Goda råd om madrasser

Madrasser behöver inte mycket underhåll, oavsett madrasstyp. Men precis som för stoppade möbler "sätter sig" materialet i madrasser – det påverkar emellertid varken stödförmåga eller bärighet. Du kan motverka att materialet sätter sig genom att vända madrassen ofta. Växla både mellan huvud- och fotände och fram- och baksida om möjligt.


Rammadrasser har en lös bäddmadrass och den bör också vändas. Många bäddmadrasser tål inte tvätt. Kontrollera om det finns tvättråd eller fråga ILVA. Om du använder dra-på-lakan över madrassen ska bäddmadrassen ligga ovanpå dra-på-lakanet. Täck bäddmadrassen med ett vanligt lakan. Om du lägger bäddmadrassen direkt på rammadrassen och sedan täcker båda med dra-på-lakanet kan det bli stort slitage.

Dammsug madrassen. Du kan ta bort fläckar om bolstret tål borttagningsmedlet som i många fall kan vara rent, demineraliserat vatten.

Det är viktigt att madrassen är ventilerad. Det räcker inte med att vädra flera gånger om dagen, madrassen får heller inte ligga på ett kompakt underlag som gör att fukten inte kan avdunsta. Masonitskiva och liknande under madrassen kan orsaka fuktskador som visar sig i form av mörka fläckar av mögel eller svamp. Ju kompaktare madrass, desto bättre ventilation behövs. Skumgummi och latex är bra material med bra liggkomfort, men de kräver bra ventilation i rummet.

Många madrasser placeras i sängar med ställbar botten. De kan höjas och ställas in manuellt eller elektriskt. Madrassen måste vara avsedd för sådana bottnar. Om madrasserna i en dubbelsäng ska kunna ställas in oberoende av varandra måste det vara lite luft mellan dem, vilket betyder att de inte kan ligga helt intill varandra.

Observera att vissa ställbara bottnar inte tål att man sitter på hörnen när de är höjda. Fråga ILVA vad din ställbara botten tål.

När du ska välja säng...

... är det mycket man ska tänka på. Därför guidar vi dig hela vägen igenom säng-djungeln, från valet av den rätta sängen till sista finishen i sovrummet.

Vi ser till att du får den bästa sömnen i den allra bästa miljön. Följ stegen nedan och låt dig guidas till den optimala sängen. När du hittat rätt säng med rätt fasthet och perfekt bäddmadrass, kan du leka vidare och inspireras av det slutliga utseendet på sängen
och sovrummet.

Sängtyper

Resårbottnar

Kontinentalsängar

Ställbara sängar

Ställbara boxsängar

Resårbottnar

En resårbotten i kombination med sängben och en bäddmadrass utgör en fullt funktionsduglig säng. Men här kommer de svåra valen in i bilden. Du kan välja mellan ett antal resårmadrasser och bäddmadrasser med olika typer av fyllningar, fjädrar, material, funktioner etc.

Se alla resårbottnar här.

Kontinentalsängar

En kontinentalsäng är en bra investering till dig som önskar en lyxig säng med läckert utseende och den bästa komforten. Kontinentalsängar är uppbyggda av flera olika lager, som säkerställer den bästa liggkomforten hela natten igenom.

Kontinentalsängar särskiljer sig från andra sängtyper i och med att de inte har någon sängram, men istället besår de av flera lager madrasser vilket också ger en hög säng. Du kan välja mellan många olika typer och därmed själv sätta ihop skikten så de passar dina önskemål i förhållande till fasthet, stöd och storlek.

Se alla kontinentalsängar här.

Ställbara sängar

Vill du ha ro, avslappning och en behaglig liggkomfort? Då är en ställbar säng ett bra alternativ för dig. En ställbar säng är den perfekta sängen för dig som njuter av att läsa en bra bok eller se på TV i sängen. Här får du en funktionell säng som du kan höja och sänka i olika nivåer allt efter dina individuella behov. Det enda som krävs är ett enkelt klick på fjärrkontrollen. En ställbar säng är även bra för dig som utövar mycket sport och har behov för att avlasta trötta ben. Om du lider av hosta kan det också vara till stor fördel med en hög- och sänkbar säng, så du kan höja upp huvudet, vilket underlättar hostningarna.

Se alla ställbara sängar här.

Ställbara boxsängar

Det bäst av två världar. Ta det bästa från resårbottnar och det bästa från ställbara sängar, så får du en lyxig ställbar boxsäng. Det smarta med en ställbar boxsäng är att resårmadrassen och den ställbara bottnen är hopbyggt i ett och samma system. Därmed riskerar du inte att de två elementen glider ifrån varandra under natten.

Se alla ställbara boxsängar här.

Fjäder-typer och fasthet

Bonell-fjäder

Pocket-fjäder

Multi pocket-fjäder

Bonell-fjäder

Bonell-fjädern ger ett begränsat stöd och är relativt hård. Används främst i botten på resårmadrasser. Bonell-fjädern rekommenderas i utgångspunkt främst till tyngre personer på grund av den fasta fjädringen. Bonell-fjädern är en stark och fast spiralfjäder med bra fjädring och lång hållbarhet. Fjädrarna är timglasformade och sammanbundna med stålspiraler.

Pocket-fjäder

Pocket-fjädern är en flexibel, punktelastisk metallfjäder, där varje fjäder är separat inkapslad i en tygpåse. Denna fjädertyp har en medium fjädring och rekommenderas främst till personer som väger under 80 kg.

Multi pocket-fjäder

Multi-pocket-fjädern är också inkapslad i små påsar av tyg. Här får du en fast fjädring och hög bärighet med fantastisk punktelasticitet som ger kroppen optimalt stöd och en otrolig komfort. Denne fjädern rekommenderar vi främst till personer som väger över 80 kg. Men det är alltid bäst att be om rådgivning hos våra duktiga sängrådgivare.

Bäddmadrasser

Celcius

Latex

Polyeterskum

Celcius

En topmadras med celcius-skum er trykaflastende og former sig efter din krop og dine bevægelser, når materialet bliver opvarmet af din kropstemperatur. Denne type topmadras bliver ofte anbefalet af kiropraktorer pga. skummets evne til blandt andet at forebygge liggesår. Hvis du nyder at ligge i en blød seng, der former sig efter din krop, bør du overveje en topmadras med celcius-skum.

Latex

Latex er en gummiart, der har en meget høj spændstighed. En topmadras med latex vil have en lang holdbarhed og give dig en god liggekomfort. Latex lader huden ånde og har en god evne til at tilpasse sig kroppens bevægelser og konturer, og derfor vil liggekomforten med en latex-topmadras være helt i top.

Polyetherskum

Hvis du vælger en topmadras med polyetherskum, får du god komfort til pengene. Polyetherskum har en god evne til at aflede fugt, og samtidig har det en god bæreevne, så du får en god liggekomfort.

Se alle vores topmadrasser her.

Hitta din nya säng här:

Boksmadrasser

Elevationssenge

Kontinentalsenge

Bokselevationssenge

När valet är gjort

Få inspiration til

Det skønneste soveværelse

Gode råd til

vedligeholdelse af din seng