Korg
Korg

5 goda råd till köp av rätt soffa.

Det kan vara lite av en djungel att hitta den rätta soffan, eftersom det finns många storlekar, funktioner, typer av klädsel och prisklasser att välja bland. Här ger vi dig 5 tips på vad du bör överväga när du väljer din nya soffa, som kan hjälpa dig att fatta de rätta besluten.

1. Storlek och placering

Det första du bör överväga innan du köper din nya soffa är var den ska placeras. Oftast är det platsen som är viktigast och som bestämmer vilken soffa du har utrymme för. Om soffan kommer att passa bäst i en specifik hörna av vardagsrummet är det också viktigt att ta reda på om en divansoffa ska vara höger- eller vänstervänd, om det är en sådan du letar efter och har plats för.
Du bör också överväga eventuellt ljusinsläpp, så att du inte riskerar att bli bländad av solljus när du sitter i soffan. Dessutom kan solljus få klädseln att blekna, så undvik i möjligaste mån att placera din soffa på en plats där den utsätts för direkt sol under hela dagen.

2. Komfort och funktion

Innan du investerar i din nya soffa är det också viktigt att överväga vilken typ av komfort du föredrar. Föredrar du en fast soffa utan lösa ryggkuddar? Eller en helt mjuk och bekväm soffa med bra sittdjup? Eller något där emellan? Det kan även vara fördelaktigt att prova soffan i en butik innan köpet, om du är osäker på komforten.
Dessutom bör du tänka på hur du förväntar dig att använda din soffa. Ligger du nästan alltid ner när du kopplar av i soffan? Då kan du välja en soffa med låga och mjuka armstöd för att vila huvudet på. Har du ibland övernattande gäster? Då kan det vara fördelaktigt med en extra djup soffa eller en bäddsoffa.

3. Klädsel och slitstyrka

Självklart måste du också bestämma vilken klädsel du vill ha på din soffa. De flesta soffor kan väljas i olika material - både tyg och läder, så du kan välja precis det du föredrar.
Du kan dock göra vissa överväganden baserat på vad som är mest praktiskt för ditt hem. Om du har husdjur som spenderar tid i soffan kan det vara fördelaktigt med en lädersoffa eftersom pälsen inte fastnar i klädseln. Å andra sidan tycker många att en tygsoffa är mer varm och mysig att sitta i, och oftast ett hållbart val om det sitter mycket i soffan.

4. Stil och färg

Din nya soffa måste också passa just din stil och din inredning, och det är framför allt viktigt att välja en soffa som du tycker om att titta på, eftersom den drar mycket uppmärksamhet i vardagsrummet. Det handlar om att hitta en soffa som matchar både din stil och dina komfortönskemål. Här spelar färgen en stor roll för det övergripande uttrycket. Föredrar du en färgglad palett eller något mer neutralt?
Tänk också på att välja en soffa i en färg som du vet att du kommer att älska under många år framöver. Om du har barn eller husdjur, överväg om soffan ska vara vit eller beige, eller om du kommer att få mer nytta av en mörkare soffa.

5. Möjlighet för flexibilitet och anpassning

Är du den typen som ofta flyttar runt hemma? Eller vet du att du i framtiden kommer att flytta till ett nytt hem? Då bör du överväga en modulsoffa, som består av separata soffmoduler och därför kan anpassas med fler eller färre moduler om dina behov skulle förändras.
Du kan också lägga till en schäslongmodul eller omforma den till en hörnsoffa. Endast fantasin sätter gränser för en modulsoffa - och på så sätt kan du använda den under många år även om dina sömnbehov förändras.

Hitta din nya soffa