Korg
Korg

Goda råd om möbelklädsel

Kan vara av plast, naturfibrer eller syntetfibrer.
Kom ihåg att skydda klädseln mot solljus. Vid normal användning bör ljusäktheten inte vara under 4 (på en skala från 2 till 8).

 

Bomull

Bomull är mycket slitstarkt, men tryckta mönster är inte beständiga mot nötning och solljus. Kraftiga plagg som jeans etc. nöter hårt på bomull.
Bomull lämpar sig inte för möbler som utsätts för mycket solljus eller kraftig nötning. Framförallt borstad bomull bör bara användas på möbler som inte används så ofta. Var försiktig vid rengöring av bomull eftersom färgerna kan ändras.
Löst vävda bomullstyger lämpar sig inte för möbler. Om klädseln är avtagbar bör du läsa tvättråden före tvätt. Om tvättråd saknas tål tyget inte tvätt. Det är bara några få möbeltyger som tål tvätt.

 

Ull

Är både smutsavvisande och elastiskt.
Glöd som tas bort ögonblickligen lämnar inga märken. Ylletyger kan ludda lite i början (pilling), men det har inte någon betydelse för kvaliteten.

 

Linne

Linne är mycket slitstarkt, men tål inte att skrynklas för hårt. Därför bör linne inte användas till mycket mjuka kuddar. Linne drar åt sig ganska mycket smuts.

 

Alfatex® och andra syntetfibrer

Polyester, nylon, polypropylen m.fl. är slitstarka och lättskötta material. Cigarettglöd bränner små hål.
Det ser ut som möbelklädsel med lugg, exempelvis plysch eller velour, skiftar färg när ljuset faller in i olika vinklar. Samma effekt blir det om luggen pressas ned. Det är inte en defekt utan en karakteristisk egenskap hos tyget. Luggen på ullvelour reser sig snabbare än på de flesta syntetiska plysch- och velourtyger. Färgskiftningarna är ljusfenomen och påverkar inte slitstyrkan.

Mikrofibrer är också syntetfibrer. I de flesta fall är de både slitstarka och lättskötta. Mikrofibrer säljs under olika namn som Alcantara eller Alfatex® och det finns billiga kopior. De flesta mikrofibrer försvagas i vått tillstånd och tål inte att gnidas vid fläckborttagning. Följ anvisningarna eller fråga ILVA.

OBS! Möbelklädsel kan vanligtvis inte kemtvättas. Den rengörs med dammsugning och eventuellt fläckborttagning.

Ta aldrig av klädseln på dynor eller sittplymåer utan att rådfråga ILVA först. Att klädseln är avtagbar betyder inte att den kan tvättas eller kem-tvättas. Kontrollera om det finns en etikett med tvättråd fastsydd i klädseln.
Om det saknas tvättråd ska du rådfråga ILVA innan du tvättar den eller lämnar in den på kemtvätt. Det finns kemtvättar som erbjuder specialtvätt av möbelklädslar. Få garanti mot krympning.

Var alltid försiktig vid fläckborttagning på möbelklädslar. Rådfråga ILVA.
Nya tyger i mörka färger kan färga av sig på ljusa tyger om de gnids mot varandra. Var försiktigt om du exempelvis har nya jeans och sätter dig i en vit tygsoffa – eller har vita byxor och sätter dig i en ny soffa med mörk ylleklädsel.