Soffguide: Goda råd till köp av den perfekta soffan

03. feb 2020

Det kan vara svårt att välja den perfekta soffan till ditt hem. Den ska uppfylla ditt behov gällande storlek och komfort, hamna inom budget och ha det utseende som du önskar i ditt vardagsrum. Om du hittar soffan som passar dina behov, så har du redan kommit långt på vägen i att skapa en plats där du kan luta dig tillbaka och slappna av efter en lång dag.

1) Hur stor ska din soffa vara?

Det första steget du ska ta när du ska köpa en ny soffa, är att ta reda på hur stor soffan får vara och var den ska placeras. Ska det vara en soffa som har plats åt hela familjen, eller bor du kanske smått? Likaledes vilka behov du har, hittar du soffor i alla möjliga storlekar, designer och färger hos ILVA.

Till de mindre utrymmena:

Önskar du att ha en färgglad soffa som för med sig liv och charm in i vardagsrummet och som inte tar alldeles för mycket plats? Eller önskar du att ha en soffa i en mer neutral nyans som inte drar till sig för mycket uppmärksamhet i rummet?

2- eller 3-sits soffan:

Den mindre 2-sits soffan passar in i mindre hem eller kan fungera som en del av en soffgrupp. Men även om soffan är mindre så behöver du varken kompromissa på design, kvalitet eller urval. En 3-sits soffa fyller däremot upp rummet lite mer, skapar mer sittplats och kan användas som en del av en soffgrupp.

Till det större rummet:

Bor du i ett större utrymme, så har du möjlighet för att välja en soffa som har plats åt hela familjen. De stora sofforna är också för dig som värdesätter att både kunna sitta och ligga i soffan.

Hörn- och schäslongsoffor:

Om du har mycket plats och önskar att det fylls ut av en stor soffa med plats åt hela familjen, så är hörnsoffan det perfekta valet för dig. Schäslongsoffan behöver inte nödvändigtvis ta upp mycket plats i rummet då den både kan hittas i större och mindre modeller. En schäslongsofa är den perfekta kombinationen mellan sittyta och en stor, härlig soffa.

Köp looken

{{ctrl.translation.siteSearchShowing}} {{ctrl.slideIndex + 1}} {{ctrl.translation.siteSearchOf}} {{ctrl.slideCount}}

Modulsoffor:

Modulsoffan är för dig som gärna vill designa din egen soffa. Med en modulsoffa kan du nämligen kombinera precis efter dina behov. Om du bor lite mindre så kan du kombinera ett par mindre moduler. Om du däremot bor större, så kan du bygga ihop en stor och härlig uppsättning. När du har hittat den rätta storleken och kombinationen, så kan du välja den design och klädsel som passar din stil och ditt hem. I ILVAs varuhus kan du få hjälp att skapa en kombination som passar dina behov på pricken.

Det praktiska valet:

Bäddsoffor:

Bor du du på en mindre yta och har användning för en soffa med många funktioner? Eller föredrar du bara det praktiska? Då kan en bäddsoffa vara lösningen på ditt behov.

2) Vilket tyg och material ska det vara?

Det nästa du ska ta ställning till när du ska köpa din soffa, är vilket tyg och material du önskar. Med detta följer också övervägningar kring underhåll och hur länge soffan ska hålla. Har du små barn? Husdjur? Ska den stå i soljus? Överväg därför vad som passar dina behov bäst. Önskar du en mjuk, modern och behaglig soffa, så ska du välja en tygsoffa. Hos ILVA kan du hitta en lång rad av soffor i slitstarkt tyg som fortfarande är vackra och mjuka att se på. Om du önskar en mer lyxig look, som håller länge, är det kanske en lädersoffa du ska välja.

3) Vilken funktion ska din soffa ha?

Vill du ha en skön komfort och en casual look, eller föredrar du en mer fast stoppning och stramare look? Om du önskar en stor och härlig soffa som primärt ska användas för avslappning, så ska du välja en soffa med dunstoppning. En sådan soffa har djupa och mjuka sitsar som får dig att glida ner i soffan. Om du hellre föredrar att sitta mer upprätt i soffan, så ska du välja en soffa med skumstoppning, som är mindre i djupet och har en längre rygg. Fasta dynor gör det nämligen enkelt att sitta uprätt utan att glida ner i soffan. Överväg därför vad dina krav och behov är på din nya soffa.

4) Vilken stil önskar du?

När du har valt storleken, materialet och bestämt dig för syftet med soffan, så ska du ta ställning till designen. Föredrar du en enkel och klassisk soffa i tidlös och stilren design? Eller föredrar du det mer moderna, färgglada och otraditionell design? Hos ILVA hittar du soffor i en lång rad olika färger och designer som gör det enkelt för dig att hitta din drömsoffa. Du bör därför överväga vilket uttryck din soffa ska ge ditt hem. Välj det som passar din stil och inredning.

Användning för mer inspiration?

Se det stora urvalet av soffor

Underhåll och skötsel av dina möbler

Inspiration till vardagsrummet