SPARA EXTRA 10% på allt* - använd rabattkoden: 10pV32SE *Gäller ej Fast Pris

Korg
Korg

Underhåll av din säng

Madrasser behöver inte mycket underhåll, oavsett madrasstyp. Men precis som för stoppade möbler "sätter sig" materialet i madrasser – det påverkar emellertid varken stödförmåga eller bärighet. Du kan motverka att materialet sätter sig genom att vända madrassen ofta. Växla både mellan huvud- och fotände och fram- och baksida om möjligt.

Resårmadrasser har en lös bäddmadrass och den bör också vändas. Många bäddmadrasser tål inte tvätt. Kontrollera om det finns tvättråd eller fråga ILVA. Om du använder dra-på-lakan över madrassen ska bäddmadrassen ligga ovanpå dra-på-lakanet. Täck bäddmadrassen med ett vanligt lakan. Om du lägger bäddmadrassen direkt på rammadrassen och sedan täcker båda med dra-på-lakanet kan det bli stort slitage.

Dammsug madrassen. Du kan ta bort fläckar om bolstret tål borttagningsmedlet som i många fall kan vara rent, demineraliserat vatten.

Det är viktigt att madrassen är ventilerad. Det räcker inte med att vädra flera gånger om dagen, madrassen får heller inte ligga på ett kompakt underlag som gör att fukten inte kan avdunsta. Masonitskiva och liknande under madrassen kan orsaka fuktskador som visar sig i form av mörka fläckar av mögel eller svamp. Ju kompaktare madrass, desto bättre ventilation behövs. Skumgummi och latex är bra material med bra liggkomfort, men de kräver bra ventilation i rummet.

 Ställbara sängar

Många madrasser placeras i sängar med ställbar botten. De kan höjas och ställas in manuellt eller elektriskt. Madrassen måste vara avsedd för sådana bottnar. Om madrasserna i en dubbelsäng ska kunna ställas in oberoende av varandra måste det vara lite luft mellan dem, vilket betyder att de inte kan ligga helt intill varandra.

Observera att vissa ställbara bottnar inte tål att man sitter på hörnen när de är höjda. Fråga ILVA vad din ställbara botten tål.

 Se alla ställbara sängar här

Futon madrasser

Madrasserna är tillverkade efter japansk modell och passar både sängar och bäddsoffor. Madrasserna finns med avtagbart eller fast överdrag. Även om det finns en dragkedja på madrassen betyder det inte att överdraget är avtagbart. Var uppmärksam på att bomullen kan fastna i blixtlåset på alla futons. Futon-madrasser kan inte tvättas, men mår bra av att "bankas", skakas och rullas ihop ca. en gång i månaden. För fläckrengöring använd en hårt urvriden trasa. Skydda madrassen genom att köpa avtagbart skydd som kan rengöras.