Goda råd om trämöbler
Trämöbler
Trä är ett naturmaterial och alla trämöbler är unika. Ådringar och kvistar är en naturlig del av träet och det finns inte två trämöbler som är exakt likadana. Träet förändras ständigt, vilket gör att dess färg och struktur ändras under möbelns hela livslängd.
Hos många träsorter förändras färgen kraftigt i början. Låt bli att ställa något på den nya trämöbeln de första månaderna, så slipper du märken efter vaser, prydnadssaker m.m. Ju mer solljus träet utsätts för, desto fortare går processen. Om du vill bevara träets färg kan du fördröja processen genom att skydda det mot solljus och variationer i luftfuktigheten.
Vatten bör bara användas i små mängder. Torka genast upp om du råkar spilla och använd en hårt urvriden trasa för att torka av möbeln.
Massivt trä kan börja "leva" om luftfuktigheten varierar. Det innebär att exempelvis bordsskivor kan bli skrovliga eller bågna en aning. Framförallt furu och bok kan få så kallade torrsprickor – fina sprickor i ådringen. Torrsprickor påverkar inte hållbarheten.
Massivt obehandlat trä bör kunna "andas", så att det kan anpassa sig efter luftfuktigheten i rummet. Täck aldrig över möbler av massivt trä med lufttätt material som exempelvis plast eller vaxduk mer än tolv timmar i taget. Om träet inte kan andas spricker det. Det gäller framförallt bordsskivor i massiv bok. Trä som har lagrats och torkats på vanligt sätt är avsett för en relativ luftfuktighet inomhus på 30–60%. Relativ luftfuktighet mäts med en hygrometer.
Trämöbler bör inte förvaras i lokaler med varierande luftfuktighet eftersom träet "ställer in sig" efter omgivningarna och det kan förstöra träet. Undvik därför ouppvärmda utrymmen som vind, källare, uthus och liknande. Skydda trämöblerna mot värme från grytor, element etc. och använd aldrig inomhusmöbler i trädgården eller på terrassen.
Stolsben kan färga av sig på mattor om de blir våta. Kom ihåg det om du tvättar mattan eller hunden råkar kissa på den.
Obehandlat och såpbehandlat trä
Torka av möblerna med en ren, torr bomullstrasa. Smutsiga ytor kan torkas av med en lösning bestående av 1/4 dl tvålflingor upplösta i 1 liter varmt vatten. Låt lösningen svalna något tills den är ljummen. Använd aldrig brun- eller grönsåpa.
Torka genast bort tvålrester med en ren, torr trasa. Tvål medverkar till att skydda träet. Ändträ får inte absorbera vätska, så det ska du bara torka av försiktigt. Obehandlat trä får inte vara blött för länge, så du ska genast eftertorka det. Bak- och undersidor bör också behandlas för annars kan skivan slå sig. Se också under Trämöbler ovan.
Noggrann rengöring kan ske med en mjuk borste – kom ihåg att genast torka av möbeln. Fettfläckar som inte försvinner av den här behandlingen kan du försöka ta bort med kemiskt ren bensin. Om du behandlar träet med borste och bensin kan fibrerna resa sig. Slipa lätt i ådringens riktning med fint sandpapper nr 220. Använd inte stålull eftersom det ger rostfläckar.
Det är bara obehandlade möbler i teak som tål att stå utomhus. Med tiden får träet en silvergrå nyans. Andra ädelträslag måste behandlas med träolja eller annat för att klara utomhusanvändning. Träolja bevarar teakträets färg. Trädgårdsmöbler bör behandlas innan de ställs utomhus. Därefter behöver de rengöras och efterbehandlas en gång om året.
Vaxbehandlat trä
Torka av med en torr trasa, använd aldrig en fuktig trasa. Torka genast upp om du råkar spilla. Försök aldrig ta bort fläckar förrän ytan är torr. Noggrann rengöring kan ske med mineralterpentin – kom ihåg att eftertorka. Slipa lätt i ådringens riktning med fint sandpapper nr 220. Ytan ska behandlas igen med ett tunt skikt möbelvax som är avsett för träslaget. Fråga ILVA och följ bruksanvisningen.
Lackerat trä
Använd en ren, torr eller en fuktad, hårt urvriden trasa. Observera att vissa äldre möbler och stilmöbler med polityrbehandlade ytor inte tål fukt överhuvudtaget. Fråga ILVA.
De flesta lacker tål såpa och milda rengöringsmedel. Om ytan har blivit matt kan du använda en bra polish. Följ bruksanvisningen.
Använd aldrig medel som innehåller silikon. Lackerade ytor bör endast slipas av en fackman.
Oljebehandlat trä
Använd en ren, torr trasa eller en hårt urvriden trasa som först fuktats i vatten med såpa, tvålflingor eller ett milt diskmedel. Eftertorka genast. Om ytan blir strimmig/fläckig kan du applicera lite olja avsedd för träslaget (teakolja, jakarandaolja, bioolja etc.). Du kan eventuellt använda en lösning bestående av en del vaselinolja och två delar mineralterpentin.
Om ytan blir för oljig kan du ta bort oljan med mineralterpentin. Efter avtorkningen applicerar du ett nytt, tunt skikt olja. Följ bruksanvisningen. Du kan eventuellt slipa försiktigt i oljan i ådringens riktning för att få en jämn yta. Använd våtslippapper nr 320.
Observera att oljetrasor kan självantända. Lägg dem i en lufttät burk eller genomfukta och släng dem efter användning.
Lutbehandlat trä
Ska efterbehandlas med specialmedel. Fråga ILVA och följ bruksanvisningen. Bristfällig efterbehandling kan torka ut träet och orsaka skador i form av sprickor och ytor som bågnar