Vad letar du efter?
ILVAs klädda möbler är tillverkade i solida material som säkerställer lång livslängd. Därför kan vi också erbjuda 5 års garanti på alla våra produkter. Men för att säkerställa att du kan njuta av dina möbler i många år framöver, krävs det vård och underhåll. Här kommer valet av material in i bilden, eftersom det har stor påverkan på hur mycket och vilken typ av underhåll man kan förvänta sig.
MONTERING OCH DAGLIG ANVÄNDNING
När du tar emot din nya möbel från ILVA, rekommenderar vi att du börjar med att säkerställa att informationen på produkten stämmer överens med din beställning. Om det finns avvikelser är det alltid lättare för oss att hantera returvaran om den är i originalförpackning. Hjälp oss med bilder och dokumentation: Alla bilder av etiketterna som sitter på förpackningen eller som ett ID-tag under den fysiska varan är viktiga för ILVA vid en eventuell reklamation, eftersom det hjälper oss att hitta orsaken till att ett fel kunde inträffa.
Vid mottagande
- Packa upp möbeln utan att använda kniv. Var alltid två personer och lyft försiktigt varan runt. Följ bruksanvisningen för montering steg för steg. Monteringsanvisningen för produkten finns online under respektive produkt..
- Observera att varan kan ha haft en längre transporttid när den tas emot. Kuddar, fasta säten och ramar kan därmed ha fått små tillfälliga veck eller skevheter som snabbt rättar till sig när varan tas i bruk. Klappa kuddarna ordentligt med god kraft och släta ut tyget genom att stryka med händerna från mitten och utåt, och ge möbeln lite tid att acklimatisera sig. Inom 14 dagar kommer möbeln att ha vant sig vid temperaturen och luftfuktigheten i ditt hem.
- På vissa textilier kan det finnas lite överskottstrådar som är synliga vid mottagandet. Dessa kan enkelt klippas av. Det försämrar inte produkten.
- Om du inte kan hitta benen till soffan, kika under botten av modulen och se om det finns en dragkedja där de är förvarade.
Daglig användning
- Undvik att skjuta runt möblerna. Det är en stor belastning för möbelns ben. Ska det flyttas, lyft på ett säkert sätt.
- Placera inte klädda möbler nära värmekällor (20-30 cm från element, vedspisar mer än 1 meter bort).
- Sätt filt/annan skydd under benen för att undvika repor och friktionsljud. Det är ditt ansvar att sätta på och underhålla dessa.
- Undvik att placera möbler i rum med hög luftfuktighet eller för nära kalla väggar, eftersom det kan orsaka mögel, missfärgning och försämra kvaliteten.
- Skydda tyg- och lädermöbler mot direkt solljus så att de inte förlorar färgen. Även om produkterna kan ha hög ljusäkthet, kan de flesta inte tåla direkt solljus utan att blekna.
Nyfiken på mer information om vård av läder- eller textilmöbler? Se här.
HUR VET JAG OM MIN SOFFA ÄR HÖGER- ELLER VÄNSTERVÄND?
TOLERANSER OCH VÄGLEDANDE MÅTT: Klädda möbler är handgjorda möbler tillverkade i mjuka material. Därför kan man förvänta sig vissa toleranser kring fogar och sömmar. Mindre höjdskillnader mellan moduler kan bero på små ojämnheter i golvet. Måtten som anges på klädda möbler är vägledande och från dess bredaste/högsta punkt. Dvs. om klädseln är rundad på mitten av ett armstöd, är detta den bredaste/längsta punkten på möbeln. Ju mjukare en soffa är i sin stoppning, desto större toleranser finns det.
VÅRA AMBITIONER: Hos ILVA vill vi ha certifierade och miljömärkta produkter och arbetar hårt för att få det på alla våra produkter. Alla produkter följer EU REACH-initiativ som har strikta krav på användning och förekomst av kemikalier i möbler. Läs mer om våra miljöinitiativ.
