Goda råd om madrasser

Madrasser behöver inte mycket underhåll, oavsett madrasstyp. Men precis som för stoppade möbler "sätter sig" materialet i madrasser – det påverkar emellertid varken stödförmåga eller bärighet. Du kan motverka att materialet sätter sig genom att vända madrassen ofta. Växla både mellan huvud- och fotände och fram- och baksida om möjligt.


Rammadrasser har en lös bäddmadrass och den bör också vändas. Många bäddmadrasser tål inte tvätt. Kontrollera om det finns tvättråd eller fråga ILVA. Om du använder dra-på-lakan över madrassen ska bäddmadrassen ligga ovanpå dra-på-lakanet. Täck bäddmadrassen med ett vanligt lakan. Om du lägger bäddmadrassen direkt på rammadrassen och sedan täcker båda med dra-på-lakanet kan det bli stort slitage.

Dammsug madrassen. Du kan ta bort fläckar om bolstret tål borttagningsmedlet som i många fall kan vara rent, demineraliserat vatten.

Det är viktigt att madrassen är ventilerad. Det räcker inte med att vädra flera gånger om dagen, madrassen får heller inte ligga på ett kompakt underlag som gör att fukten inte kan avdunsta. Masonitskiva och liknande under madrassen kan orsaka fuktskador som visar sig i form av mörka fläckar av mögel eller svamp. Ju kompaktare madrass, desto bättre ventilation behövs. Skumgummi och latex är bra material med bra liggkomfort, men de kräver bra ventilation i rummet.

Många madrasser placeras i sängar med ställbar botten. De kan höjas och ställas in manuellt eller elektriskt. Madrassen måste vara avsedd för sådana bottnar. Om madrasserna i en dubbelsäng ska kunna ställas in oberoende av varandra måste det vara lite luft mellan dem, vilket betyder att de inte kan ligga helt intill varandra.

Observera att vissa ställbara bottnar inte tål att man sitter på hörnen när de är höjda. Fråga ILVA vad din ställbara botten tål.

Futonmadrasser

Madrasserna är tillverkade efter japansk förebild och passar både sängar och bäddsoffor. Madrasserna finns med både avtagbart och fast överdrag. Även om madrassen är försedd med dragkedja betyder det inte att överdraget är avtagbart. Observera att bomullen kan fastna i dragkedjan på alla futoner.

Futonmadrasser kan inte tvättas, men mår bra av att piskas, skakas och rullas ihop ungefär en gång i månaden. Använd en hårt urvriden trasa för att ta bort fläckar.

Skydda madrassen genom att köpa avtagbara och tvättbara överdrag.

Bonellfjäder

Multipocketfjäder

Pocketfjäder

5 zoner

Bonellfjäder

Stark och fast spiralfjäder med bra fjädring och lång hållbarhet. Timglasformade fjädrar som är sammanbundna med stålspiraler. Ger ett begränsat stöd och är relativt hård. Används främst i botten på boxmadrasser.

Pocketfjäder

Flexibel, punktelastisk metallfjäder, där varje fjäder är separat inkapslad i en tygpåse. Varje fjäder arbetar individuellt och ger kroppen ett utmärkt stöd. Mängden spiraler och den tunnformade konstruktionen ger en suverän fjädring samt extra lång hållbarhet.

Multipocketfjäder

Samma konstruktion som pocketfjädern men med mindre diameter, vilket ger plats åt fler fjädrar per m2. Den mindre fjäderdiametern och de många spiralerna kombinerat med fjäderns konstruktion ger en enastående fjädereffekt. Hög bärighet och fantastisk punktelasticitet ger kroppen optimalt stöd och en otrolig komfort.

5 zoner

Flera av fjädersystemen i ILVAs madrasser består av 5 zoner. Det innebär att madrassen är uppbyggd av fjädrar av olika tjocklek, med individuell tryckkänslighet, vilket ger hela kroppen optimalt stöd. Exempelvis ger fjädrarna under höfterna efter mer än fjädrarna under axlarna. Du får alltså det bästa möjliga stödet – och den bästa möjliga sömnen.

Temperaturkänsligt skumgummi

Latex

Temperaturkänsligt skumgummi

Temperaturkänsligt skumgummi har utvecklats av NASA för att ge astronauterna bästa möjliga tryckavlastning ute i rymden. Materialet reagerar på vikt och värme, som mjukgör skummet och därmed ger din kropp ett optimalt stöd och en lugn sovställning med lägsta möjliga tryck på höfter och axlar. Det rekommenderas ofta av kiropraktorer mot rygg- och muskelsmärtor, gikt, blodcirkulations-problem, sömnbesvär, liggsår, stelhet och ömhet. Så att du kan sova bättre, och leva bättre!

Latex

Latex är ett elastiskt och formstabilt naturmaterial som utvinns av saften från gummiträdet. Latex är allergivänligt, ger bra stöd och avlastning och god ventilation som låter kroppen andas.