Korg
Korg

Nutidens inredning: Försvinner det traditionella matrummet?

I en tid präglad av snabba livsstilsförändringar, ökad urbanisering och förändrade familjestrukturer uppstår frågan: Är termen 'matrum' fortfarande relevant i inredningen, eller är den bara ett arv från det förflutna?

Traditionens vikt

Ordet 'matsal' eller 'matrum' bär med sig en traditionell konnotation av ett rum dedikerat till måltider och familjärt umgänge. I årtionden har det varit hemmets hjärta, där familjer samlas kring ett bord för att dela måltider och skapa minnen. Denna kulturella arv ger matsalen en djup symbolisk betydelse, som förbinder människor med varandra och deras rötter.

Matsalen som ett separat rum sträcker sig flera hundra år tillbaka i Sverige, där den för borgarklassen blev idealet och symbolen för framsteg. Här placerade man ofta matsalen i anslutning till husets andra fina rum, där man bortom kökets rök och dofter kunde ta emot sina gäster.

Under 1970-talets bostadsboom blir kök/allrummet alltmer populärt och tar även platsen från många matsalar. Samtidigt tillbringar mannen också mer tid i köket, och i takt med att det kommer det in fler maskiner och annan köksutrustning, växer köket och matsalen naturligt samman under tiden.

Modern livsstil och platsbegränsningar
I moderna stadsområden, där utrymme ofta är en lyx, kan tanken på en dedikerad matsal verka överflödig. Lägenheter och hus blir mindre, och öppna koncept som kombinerar kök, matsal och vardagsrum har blivit mer populära. Detta återspeglar det moderna behovet av flexibla utrymmen som anpassar sig till olika aktiviteter och behov.

Förändrade matvanor
Den ökande populariteten av snabbmat och måltider som äts framför TV:n kan antyda en förändring i våra matvanor och prioriteringar, vilket naturligtvis också återspeglas i hur vi inreder vår miljö.

I dag varierar det mycket bland vilka bostäder som har ett matrum, kök/allrum, separat kök eller något helt annat. Framför allt beror det på behov, utrymme och prioriteringar, och även dessa förändras genom hela livet. På ILVA är vi mycket medvetna om våra kunders skiftande behov och strävar ständigt efter att tillmötesgå dem varje gång du väljer att handla hos oss.

Vi förstår att ditt hem speglar din livsstil och utvecklas i takt med livets milstolpar och förändringar. Därför erbjuder vårt sortiment alltid ett brett utbud av produkter designade för att bringa komfort, funktionalitet och stil in i ditt hem - oavsett vilken fas du befinner dig i livet. Från familjens hektiska morgonrutiner till lugna kvällar med vänner - och allt däremellan - har ILVA något unikt att erbjuda för varje tillfälle. Välkommen till en värld av möjligheter där våra möbler blir en naturlig del av din livshistoria.

 

Gör plats för alla ögonblick:

Gör plats för alla ögonblick med ILVAs imponerande utbud av matbord som kommer med smarta iläggsskivor. Dessa bord utgör den perfekta fusionen av elegant design och praktisk funktionalitet, vilket gör det möjligt att anpassa din matplats efter behov. Våra matbord med iläggsskivor är skapade med mångsidighet i åtanke, så att du kan njuta av intim familjemiddagar likväl som livliga sammankomster med vänner. Utöka platsen när gästerna anländer eller när speciella tillfällen kräver extra utrymme för festligheter.

Våra bord är tillverkade av material av hög kvalitet, vilket ger dig försäkran om att de är robusta och avsedda att vara en långvarig del av din hemmiljö. Välj mellan ett utbud av moderna och tidlösa varianter, samt material som passar din personliga stil. Gör varje ögonblick minnesvärt med ett matbord som inte bara fungerar som en praktisk möbel utan också som hjärtat i ditt hem, där minnen skapas och delning äger rum. Besök ILVA och upplev hur våra eleganta och funktionella matbord med iläggsskivor kan förvandla ditt matrum och skapa plats för alla de ögonblick som betyder något för dig.

Matbord med iläggsskivor

En renässans för matrummet

Förmodligen handlar det inte om att avfärda matsalen som föråldrad, utan snarare om att omdefiniera dess roll. Att hitta nya syften och perspektiv i en modern livsstil. En modern syn på matsalen kan inkludera flexibla inredningsmöjligheter, multifunktionella rum och teknologiska lösningar som stärker gemenskap och samvaro.

I slutändan är matsalens relevans idag en personlig övervägelse som beror på livsstil, kulturell bakgrund och individuella preferenser. Det kan vara en plats för speciella måltider eller ett multifunktionellt rum som anpassas efter det moderna livet. Ordet 'matsal' kan fortsätta ha en betydelsefull innebörd, men dess form och funktion utvecklas ständigt för att möta dagens dynamiska samhälle.

Vart ska skåpet stå?

Våra förvaringsmöbler är designade med fokus på funktionalitet och estetik, vilket gör dem till den idealiska lösningen för dig som önskar ett organiserat och inbjudande hem. Dessa möbler tjänar inte bara som förvaringsenheter; de är en integrerad del av din inredningsstil. Från sidobord till vitrinskåp och väggmonterade hyllor erbjuder vårt sortiment av förvaringsmöbler olika lösningar som tillgodoser dina behov. Skapa ordning utan krångel och ge dig själv möjligheten att visa upp ditt finaste porslin och dekorativa föremål när tillfället ges - från vardagsmåltider till festliga stunder med gäster.

Så oavsett om du behöver förvara saker undanlagda eller snabbt hämta tallrikar, glas och bestick för en oväntad välkomstdrink, hittar du ett överflöd av alternativ hos ILVA. Låt ditt hem vara en plats där ordning och estetik går hand i hand, och där varje detalj bidrar till en inbjudande atmosfär där alla familjemedlemmar kan trivas och skapa goda minnen. Besök ILVA och upptäck hur våra förvaringsmöbler kan göra en skillnad i ditt hem.

Ordning och reda: Förvaringslösningar för alla

Till vardags och till fest

Låt vardagen bli en fest med ILVAs sortiment av stolar som skapar komfort och stil både för enkla måltider och större sammankomster. Våra noggrant utvalda stolar kombinerar funktionell design med estetik, vilket gör dem perfekta för alla tillfällen. Våra stolar är inte bara möbler; de är en inbjudan att skapa oförglömliga ögonblick i din vardag. Med en perfekt balans mellan ergonomi och stil är våra stolar passande för att skapa en inbjudande atmosfär när du njuter av morgonkaffet eller delar en lätt måltid med familjen. När tillfället kräver det och gästerna strömmar till, kommer du att upptäcka att ILVAs stolar är lika lämpliga för större sammankomster som för vardaglig enkelhet. Från modern elegans till tidlös design passar våra stolar för varje festlig tillställning, samtidigt som de kompletterar din inredningsstil.

Sätt dig ner, slappna av och njut av komforten, oavsett om du är mitt i en hektisk vardag eller firar speciella ögonblick med dem du bryr dig om. ILVAs stolar är skapade för att omfamna dig i varje situation, och med dem behöver du inte lämna det goda sällskapet. Gör varje dag till en fest med ILVAs mångsidiga och stilfulla stolar.

Ergonomisk elegans: Matstolar