Knarrande soffor
Ibland kan du uppleva att soffan knarrar när den just har levererats eller om du flyttar den. De material som soffan består av är flexibla och kan ge sig vid förändring av t.ex. temperatur, luftfuktighet eller bara en ny placering. Så snart soffan har vant sig vid den nya omgivningen, slutar knarrljuden. Annars kan du prova följande tips:
- Dra ut soffan en bit från väggen så att luften kan cirkulera. Om den står för nära väggen kan det orsaka knarrljud. Ben kan eventuellt stå mot golvlist.
- Om soffan är sammansatt av flera delar, prova att separera dem för att höra om det fortfarande knarrar när soffan är isär. Ofta beror knarrljud på att moduldelarna eller schäslongdelen inte har kommit helt i hak i samlingen.
- Om soffan är monterad med connectors, prova att lägga ett gammalt klädesplagg eller en filt mellan de två metalldelarna.
- Det kan också vara golvet som knarrar. Prova att lägga en matta, filtknoppar eller något mjukt under soffans ben.
- Dra åt alla skruvar, ben och monteringsbeslag under soffan, connector-beslag mellan modulerna och dem inne i soffan som t.ex. håller utbytbara armstöd på plats. Dessa kan och kommer med tiden att bli lite lösa.
- Om det fortfarande knarrar efter att du har kontrollerat ovanstående, spela in en video och använd ILVA reklamationsformulär som du kan hitta här: Reklamationsformulär
UNDERHÅLL
Förutom att sätta sig in i själva materialet som din möbel är tillverkad av, finns det några generella saker som gäller för soffor och fåtöljer:
- Åtdragning av alla skruvar och ben efter ett par månader och därefter ett par gånger om året. Detta säkerställer att möbeln inte börjar arbeta och därmed avger ljud vid användning.
- Dammsugning av alla ytor med mjuk borste och medelhög sugkraft på dammsugaren. Det är viktigt att man regelbundet dammsuger klädmaterial, eftersom smuts fungerar som sandpapper på textilier och läder.
- Alla sitt- och ryggkuddar kommer att ändra form vid användning. Att klappa kuddarna kraftigt med jämna mellanrum är därför nödvändigt. Kuddar med kraftig fyllning kan kräva hårdare kraft men inte så ofta, medan mjuk fyllning snabbt tar form efter kroppen och kommer att behöva klappas upp regelbundet. Hur mycket är individuellt för varje person.
- Man kan uppleva att det finns en skillnad i fastheten mellan den ena kudden och den andra. Detta försvinner med tiden. Anledningen är att skum består av många cellväggar, och först när dessa cellväggar krossas, uppnår skummet sin elastiska egenskap. En ny soffa kommer därför typiskt att kännas lite hård, men kommer med tiden att bli mjukare. Detta är normalt.
- "Lösa kuddar" som är fastsydda på soffan tål inte att man lyfter i dem.
- En soffa som är designad för att vara djup och mjuk kommer oftast att ha ett skrynkligt utseende.
Hitta vård och vägledning för tyg- och lädertyper här.
KOM IHÅG ATT...
Armstöd är bara för armar: Även om möbler kan se robusta ut, tål de inte alla påfrestningar. T.ex. tål ett armstöd inte att man sitter på det eller lyfter i det.
Maxbelastning: Möbler är vanligtvis konstruerade för att tåla belastningar på max 110 kg (personvikt) per sittplats. Om man belastar soffan genom att t.ex. hoppa i den, finns det stor risk att ramen går sönder.
Äter du ibland vid soffbordet framför tv? Då ska du vara medveten om att både läder och tyg bryts ner av fett från mat, så var försiktig med att spilla. Även små mängder fett från t.ex. popcorn kan starta en nedbrytningsprocess. Lägg därför en filt över om du ska äta i soffan.
Var uppmärksam på att repor och skador från t.ex. metalldelar och nitar kan lossa eller ta bort fibrerna i tyget och skada både tyg och läder. Om man har otur och dessa trådar har dragits ut, kan man med en större nål eller stickpinne skjuta dem på andra sidan.
