Korg
Korg

5 fördelar med att inreda med mattor

Drömmer du om att skapa en mysig atmosfär i ditt hem? Vill du ge din inredning en smart uppfräschning? Mattor är svaret.

Den här säsongen får mattor mer uppmärksamhet i inredningen som dekorativa element som skapar en speciell stämning i hemmet. Men det finns också många andra fördelar med att inreda hemmet med mattor.

Här kan du läsa om fem av fördelarna med att använda mattor i hemmet, samt få tips för att välja den alldeles rätta mattan.

 

Mattor handlar inte bara om komfort, de bidrar också till att lyfta din stil och personlighet. De är inte bara något du går på - de är dekorativa och kan förvandla dina golv och väggar till konstverk och ge varje rum sin egen karaktär. Oavsett om du föredrar kelimmattor, naturmattor, ryamattor, tuftade mattor eller någon annan typ av matta, har vi många olika alternativ. Mattor finns i alla möjliga stilar, färger och texturer, så du kan hitta precis det som passar din stil och ditt hem. Låt dig inspireras av vårt stora utbud och hitta den matta som ger ditt hem det där lilla extra.

VARFÖR INREDA med MATTOR?

Dessa textilier är inte bara till för dekor; de ger också praktiska fördelar, komfort och personlighet till varje hem. Vi uppmanar dig att utforska vår stora samling av mattor på ILVA.se, där du kan upptäcka hur de kan förvandla ditt hem till en härlig kombination av stil och komfort. Ge dina golv den uppmärksamhet de förtjänar med vårt breda utbud av mattor, som kan ta din heminredning till en helt ny nivå.

1. de Förbättrar akustiken

Har du lagt märke till hur ljuden i ett rum kan vara skarpa eller till och med lite överväldigande? Här kommer mattorna in som dina räddare. Mattor har en otrolig förmåga att absorbera ljudvågor och minska efterklangen, vilket skapar en ljudmiljö som bara är mer behaglig. Oavsett om det är barnens lek i vardagsrummet eller kontorets surr, kan mattor skapa lugn och harmoni i ljudlandskapet i ditt hem.

2. de värmer när golvet är kallt att gå på

När det blir kallt ute finns det något härligt med att trampa ner på en mjuk och varm matta. Mattor är mycket mer än bara deras utseende - de ger dig en underbar känsla av komfort och välmående. Inte bara håller de kylan ute, de hjälper också att behålla värmen i rummet, vilket potentiellt kan spara pengar på uppvärmningskostnaderna.

 

Våra utvalda favoriter

3. de skapar en känsla av avkoppling och komfort

Det är något alldeles speciellt med att komma hem till en plats där du omedelbart känner dig omgiven av värme och avkoppling. Mattor har förmågan att skapa den här stämningen, oavsett var du placerar dem. De framkallar en känsla av lugn och skapar en avslappnad atmosfär.

 

4. de skyddar ditt golv från stötar och repor

Dina golv är en viktig del av ditt hem och de behöver skydd mot daglig slitage, särskilt när dina möbler är inblandade. Här fungerar mattorna som dina golvskydd - de fungerar som en mjuk barriär som absorberar stötar och förhindrar att dina möbler lämnar märken eller repor på golvet. Detta är särskilt praktiskt i områden där det är mycket aktivitet och trafik.

 

5. de blir en dekorativ detalj i hemmet

Mattor är inte bara något du lägger på golvet; de fungerar också som konstverk som tillför något extra till dina rum. Med sina olika färgval, mönster och material kan mattor ge dina rum mer djup och ge ditt hem en personlig touch. Använd dem för att lägga till lite färg eller en diskret elegans som passar din personliga stil.

 

Våra utvalda favoriter

Välj den rätta mattan


Att välja den perfekta mattan för ditt hem kan verka som en utmanande uppgift. Det finns så många faktorer att ta hänsyn till, inklusive rummets funktion, mattans praktiska egenskaper, stil och storlek. Den här lilla guiden kan hjälpa dig att fatta rätt beslut och hitta den perfekta mattan för dina behov.

 1. Var tänker du placera din matta?

Först och främst bör du tänka på var i ditt hem du vill placera mattan. Mattor kan fungera i alla delar av huset:

  • I sovrummet är mjuka och varma mattor idealiska, särskilt när du kliver upp ur sängen på morgonen.
  • I köket och entrén är slitstarka och lättstädade mattor praktiska.
  • I matrummet kan ett matta definiera sittområdet, lägga till värme i rummet och förbättra akustiken.

2. Hur väljer du den rätta mattan?

När du har bestämt var du vill placera mattan är det viktigt att välja rätt material och stil:

  • Praktiska mattor i köket och entrén bör vara lätta att rengöra och kunna stå emot smuts.
  • Mjuka och varma mattor för sovrummet eller vardagsrummet bör ha en lyxig textur.

3. Hur ska mattan se ut?

Val av färg och mönster beror på din personliga smak och inredning:

  • Färgglada mattor och mönster kan tillföra liv och energi till ett rum med neutrala färger och enkel inredning.
  • Neutrala och enfärgade mattor skapar lugn och balans i ett rum med redan intensiva färger och mönster.

4. Vilken storlek är rätt för din matta?

Mattans storlek bör passa dina möbler och rummets storlek:

  • Under ett matbord bör mattan vara tillräckligt stor för att alla stolar ska kunna dras ut utan att fastna i mattans kanter.
  • Under en soffa bör mattan sträcka sig under de främre benen eller både de främre och bakre benen på soffan för att skapa en enhetlig känsla mellan möblerna.

 
Med denna guide hoppas vi att du nu har en tydligare idé om hur du väljer den perfekta mattan för ditt hem.

Rå om ditt golv

Det är detaljerna som gör det

Piffa upp din soffa