Korg
Korg

7 tips till sovrummet: Inred för en god nattsömn

Det är individuellt vad vi behöver i sovrummet för att kunna sova gott. Men grundläggande är att sovrummet ska vara ett ställe där vi slipper bekymra oss, så vi kan slappna av ordentligt. Vi guidar dig till hur du skapar en personlig oas och ger dig 7 tips hur du skapar ett personligt sovrum.  

Ut med det överflödiga

Gör dig av med det överflödiga i sovrummet och utnyttja platsen under sängen till förvaring, så rummet inte blir överfullt. Undvik att överdekorera sovrummet med möbler och inredningsdetaljer. Låt istället sängen vara mittpunkten för inredningen i sovrummet och inred med en lampa, en matta och ett sängbord.  

En genomtänkt färgskala

Inred sovrummet i lugna och neutrala färger, så rummet inte stimmar för mycket, då detta kan störa din nattsömn. Håll dig därför till en, max två genomgående färger. Så kan du lugnt försvinna in i drömmarnas land.  

Få in ljuset

 Det finns inget som slår naturligt solljus och hur det kan ha positiv inverkan på vårt humör. Därför är det viktigt att ge det naturliga solljuset de bästa förutsättningarna för att kunna skina in i sovrummet. Inred därför med ljusa elementer som framhäver det naturliga ljuset. Som ett resultat får sovrummet en viss lätthet över sig. Tänk dock på att du får den bästa nattsömnen om rummet är helt mörkt, så undvik ljusa och tunna gardiner.

Sov mjukt

Finns det något bättre än att kasta sig i en nybäddad säng, med ett fluffigt täcke och nytvättade lakan. Skäm bort dig själv med nya sängkläder i din favorit färg eller håll det helt i vitt. Hatar du att bädda sängen om morgonen? Så lägg på ett snyggt överkast i stället, det skapar lugn och ordning i sovrummet. Samtidigt som det håller damm borta från sängen. 

Få extra komfort och kvalitet

 En vacker sänggavel är ofta en bortglömd pärla i inredningen av ett sovrum. Det finns många fördelar med att ha en sängavel. Först och främst framhäver den sängen och integrerar den i den övriga inredningen i sovrummet. Därutöver ger den god komfort när du läser, ser på film eller äter din söndagsfrukost i sängen.  

Investera i en bra säng

Sömn är avgörande för vårt välbefinnande och välmående. När vi sover dåligt eller får för lite sömn påverkar det oss negativt. Vi blir irriterade, omotiverade, får svårt att komma ihåg saker och att koncentrera oss. Utöver det påverkar sömnbrist vår hälsa. Då vi tillbringar en tredjedel av våra liv i sängen, är ett köp av en ny säng en riktigt bra investering. 

Praktiskt

Sängbord är praktiska att ha vid sidan av sängen. Då har du möjlighet att lägga ifrån dig boken, din telefon eller vattenglaset när du ska sova. Utöver att det är praktiskt kan det även vara en snygg inredningsdetalj. Gå efter ett sängbord som matchar resten av inredningen och stilen i sovrummet.  

Våra utvalda favoriter