Korg
Korg

Så inreder du med mattor

Lösa mattor är ett säkert kort för att skapa en trevlig stämning och personlighet i hemmet. Med mattor kan du inreda med de färger, material och former som du gillar mest. Men med detta sagt så kan det också vara lite av en djungel vad dos och dont's är när det kommer till mattor. Här guidar vi dig.

Varför använda mattor i inredningen?

Mattor är ett härligt sätt att dela upp hemmet på med rum i rummen. Om du t.ex. har ett stort vardagsrum, så kan det vara en bra idé att dela upp det större utrymmet i små, mindre zoner. Mattor är här det perfekta valet för att åstadkomma den önskvärda effekten. Lägg en matta under fåtöljen i läshörnan, eller använd en matta för att avgränsa matrummet om du har ett kök/allrum. Detta ger ett riktigt bra intryck och är med för att göra hemmet överskådligt och behagligt.

Var ska du använda din matta?

Hos ILVA tror vi att mattor passar in i varje rum i hemmet. I sovrummet kan det vara skönt att gå på en varm, mjuk matta om morgonen. I köket kan en praktisk matta vara med och skydda golvet. I matrummet kan mattan markera och avgränsa från omkringliggande delar av hemmet. Det finns med andra ord inga ställen där en matta inte kan vara med och skapa personlighet samt stämning.

 

Hur väljer du den rätta mattan? 

Det finns nästan oändligt med möjligheter när du ska välja en matta som passar ditt hem. Ska du gå efter det snygga, praktiska eller mer unika? Oavsett vad du går efter, kan du med garanti hitta en matta som passar dig. 

I köket och hallen är det en bra idé att ha mattor som är enkla att rengöra. Här utsätts nämligen mattan för smuts och det är därför trevligt om det inte krävs allt för mycket för att få mattan ren igen.

I motsats kan det vara riktigt trevligt med en mjuk matta vid soffan eller i sovrummet för att värma fötterna. Föreställ dig att vakna upp på morgonen och sätta ner fötterna på en långhårig, härligt mjuk matta. Skönt, eller hur? 

Under matbordet är en tätt vävd matta det perfekta valet. Först och främst för att det är ett väldigt praktiskt val som håller länge och är väldigt versatil. Därutöver är de tätt vävda mattorna också bra på att förbättra akustiken i rummet, vilket kan vara bra när samtalen flödar kring bordet.

Sedan är det bara att välja en matta med den design som du önskar att ha i hemmet.

Hur ska din matta se ut? 

Det är naturligtvis din personliga stil som avgör hur mattorna ska se ut hemma hos dig. Men det finns också några saker som är värda att ha i åtanke när du ska välja ut hemmets nya matta. 

I förhållande till att välja den rätta färgen, bör du vara uppmärksam på att många färger och mönster kan vara med och ge ditt hem kulör och liv om du bor med många enfärgade möbler och stilrena neutrala färgtoner. Omvänt kan en neutral och enfärgad matta också vara med och skapa lugn och balans i hemmet om du bor färgglatt. Ibland kan det vara att den mest harmoniska lösningen är den som du inte annars hade klassat som en favorit. Här är balans naturligtvis nyckelordet.

Vilken storlek är den rätta på din matta?

Låt oss gå igenom några av de mest viktiga tumreglerna när det kommer till storleken på dina mattor. Det beror för det mesta på storleken på dina möbler. För att skapa en dynamisk och behaglig inredning, rekommenderar vi att du som utgångspunkt väljer mattor som harmoniserar med de möbler du har inrett ditt hem med. 

Mattan under matbordet ska gärna vara så stor att alla stolar kring bordet håller sig innanför mattan - även när de dras ut. På detta sätt kommer matområdet att uppfattas som mer rymligt samtidigt som undgår du att stolsbenen fastnar i mattkanterna och böjer upp dem. Det gäller i övrigt både för fyrkantiga och runda bord samt mattor.

Mattan i vardagsrummet ska gärna gå in under de främsta - eller både de främsta och bakersta benen på soffan. Om mattan ligger helt fritt så kan det ge ett lite "ensamt" uttryck och missa att skapa ett sammanhang mellan rummets möbler.

Känner du dig redo att hitta den perfekta mattan?