8varor
- Anpassa efter:
Inga produkter kunde hittas
Visar 8 av 8

Medan ungdomsupproret rasade utanför under 1960-talet, satt den 28-åriga nyutbildade elektrikern Benny Frandsen och byggde lampor hemma i sin källare. I början var lamporna fyrkantiga, men som den kreativa entreprenör han var upptäckte han snart att danskarna törstade efter runda lampor. Därför utvecklade han den ikoniska lampan Ball i olika modeller till både golv, väggar och bord. Det blev startskottet till den unge entreprenörens succé som lamptillverkare.

Källaren har idag ersatts av ett stort huvudkontor i Horsens i Danmark. Frandsen Lighting säljer funktionella lampor i modern, skandinavisk design till hela världen, ofta i tätt samarbete med kända, danska designers. Med över 40 års erfarenhet av att skapa den perfekta lampan säkerställer Frandsen Lightnings att deras kunder får hög kvalitet, funktionellt ljus och – inte minst – snygg design!
Frandsen Lighting AB är en del av Frandsen Group, som dessutom består av Frandsen Project, som bland annat skapar unika designlösningar till hotell och restauranger, samt Verpan, som producerar flertalet av Verner Pantons populära möbel- och lampdesign.

Elektrikerns runda mitt i prick

Ihärdighet betalar sig. Lampan Ball, som idag sålts i flera miljoner exemplar över hela världen, hade aldrig blivit till, om inte en ung, nyutbildad elektriker vid namn Benny Frandsen ihärdigt hade fortsatt med att göra prototyp efter prototyp hemma i sin källare i Skanderborg i Danmark under 1960-talet. Egentligen var det bara ett extraknäck, medan han var i militären, men allt förändrades när Benny Frandsen designade Ball år 1969.

Den runda lampan blev lanserad som både golv-, vägg- och bordslampa, och speciellt väggversionen monterad med en kraftig magnet klev rakt in i danskarnas hjärta. I takt med att Benny Frandsen skövlade designpriser, blev Ball en självklarhet i, i stort sett alla hem i hela Danmark. Därför har de flesta vuxna danskar idag ett speciellt förhållande till den lilla, runda lampan. ”Jag har gjort många lampor sedan dess, men Ball har en särskild plats i mitt hjärta. Många andra känner uppenbarligen samma sak för idag, 45 år efter lanseringen, är det fortfarande en av vår mest populära designs,” säger Benny Frandsen.

De första åren resulterade tidens trender i en orange, mörkbrun eller polerad aluminiumskärm. Sedan dess har den ikoniska lampan blivit lanserad i ett otal olika färger och metaller, så att den alltid har känts som en frisk fläkt i ett modernt hem.