Vi firar Grand Opening av ILVA Helsingborg | Spara 25-50% på alla* möbler – allt är nedsatt | *Gäller ej redan nedsatta varor och Fast Pris. Se alla erbjudanden

Korg
Korg

Soffguide: Bra råd när du ska köpa din nya soffa

19. okt 2021

Att hitta den perfekta soffan kan vara en svår uppgift. Hur vill du att din nya soffa ska upplevas? Hur stor ska den vara? Hur ska den se ut? Vilken färg ska en ha? Ska den vara klassisk eller trendig? Läs vår guide och hitta den perfekta soffan här.

 

Välj rätt storlek

Första steget i jakten på en ny soffa är att välja rätt storlek. Hur stor ska din nya soffa vara?

Om du har lite plats hemma kan det vara tillräckligt med en mindre 2-sits soffa. Har du mer plats kan du med fördel välja en stor soffa med plats för flera personer. Rummets storlek är avgörande när du väljer soffa.

En 2-sits soffa passar bra om du vill ha en mindre soffa för dig själv och en till person. Önskar du en något större soffa kan en soffa med schäslong vara ett bra alternativ.

 

Bor du i en mindre lägenhet eller behöver du kanske en soffa till hemmakontoret? Då kan en bäddsoffa vara ett bra val. På dagen fungerar den som en vanlig soffa och på kvällen kan du förvandla den till en säng för dig eller dina gäster.

Är rummet till din nya soffa stort och rymligt är möjligheterna nästan oändliga. En hörnsoffa är en trevlig plats att samla vänner och familj i. En större soffgrupp kan även vara praktisk och trevlig när du har gäster på besök. Eller varför inte en schäslongsoffa där du kan ligga ner och slappna av samtidigt som det finns gott om plats för resten av ditt sällskap.

2 och 3-sits soffor

Drömmer du om en bäddsoffa?

 

Hitta soffan med rätt design

Nästa steg i jakten på din drömsoffa är att välja en design som passar din personliga smak. Föredrar du en soffa med rundade och mjuka former? Ska den vara klassisk eller modern och trendig?

Det finns soffor som aldrig går ur mode, exempelvis klassiska soffor i läder eller neutrala nyanser. Väljer du en sådan soffa är det viktigt du väljer en soffa av hög kvalité som håller sig fin i många år. Tveka inte kring att tillföra din personliga touch genom att komplettera med plädar och kuddar.

Vill du att din nya soffa ska upplevas som inbjudande kan du med fördel välja en soffa som utstrålar mjukhet och komfort. En soffa som nästan är så mysig att det är omöjligt att inte somna i den på kvällen när du exempelvis tittar på en bra film.

Är du en person som uppskattar nutida trender och tendenser ska du naturligtvis välja en soffa som är modern och trendig. Vill du ha möjligheten att byta möbler regelbundet kan det vara en fördel att välja en soffa i en lägre prisklass.

 

Soffor i alla färger och material

När du hittat en design som passar saknas det bara en sak, val av material samt färg. Uppskattar du en klassisk svart lädersoffa som passar i alla rum? Eller är du ute efter en soffa i en grå nyans som du alltid kan göra mer spännande med färgglada kuddar och plädar? Kanske vill du att din nya soffa ska ha en spännande färg som sticker ut mot övrig inredning?

Klassiker i läder

Färgstarka soffor

 

Trender idag

Just nu ser vi två stora sofftrender som går i helt motsatta riktningar. Den första är små soffor, som fungerar som en liten personlig och genomtänkt detalj i varje hem. Den andra är stora soffor med volym vars funktion är att vara hemmets samlingspunkt. Läs mer om aktuella sofftrender längre ner.

 

Små soffor

Det finns ett stort intresse för små soffor med stor karaktär. De mindre sofforna skapar ofta ett mjukt och avslappnande intryck. Mindre soffor är ett perfekt sätt att ge vardagsrummet en personlig touch. De passar även bra i stora öppna kök, i en hall eller i tonårsrummet.

Oftast är de producerade i mjuka material med matta färger som omsluter soffans vackra former.

Denna trend passar bra i många olika hem. Oavsett om du ska inreda ditt första hem eller om du har ett större rum som behöver en möbel som utstrålar något nytt.

 

Stora soffor

I den andra trenden talar vi istället om stora, mjuka soffor med gott om plats för alla – här får du även själv plats att vila upp dig efter en lång dag.

Husen som byggs idag blir bara större och större samtidigt som antalet rum inte ökar. Då finns det ibland utrymme i vardagsrum för en större soffa med volym. Intresset för exempelvis stora soffor med schäslong är enormt. Detta är en möbel som har plats för hela familjen inklusive husdjuren.

Välj mellan stora vanliga soffor med schäslong eller varför inte en stor modulsoffa som du kan skräddarsy efter önskade mått och din personliga smak.

 

Massor av plats med stora soffor

Behöver du mer inspiration till vardagsrummet?