Ånger- och bytesrätt

Observera att det vid ånger eller byte är olika villkor beroende på om du har köpt varan i en av våra fysiska butiker eller i vår webbutik ilva.se.

Ånger- och bytesrätt vid köp i nätbutik

Du har ånger- och bytesrätt på alla* varor som du har köpt i ILVAs nätbutik. Ångerrätten upphör efter 14 dagar, räknat från den dag då du mottog varan. Om du har beställt flera varor i en order, som har levererats separat, upphör rätten 14 dagar efter det att du har mottagit den sista varan. Om det har gått mer än 14 dagar sedan varan mottogs och du vill utnyttja din ångerrätt eller byta varan, gäller ILVAs ”Ånger- och bytesrätt vid köp i vår fysiska butik”.

Var försiktig när du monterar och/eller tar isär dina möbler, då eventuell skada på produkten kan leda till att varans värde sjunker, vilket kan påverka hur stor andel av köpesumman som du kan få tillbaka om du vill returnera eller byta varan.

Vänligen observera att för returer med transport, ska produkten/produkterna vara demonterade till sin/sina förpackade storlek/storlekar och innan transporten sker. Detta gäller även reklamerade produkter. Dock krävs inte originalemballage för att returtransporten ska kunna genomföras vid reklamation.er.

*Särskilda villkor

  • Varor som har tillverkats eller anpassats efter dina önskemål och/eller som har fått en tydlig personlig prägel, ska beställas och tillverkas hos vår leverantör speciellt för dig. Dessa varor är markerade med ”specialbeställning” på hemsidan. Så snart en specialbeställning är betald påbörjas tillverkningen.
  • Ej ångerrätt på hygienvaror med bruten förpackning, t.ex. sänglakan, huvudkuddar och sovtäcken.

Anmälan om utnyttjande av ånger- och bytesrätt vid onlineköp

Om du vill utnyttja din ånger- eller bytesrätt ska du så snart som möjligt och senast inom 14 dagar efter det att du har tagit emot varan antingen kontakta någon av våra butiker personligen eller fylla i vårt standardformulär för att ångra ett köp, som du har fått per e-post. Du kan också hitta det här: Formulär för att ångra ett köp.

Klicka här för att ladda ner Konsumentverkets egna ångerblankett.

Du kan inte åberopa ångerrätten endast genom att neka att ta emot varan utan att först ha informerat oss om detta.

Returer

Du ska returnera din order till oss utan onödigt dröjsmål, och senast 14 dagar efter att du har meddelat oss om att du vill utnyttja din ångerrätt.

Du är ansvarig för varans skick tills den är återlämnad.

Formuläret för att ångra ett köp ska skrivas ut och bifogas till varan. Om du har frågor är du välkommen att kontakta vår kundtjänst på 040-600 3001 eller webshop@ilva.se.

Använd den bifogade retursedeln för postpaket eller returnera till nedanstående adress och märk tydligt med ordernumret:

ILVA A/S
Sadelmagervej 2
DK-7100 Vejle
Märkning: Ordernummer

Vi tar inte emot paket utan avtalad leverans eller paket som skickas mot postförskott.

Om originalemballaget saknas kan detta resultera i en värdeminskning, så för att vara säker på att få tillbaka hela köpesumman rekommenderar vi att varan returneras i originalemballaget.

Returer med postpaket är kostnadsfria om retursedeln används. För möbler som inte kan returneras med postpaket måste du själv stå för kostnaderna för att returnera möbeln. Kontakta vår kundtjänst för mer information.

Du kan även ångra köpet genom att lämna tillbaka varan personligen i vår butik. Du hittar adressen här.

Varans skick när du returnerar den

Du ansvarar för eventuell värdeminskning på varan som beror på annan hantering än vad som är nödvändigt för att fastställa varans skick, egenskaper och funktion. Du kan med andra ord prova varan på samma sätt som om du provade den i en butik, men du får inte använda den i egentlig mening.

Om varan har provats utöver vad som beskrivs ovan, betraktar vi den som begagnad, vilket betyder att du, om du vill utnyttja din ångerrätt, endast får tillbaka en del av eller inget av köpesumman, beroende på varans handelsvärde.

Återbetalning av köpesumman vid onlineköp

Om du ångrar ditt köp får du tillbaka det belopp som du har betalt in till oss. I händelse av en värdeminskning som du bär ansvaret för, dras denna av från köpesumman.

Om du utnyttjar din ångerrätt återbetalar vi alla betalningar som vi har mottagit från dig, inkl. leveranskostnader. Återbetalning av leveranskostnader gäller dock inte om du endast ångrar en del av ditt köp. Se separat avsnitt om detta. Återbetalning av leveranskostnader gäller inte heller för extrakostnader till följd av att du har valt ett annat leveranssätt än den billigaste formen för standardleverans som vi erbjuder. Återbetalning sker utan onödigt dröjsmål och under alla omständigheter senast 14 dagar från det datum då vi fick besked om ditt beslut att häva köpet. Återbetalning genomförs till samma betalningsmedel som du använde vid den ursprungliga transaktionen, såvida du inte uttryckligen har bett om något annat.

Vi kan hålla inne återbetalningen tills vi har fått varan i retur, såvida du inte innan har presenterat bevis för att du har returnerat den.

Vid berättigad reklamation ersätter vi dig för dina (rimliga) fraktkostnader. Varan ska alltid sändas tillbaka väl emballerad, och kom ihåg att be om en kvittens på att du har skickat den så att vi kan ersätta dig för dina fraktkostnader. Varor som är köpta i vår webbutik kan även bytas/returneras i våra fysiska butiker.

Ångerrätt för del av köp

Ovanstående villkor gäller även om du endast vill ångra delar av ditt köp. Du får dock ingen ersättning för leveranskostnaderna när du ångrar delar av ett köp.

Ånger- och bytesrätt vid köp i våra fysiska butiker

Vi erbjuder 30 dagars rikstäckande ånger- och bytesrätt för alla varor som köps i ILVAs butiker. De 30 dagarna gäller från det datum när du mottagit varan.

Följande punkter ska vara uppfyllda för att du ska kunna nyttja din ånger- och bytesrätt:

  • Varan ska snarast möjligt returneras till en av ILVAs adresser – alternativt kan den hämtas upp på en adress mot betalning.
  • Varan ska vara oanvänd och i obrutet originalemballage.
  • Kvitto, orderbekräftelse eller byteskvitto ska uppvisas.

Särskilda villkor för specialbeställningar:

  • Varor som har tillverkats eller anpassats efter dina önskemål och/eller som har fått en tydlig personlig prägel, ska beställas och tillverkas hos vår leverantör speciellt för dig. Dessa varor är markerade med ”specialbeställning” på orderbekräftelsen. Så snart en specialbeställning är betald påbörjas tillverkningen.

Följande omfattas inte av ånger- och bytesrätten:

  • Varor köpta i befintligt skick, t.ex. utställningsmodeller.