Korg
Korg

Goda råd om marmor

Vad är marmor?

  • Marmor är en metamorf bergart som bildas genom att kalksten i en berggrund utsätts för högt tryck och höga temperaturer vilket medför att den ursprungliga bergartens kemiska sammansättning och kristallstruktur ändras. Temperaturen blir dock aldrig så hög att materialet smälter. Marmor finns över hela världen i olika färger och kvaliteter.
  • Varje bordsskiva är tillverkad av ett unikt stycke marmor, som är bruten natursten och är slipad och polerad för att framhäva stenskivans individuella uttryck.
  • Marmor har en öppen och porös yta, därför är den efterbehandlad med en försegling. På så sätt förlängs genomträngningstiden, vid olyckor med spillda vätskor på ytan.

Rengöring av marmor

Daglig rengöring:

  • För daglig rengöring av marmorskivor rekommenderas avtorkning med en mjuk trasa eller handduk som fuktas med varmt vatten, efterföljt av avtorkning med en ren och torr trasa eller handduk.
  • Använd aldrig starka och sura rengöringsmedel, diskmedel eller skursvampar.

Grundlig rengöring:

  • En mer grundlig rengöring kan utföras med lite såpvatten. Torkar efteråt med en ren och fuktig trasa så inte såparester efterlämnas, avsluta med en ren och torr trasa.

Vård och underhåll:

Det rekommenderas att man regelbundet behandlar marmorytor med Guardian rengöringsprodukter, som rengör ytan och förlänger genomträngningstiden, så marmorskivan förblir underhållsvänlig. Till marmor rekommenderar vi Guardian G-polish.

Fläckar och skador

Undvik direkt kontakt med vätskor (vatten, vin, läsk, rödvin etc.) och sura matvaror (citrusfrukter, ketchup etc.). Torka omedelbart bort spillda vätskor för att undvika skador/missfärgningar på ytan. Använda alltid skärbräda och underlägg.

Värmeskador och brännmärken

  • Placerar aldrig varma grytor och pannor direkt på marmorskivan, då detta kan påverkar stenmaterialet och resultera i repor och avskavningar.
  • Var uppmärksam på värmeutveckling från ljusstakar och stearin från stearinljus.

Dessa typer av skador kan INTE tas bort eller repareras.