ILVAs historia startar i Danmark 1961 då en självständig visionär och möbelhandlare slår upp dörrarna till sin första butik i Vanløse. Mannen heter Jörgen Linde och butiken får därför namnet J.L. Möbler. Jörgen Linde hade ett mission: han ville sälja möbler och heminredning som inte liknade något annat. Han ville erbjuda sina kunder ett urval av vackra möbler och heminredningsartiklar i vacker design och till en överraskande god kvalitet i förhållande till pris. Jörgen Linde var känd för att vara en extremt duktig köpman och soffan var hans allt. Han ville sälja de bästa sofforna till sina kunder – till överraskande bra priser. Försäljningen gick sakta och försiktigt framåt och Jörgen Linde började genom åren att få smak på mer.Livsverket såldes

2003 var nästa stora betydelsefulla år för ILVA. En engelsk aktiefond vid namn Advent gav Jörgen Linde ett fantastiskt erbjudande – de ville köpa ILVA. Priset har aldrig bekräftats men tidningarna skrev under denna tid att beloppet var över 700 miljoner DKK. 

Advent hade stora planer för ILVA. Varuhusen skulle erövra världen precis på samma sätt som man hade sett JYSK göra med sina nära 1000 butiker runt om i världen år 2003. 

Etableringen av ILVA i Malmö var det första stoppet under resans gång och därefter etablerades tre imponerande ILVA-varuhus i England, ett i Manchester och två i London. Isländsk ägare

Men övertagandet av ILVA utvecklade sig inte som förväntat. Advent blev ägare för ILVA under endast några få år - från 2003-2007 och under denna period steg skulderna. Tidningarna skrev om ett underskott på närmare 1 miljard DKK utifrån en omsättning på 1,2 miljarder DKK och Advents finansiär isländska Kaupthing övertog ILVA en kort period för att därifrån sälja verksamheten vidare till den isländska butikskedjan Lagerinn. 

Islänningarna valde bland annat att stänga de tre stora varuhusen i England och öppnade i gengäld ett varuhus på Island som fortfarande finns i dag och som drivs av en franchisetagare. 

Det isländska ägarskapet blev dock kort. 2009 övertogs ILVA av den nordiska aktiefonden Axcel som la in ILVA under företaget med namnet IDdesign som även äger IDEmöbler. 

2013 blev IDdesign sålt vidare. 

ILVA säljs till en handelsman

Och för första gången sedan den ursprungliga grundaren Jörgen Linde ägde ILVA kom verksamheten tillbaka till en handelsmans ägor – nämligen till JYSK-grundaren Lars Larsens ägor.

I dag ägs ILVA av en annan självständig och visionär man som har byggt upp en internationell verksamhet inom detaljhandeln. 

ILVA är därför starkare än någonsin och har idag alla förutsättningar för en fortsatt god utveckling och befästa sin position som danskarnas och kanske även svenskarnas favorit-varuhus. 

I dag har ILVA 7 varuhus i Danmark: Aalborg, Aarhus, Ishøj, Kolding, Lyngby, Odense och Viborg. Utöver detta vårt ILVA-varuhus i Malmö samt ett franchisevaruhus på Island.

Och ILVA håller fortfarande fast vid Jörgen Lindes idé: ILVA ska vara bäst på att erbjuda rådgivning och vara bäst på att inspirera till vad som skapar ett trevligt och personligt hem – hela livet!