Korg
Korg

Lys upp ditt hem

ILVAS STORA GUIDE TILL RÄTT BELYSNING

Vi går mot mörkare tider, regn och vind är återkommande väderinslag. Hösten är en bra tidpunkt att förnya hemmets belysning. Med vackra lampor och bra belysning kan du skapa en trevligare stämning i ditt hem. Låt dig inspireras av vårt blogginlägg och hitta rätt belysning för just ditt hem. I detta blogginlägg hittar du information om olika former av belysning, kreativa idéer, trender och en guide till hur du väljer rätt glödlampa.

Så får du rätt belysning i hemmet

Ett av våra bästa tips när det gäller belysning är att planera utifrån behov och rummets funktion då våra hem har olika rum för olika aktiviteter. Hos ILVA vill vi gärna hjälpa dig att skapa den bästa belysningen för hela hemmet. Därför har vi delat upp belysning i fyra kategorier så du enklare ska få korrekt belysning i alla rum.

De fyra kategorierna är: allmänbelysning, arbetsbelysning, effektbelysning och dekorativ belysning. Vill du få en bra belysning i hela ditt hem bör du ta hänsyn till alla kategorier. De flesta rum kräver oftast mer än bara en lampa som dessutom bör vara både praktisk och vacker.

4 former av belysning i ditt hem 

Allmänbelysning

Alla området i hemmet där vi spenderar tid bör ha en allmänbelysning som ersätter och kompletterar naturligt dagsljus. Du kan förbättra allmänbelysningen genom att sprida ut ljuset så det når både väggar och tak. En taklampa är en bra utgångspunkt för allmänbelysning i hemmets centrala rum. Lampor till denna form av belysning bör skapa ett behagligt och naturligt ljus samtidigt som de ska ha möjlighet att lysa upp hela rummet vid behov.

Kombinera gärna allmänbelysning med mindre ljuskällor i rummet. Du kan exempelvis välja att lysa upp en bestämd del av rummet för att framhäva inredningsdetaljer och skapa kontraster.

När du ska välja lampa ovanför matbordet är det viktigt du tar hänsyn till storlek, ljusstyrka, form och design. Med en färgstark lampa kan du enkelt  ge rummet en ny look. Föredrar du istället tidlösa klassiker kan du med fördel välja en lampa i mer neutral färg. Önskar du skapa ett mer unikt intryck kan du istället välja en lampa med en ovanligare form.

Tips för belysning ovanför matbordet: Häng lampan ca 50-70 cm ovanför matbordet. Testa dig fram innan du monterar klart lampan i taket, det är viktigt ljuset inte lyser dig rakt i ögonen.

Allmänbelysning

Arbetsbelysning

Arbetsbelysning är viktigt i de rum du utför hushållsuppgifter i eller där du behöver kunna koncentrera dig. Praktisk arbetsbelysning bör finnas i exempelvis kök och badrum. Om du har ett hemmakontor är det viktigt med korrekt arbetsbelysning vid arbetsbordet eller skrivbordet.

Lampor där du kan justera ljusets position är ett klokt och praktiskt val. En bordslampa kan exempelvis lysa upp ditt skrivbord samtidigt som den kan justeras åt ett annat håll för att lysa upp ett område i köket. Placeringen av lampan är avgörande för ljusets effekt. Glödlampan bör vara dold i lampans skärm så den inte bländar dig.

 

Har du ett hemmakontor bör glödlampan ha ett högre antal ”Kelvin” än lampan i exempelvis vardagsrummet. Ett mjukt ljus i hemmakontoret är avgörande för att skapa en god arbetsmiljö. Glödlampan bör ha mellan 3000 till 4000 Kelvin. Bordslampor och skrivbordslampor är ett självklart val till hemmakontoret då de både är dekorativa och praktiska. En klassisk bordslampa passar i de flesta hem. Vill du istället sticka ut kan du välja en lampa med exempelvis annorlunda form.

Tips till hemmakontoret: Är du högerhänt bör du placera din bordslampan på vänster sida, så du inte skapar en skugga. Är du vänsterhänt placerar du lampan på höger sida.

Effektbelysning

Effektbelysning är en riktad och dämpad belysning som kan användas för att lysa upp inredningsdetaljer som exempelvis vaser eller skulptur. En känd form av effektbelysning är spotlights och vägglampor.

Effektbelysning drar uppmärksamhet till det vi önskar lysa upp, ljuset bör inte vara för starkt då det kan uppfattas som dominant och obalanserat.

Effektbelysning

Dekorativ belysning

Dekorativ belysning är en form av belysning där lamporna endast avger ett svagt ljus som ska fånga vår uppmärksamhet. Syftet är främst dekorativt och stämningsskapande. Ett dekorativt ljus är oftast varmt och dämpat, det påminner om ljuset från ett stearinljus.

Den dekorativa belysningen passar även bra i vardagsrummets myshörna, då ljuset är mjukare än exempelvis ljuset från arbetsbelysningen. Lampor till myshörnan ska skapa ett behagligt ljus i mörkret och bjuda in till trevliga stunder med familj och vänner.

Dekorativ belysning

 

Lamptrender

Lampor som drar till sig stor uppmärksamhet och är så kallade ”eyecatchers” är en stor trend. Det får gärna vara en enklare lampa som samtidigt är spektakulär och framträdande. Du kan med fördel samla flera lampor så de hänger i grupp, placera dem gärna i olika höjder för en stämningsfull effekt. Använd gärna grupper av rislampor eller lampor med klart glas.Det skapar en personlig och unik look som dina gäster helt säkert kommer lägga märket till.

Naturliga material som linnen, rotting och flätad design är en annan stor lamptrend. Med naturliga material skapar du ett modernt uttryck där inspiration kommer från naturen. Materialen tillför hemmet en balans som utan tvekan får inredningen att framstå som inbjudande och varm. Den nostalgiska flätade designen har gjort en riktigt comeback och blivit mycket populärt i många hem.

Stora  bordslampor är något som just nu trendar stort. Speciellt de med fot i keramik, betong, glas eller med stora lampskärmar som utstrålar exklusivitet. En unik och framträdande bordslampa fångar blickar och tillför rummet volym. Låt bordslampan lysa upp vardagsrummet och samtidigt vara en konstnärlig detalj i din inredning.

Glaslampor har varit trendigt under många år, ett klassiskt tidlöst val som passar in i de flesta rum och inredningsstilar. Vi kan bland annat se glaslampor i trender där organiska former står i fokus, inspirationen hämtas oftast från 70-talets lyxiga glaslampor.

Lamptrender

Vi älskar inredningstrender och lampor är inget undantag. Lampor fångar blickar och bidrar rummets upplevelse. Därför är det viktigt du hittar en lampa som både är vacker och praktiskt. Vi har samlat några trendiga favoriter här.

Att välja rätt glödlampa

Det kan vara svårt att veta vilken glödlampa man ska välja när man saknar kunskap inom ämnet. Vi kommer därför här gå igenom utvalda nyckelord och begrepp kopplade till belysning.

 

Idag har de äldre glödlamporna ersatts av energivänliga led-lampor. Tidigare angavs glödlampans kapaciteten i watt, nu mäts den istället i lumen. Du kan med fördel välja en högre lumen då ljusstyrkan faller över tid. Vi rekommenderar ca 250 lumen till myshörnan eller sovrummet. Ca 470 lumen till vardagsrum och 800-1000 lumen till kökslampan ovanför matbordet.

Är du redo att hitta rätt belysning till ditt hem?