Konstruktion
Det används typiskt stålfjädrar, gummigjordar eller plattor som botten, och det stoppas med polyester- eller kallskum och fibervadd. I kuddar kan det finnas skum, granulat, fibervadd, fjädrar, dun eller kombinationer. Polydun, som är en kombination, kan, om den används i sittkuddar, ha en något kortare livslängd än andra typer av kuddfyllning. All klädsel förändras vid daglig användning. Se därför till att byta ut kuddarna om möjligt och sitt inte alltid på samma plats. På så sätt kan klädseln "sätta sig" mer jämnt över hela sittytan och komma mindre "ur form" efter användning.
Om klädseln utsätts för hård användning, t.ex. tunga personer eller kontinuerlig användning under hela dagen, ska du välja en hårdare klädsel med stor återhämtningsförmåga.
2, 2½, 3-PERSONERS BETECKNINGAR OCH MELLANRUM MELLAN SÄTEN
Beteckningarna med antal personer är mer ett uttryck för sofans längd än det faktiska antalet personer som kan sitta i soffan.
Beroende på soffans design kan man sitta i mellanrummet mellan sätena, men det är inte den mest bekväma platsen på soffan. På modulsoffor kan man i mellanrummet riskera att känna själva ramen, och på sittplatser som är högre i mitten och mindre på sidan, finns det inte lika mycket stoppning vid mellanrummet som det finns på mitten av sittdynan.
I en dyna med pocketfjäder finns det ofta en kant av skum runt fjädrarna. Om man sitter mycket i mitten av två dynor utan att flytta dem runt, kommer skumkanten att bli den mest belastade och därmed snabbare mjukare än själva fjädrarna.
Därför rekommenderas det att undvika att använda mellanrummen på soffan som sin fasta plats.
Ryggkuddar och dynor: Mjukhet och fasthet
När du tar emot soffan har ryggkuddarna ofta legat ovanpå varandra och behöver därför från början masseras/klappas för att hitta sin form.
Ryggkuddar med löst dungranulat/-fibrer är mjuka att sitta i men kommer med tiden att "sättas till". De behöver därför ibland klappas hårt och skakas för att hålla formen. Hur mycket de ska klappas beror på den enskildes behov. Fyllningen är sydd i kanaler eller rutor (Dessa kan med tiden bli mer synliga) som ska se till att allt det mjuka innehållet hålls på plats och inte förskjuts. Men precis som med alla andra kuddar är det en bra idé att byta dem runt så att de används lika mycket.
Ryggkuddar i kallskum kräver lite mindre klappning men är också lite hårdare att sitta i. De kommer också med tiden att bli mjukare och visa tecken på användning, och dessutom kan klädseln dra lite snett. Vänd därför gärna kuddarna och byt dem runt i soffan för att belasta dem jämnt. Justera klädseln efter behov.
Ofta är mjuka kuddar som veckar och skrynklar lite en del av det ”bekväma och avslappnade utseende” som möbeln är designad med. För att sådana mjuka kuddar ska behålla formen är noggrann klappning nästan nödvändig dagligen. Det är mycket individuellt vilket uttryck man önskar på sin soffa.
Sittdynor: Mjukhet och hårdhet
När soffan levereras har den inte varit i bruk och kommer därför till en början att vara hårdare än tänkt. I takt med att man använder soffan kommer skummet att bli mjukare. Som tumregel säger man att skummet kommer att bli 15%-20% mjukare över tid. Hur snabbt detta sker beror på användningsmönster och belastning. Men under de första månaderna kommer den mest märkbara skillnaden att ske, om man inte är bra på att använda alla platser lika mycket.
På dynor med en topp av dun, fjädrar, fibrer eller granulat kommer man att ha en mjuk yta som formar sig efter kroppen. Utan denna topp skulle sätet kännas hårdare att sitta på. Det kan vara nödvändigt att klappa, skjuta eller massera denna topp då och då. Det är mycket individuellt från person till person hur mycket man ska förvänta sig.
Mjukhet och underhåll går hand i hand beroende på vilket uttryck man är bekväm med.