Soffguide: Bra råd när du ska köpa din nya soffa

24. aug 2020

Att hitta den perfekta soffan för ditt hem kan vara en ganska svår uppgift. Det är mycket att tänka på och många val att göra när du ska välja din nya soffa. Ska den bjuda in till avkoppling där du kan krypa upp och njuta av en bra film? Ska den vara rummets blickfång och därmed ha en design som skapar uppmärksamhet? Ska den vara mer anonym, men ändå ha en snygg design? Eller ska den vara alla tre sakerna?

1: Storlek

Som utgångspunkt är det alltid en bra idé att ta reda på vilken storlek din nya soffa ska ha. Är det sparsamt med utrymme där en 2-sits soffa skulle passa bra, eller finns det en möjlighet för en större soffgrupp?

En 2-sits soffa är ett bra alternativ, om du önskar en mindre soffa med plats för dig själv, eller om ni är två personer. Om du ändå känner att du vill ha en större soffa som du kan koppla av i är en 2-sits soffa med schäslong ett riktigt bra köp.

Om du bor i en mindre lägenhet eller behöver en soffa till hemmakontoret, gästrummet eller barnrummet kan en bäddsoffa vara att föredra. Om dagen kan den fungera som en vanlig soffa och på kvällen bäddas den ut till en säng till dig eller dina övernattande gäster.

Är rummet till din nya soffa stort och rymligt är möjligheterna oändliga men också oöverskådliga. En hörnsoffa ha gott om plats när du och din familj ska umgås. En soffgrupp kan vara en bra idé om du ofta ha gäster på besök. Eller varför inte en schäslongsoffa, där du kan ligga och slappa samtidigt som det finns många fler sittplatser?

2: Design

Det nästa du ska ta ställning till under resans gång är vad du vill ha för design på din nya soffa. Föredrar du en soffa med rundade och mjuka kanter, ska den vara klassisk eller ska det vara en modern soffa? Önskar du en soffa med schäslong, en hörnsoffa eller en soffa med plats för 2 eller 3 personer?

3: Färg och material

Det nästa du ska ta ställning till när du ska köpa din soffa, är vilken färg och material du önskar. Med detta följer också övervägningar kring underhåll och hur länge soffan ska hålla. Har du små barn? Husdjur? Ska den stå i soljus? Överväg därför vad som passar dina behov bäst. Önskar du en mjuk, modern och behaglig soffa, så ska du välja en tygsoffa. Hos ILVA kan du hitta en lång rad av soffor i slitstarkt tyg som fortfarande är vackra och mjuka att se på. Om du önskar en mer lyxig look, som håller länge, är det kanske en lädersoffa du ska välja.

Utvalda favoriter

{{ctrl.translation.siteSearchShowing}} {{ctrl.slideIndex + 1}} {{ctrl.translation.siteSearchOf}} {{ctrl.slideCount}}

Vill du ha mer inspiration till vardagsrummet?

Se vårt bredda sotiment av soffor

Underhåll och skötsel av dina möbler

Inspiration till vardagsrummet