per år, beroende på hur mycket möbeln används, smutsas ner eller torkar ut.

Konstruktion

Vanligtvis används fjädrar av stål, elastiska band eller plattor som underlag, och stoppningen görs med polyester- eller kallskum och fiberbomull. Kuddarna kan innehålla skum, granulat, fiberbomull, fjädrar, dun eller olika kombinationer.

Polydun, en kombination av material, kan ha en något kortare livslängd när den används i sittkuddar. Stoppningen behöver inte underhållas, men kan eventuellt dammsugas. All stoppning förändras med användning, så byt ut kuddarna om möjligt och sitt inte alltid på samma plats. Detta ger jämnare formning över hela sittytan, och möbeln bibehåller sin form bättre efter användning. Om stoppningen utsätts för hård användning, som tunga personer eller kontinuerlig användning hela dagen, bör en fastare stoppning med hög återhämtningsförmåga väljas.

När du tar emot soffan har kuddarna ofta legat ovanpå varandra och bör därför masseras eller bankas för att hitta sin form. Därefter tar det lite tid för dem att anpassa sig. Lösa kuddar bör bankas lätt för att inte kollapsa, detta gäller alltid äkta dun som saknar bärförmåga. Dun-kuddar kräver bara samma vård som en huvudkudde, skaka dem lätt eller banka dem. Kuddar med kraftigare fyllning kräver lite mer bankning. Ju större och tyngre kuddarna är, desto mer måste de bankas om de ska behålla formen. Alla kuddar har en tendens att ändra form med användningen. Ofta är mjuka kuddar, som veckar och rynkar sig lite, en del av den "bekväma looken" som möbeln är designad med. Om sådana kuddar ska behålla formen, krävs noggrann bankning nästan dagligen. Fråga säljaren om rätt behandling.

När soffan levereras har den inte varit i bruk och kommer därför vara hårdare än avsett. Med tiden kommer skummet att mjukna när soffan används. Som en tumregel säger man att skummet kommer att bli 15-20% mjukare över tiden. Hur snabbt detta sker beror på användningsmönstret. Så när du tar emot din möbel kommer den vara hårdare än du tänkt dig i designen, just för att kompensera för detta.

Ben

Ibland kan det finnas extra hål där benen ska monteras. Detta beror vanligtvis på att det finns olika ben att välja mellan. Kontrollera i instruktionerna hur många ben och skruvar som är avsedda för din möbel, samt deras placering.

hörnet i en soffa

Hörnet i en soffa används oftare än de andra sittplatserna, vilket kan göra denna plats mjukare snabbare om de andra platserna inte används lika mycket. Hörnhyndan blir vanligtvis den första som känns mjukare eftersom den används oftare och på ett annat sätt. Man har ofta fötterna från golvet, vilket innebär att man använder hörnhyndan med hela kroppsvikten. Av samma anledning kan den kännas lite mjukare än de andra platserna, eftersom den används med en annan kroppsvikt. Konstruktionen i hörnet är ofta också annorlunda. Fjädrarna kan vara riktade åt ett annat håll än sätet bredvid, och sätet kan vara något större och bidra till att ge en känsla av att hörnet är mjukare.

veck, rynkor och tyg som ändrar sig

Beroende på soffans modell, konstruktion och material kommer naturliga veck att bildas i tyget i takt med att möbeln används. Se till att regelbundet stryka handen lätt över tyget på soffan, från mitten och ut mot kanterna, för att släta ut veck och veck. Ju mjukare innehåll, desto fler veck.

Ånga kan i vissa fall ta bort veck. Här kan du använda en ångare eller ett strykjärn med ångfunktion. Oavsett metod är det viktigt att lägga en hårt urvriden kökshandduk emellan för att undvika att ånga direkt på tyget. Upprepa tills vecken har försvunnit, men ge tyget ungefär 30 minuters paus mellan varje ångning. Om tygbeklädnaden på dynorna rör sig kan det hjälpa att placera en halkfri matta mellan själva tygbeklädnaden och den inre dynan. Samma tips kan användas om sittyddynan rör sig något.

ojämna dynor/kuddar

Skum och alla dynor tenderar alltid att ändra form och bli lite mjukare med användning. Så för att säkerställa en jämn fördelning av stoppning i dynan och behålla dynans form är det en bra idé att skaka och banka dina dynor och kuddar regelbundet.
Ett annat bra tips är att byta ut kuddar och dynor, vända på ryggdynorna och inte alltid sitta på samma plats om det är fasta dynor. På det sättet sätter stoppningen sig mindre och sätter sig jämnare över hela sittytan.
Dynor med dun- eller granulatstoppning är något speciellt, eftersom de består av HR-skum kviltat med en mjuk topp av dun och polyeterfibrer. De är extra mjuka och luftiga. Stoppningen är sydd i kanaler eller fyrkanter (dessa kan med tiden bli mer synliga), vilket ska se till att allt det mjuka hålls på plats och inte förskjuts. Men precis som med alla andra kuddar och dynor är det viktigt att flytta runt på dem och ge dem en god banktur då och då så att dunen inte sjunker ihop, precis som med täcket eller kudden.
Banka på kuddarna. Massera dem ordentligt om de är fastsatta. Jämna ut tyget eller lädret genom att placera båda händerna i mitten av dynan och släta ut mot kanten för att ta bort eventuella sittveck. Det kan vara nödvändigt med tiden att justera dynan i överdraget så att alla hörn på överdraget matchar hörnen på stoppningen.

bäddsoffor

Bäddsoffor är inte konstruerade för att sova på varje dygn, utan är snarare avsedda som sängar för helger eller gäster. Det är därför viktigt att man tydligt kommunicerar sina behov med försäljaren i förväg. Bäddmadrassen kan köpas till om man önskar en mjukare komfort när man ska sova.