Goda råd om lädermöbler
Äkta läder är en ren naturprodukt och därför gäller detsamma som för trä – det finns inte två hudar som är exakt likadana.
Lädrets utseende och egenskaper varierar också beroende på vilken del av huden det kommer från och hur huden har behandlats. Man kan skära bort bitarna med för stora avvikelser, men då blir lädret dyrt. Man kan också täcka avvikelserna med lack och färg, men då blir lädret styvare och plastigare – i gengäld blir det mindre ömtåligt. ILVA försöker alltid placera de största avvikelserna/ojämnheterna på möbelns baksida.
Det är viktigt att du noga överväger vad du vill ha och tillsammans med ILVA hittar den lädertyp som uppfyller dina behov och passar din plånbok.
Avvikelser (som alltså inte är defekter utan helt naturliga) kan vara:
- Sår efter rispor och skärsår från grenar, taggar eller taggtråd. Om såret är läkt finns det ingen risk för att lädrets styrka försämrats.
- Rynkor som kan variera beroende på djur. Rynkorna kan anas i det färdigbehandlade lädret och understryker att det är en naturprodukt.
- Frätskador från exempelvis gödning som orsakat skador på huden.
- Svamp och ringorm som många djur drabbas av.
Dessa avvikelser kännetecknar äkta läder och skiljer det från plast.
Lädret kan komma från nötkreatur eller bufflar. Buffellädrets struktur är grövre och dess utseende varierar mer.
Svinläder är olämpligt som möbelläder.
Läder garvas på flera olika sätt. Det vanligaste sättet för möbelläder är kromgarvning. Syntetisk garvning utan användning av krom är en ny metod som skonar miljön. Den används på vissa danska produkter.
Lädret färgas antingen med anilin, som ger den naturligaste ytan, eller med täckfärg. Täckfärg tränger inte in i lädret på samma sätt som anilin.
Det går inte att säga vad som är bäst – det är en fråga om tycke och smak. Läder med ett mycket tjockt lager täckfärg och eventuellt med en påtryckt, konstgjord narv förlorar de flesta av lädrets naturliga egenskaper och kan i värsta fall krackelera. I den här prisklassen är konstläder ofta bättre.
Allt läder bör skyddas mot solljus och hög värme. Ställ möblerna långt från söderfönster, braskaminer, värmeelement etc. Läder har ofta sämre ljusäkthet än tyg och det härliga anilinlädret bleknar mest.
Läder kräver inte särskilt mycket underhåll, men kan heller inte klara sig helt utan. Lädermöbler som utsätts för stort slitage, smuts, uttorkning etc. kräver mer underhåll än vid normal användning.
Fett bryter ned läder på samma sätt som textilier. Undvik att spilla fet mat, snacks osv.
Läder med ytskydd
Har ganska bra ljusäkthet och är lättskött. Det tål de flesta typer av användning.
Ytbehandlat läder rengörs med en mjuk trasa som eventuellt fuktats i demineraliserat vatten och vridits ur. Noggrann rengöring kan ske med tvålvatten, 1/4 dl tvålflingor till 1 liter varmt demineraliserat vatten, som får svalna före rengöringen. Undvik att gnida för hårt på lädret. Polera bort eventuella tvålrester med en torr trasa. Du kan även använda ett specialmedel som samtidigt håller lädret smidigt. Fråga ILVA vad dina lädermöbler mår bäst av.
Det är vanligtvis inte nödvändigt att fetta in lädret ytterligare. Kräm och olja ska användas enligt anvisningarna och med stor försiktighet. Om ytan är bortnött kan olja och kräm ge fula fläckar.
Läder med lite ytskydd
Semianilin – har nästan samma egenskaper, men är lite smidigare och har något sämre ljusäkthet. Skötsel och rengöring som ovan.
Läder utan ytskydd
Anilinläder – är mjukt, skönt och smidigt. Ljusäktheten är inte särskilt hög, i regel 4 eller lägre, och därför bör det skyddas mot direkt solljus. Det absorberar lätt vätska och fett från exempelvis håret och mörknar vid användning. Det sköts på samma sätt som ytbehandlat läder, men tål inte vanlig läderkräm eller olja. Några typer tål inte heller tvålflingor – fråga ILVA.
Det finns efterbehandlingsmedel som kan förbättra vissa anilintypers bruksegenskaper – fråga ILVA.
Spalt
Saknar narv eftersom det är hudens undersida. Den rengörs och sköts som anilinläder. Använd aldrig disk-, tvätt-, lösningsmedel eller andra rengöringsmedel på läder.
By Cast-läder
Säljs under olika handelsnamn som exempelvis Royal, Creta och Oleosa.
Bycast är spalt (undersidan) med påtryckt, konstgjord narv som fått en ytbehandling i form av en polyuretanbeläggning. Denna lädertyp har samma sittkomfort som Sky (plast), vilket betyder att materialet inte kan andas och därför kan kännas lite fuktigt att sitta på.
Bycastläder har relativt bra slitstyrka och smutsbeständighet. För att ytan ska förbli smidig måste den behandlas med en lämplig kräm. Det ska göras 2–4 gånger om året beroende på luftfuktighet, solljus och temperatur. Daglig rengöring med en torr trasa.
Bycastläder är värmekänsligt så var försiktig med cigarettglöd och liknande. Om ytan skadas så att själva lädret friläggs kan den i vissa fall repareras. Fråga efter reparationsmedel hos ILVA.